Ελλάδα και Ισραήλ Συμφωνούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα

Η Ελλάδα και το Ισραήλ συμφωνούν για το κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα

Η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία στον τομέα της άμυνας «πετάει» υψηλότερα.

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με πηγές, η ισραηλινή εταιρεία Elbit επιλέχθηκε από την Καναδική CAE στην «αεροπορική μάχη» για να αναλάβει το έργο.

Το κόστος της πρότασης ανέρχεται σε 1,375 δισεκατομμύρια ευρώ για μια περίοδο 22 ετών.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσω διακυβερνητικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Είναι μέρος του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που βασίζεται στα κοινά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Το εκπαιδευτικό κέντρο δεν θα είναι μόνο για πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και για πιλότους άλλων χωρών.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφωνούν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία

Τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Κύπρο, Χαράλαμπος Πετρίδηςκαι το Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ.

Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν η συνεργασία σε ασκήσεις, εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών, ναυτική ασφάλεια και κυβερνοασφάλεια.

«Ο κοινός μας στόχος είναι να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας με όλες τις περιοχές της περιοχής», δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος.

Ετικέτες:
Καναδική CAE, Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανατολική Μεσόγειος, κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων, Ελλάδα, Ελλάδα ειδήσεις, ελληνική αεροπορία, ελληνικά νέα, ελληνικά νέα σήμερα, ελληνο-ισραηλινή, διακυβερνητική συμφωνία, Ισραήλ, ισραηλινή εταιρεία Elbit, Αεροδρόμιο Καλαμάτας, Τουρκία

Source