Ελληνικός τύπος: “Σπρώχνουν την ΕΕ στην άκρη”

Επισημάνθηκε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν θα συζητηθεί στη Γενεύη και ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις εκεί, και ο πίνακας θα είναι ανοιχτός και στα πέντε μέρη για να υποβάλουν πρόταση, ο Γενικός Γραμματέας θα ακούσει και θα σημειώσει τις θέσεις των μερών και θέλει να διατυπωθούν με σαφήνεια οι διατριβές προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.

Ο Φιλελεύθερος έκανε τον τίτλο των ειδήσεων με τον τίτλο “Σπρώχνουν την ΕΕ στο πλάι … Ακόμη και ο εκπρόσωπος (ΕΕ) δεν έλαβε πρόσκληση για την πρόσκληση του Γκουτέρρες στη Γενεύη … Η Διάσκεψη του Γενικού Γραμματέα βλέπει μια καμπή για το μέλλον της Κύπρου “.

Σύμφωνα με τα νέα, τα οποία επεσήμαναν ότι η ΕΕ θα μείνει εκτός όλων των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, και ακόμη και ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει καν προσκληθεί στην πρόσκληση προς τους συμμετέχοντες το απόγευμα της 27ης Απριλίου, Βρυξέλλες αποφάσισε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από απόσταση με έναν εκπρόσωπο χαμηλού επιπέδου. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ που θα μεταβεί στη Γενεύη δεν θα παρευρεθεί σε οποιαδήποτε συνάντηση στο κτίριο του ΟΗΕ ή σε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί από τον Γενικό Γραμματέα, αλλά θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τα μέρη για ενημέρωση.

Στις προσκλήσεις που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας στα παρεμβαίνοντα μέρη · Σημείωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν στοχεύει ή ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, θα αποκαλυφθεί μόνο εάν υπάρχει κοινό όραμα λύσης. Σημειώθηκε ότι ο πίνακας ήταν ανοιχτός στις προτάσεις των εμπλεκομένων μερών, και ο Γενικός Γραμματέας θα ήταν έτοιμος να ακούσει και να σημειώσει τις προτάσεις και τις ιδέες που θα υποβάλουν τα μέρη και να τις συζητήσει με τα μέρη. Αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ήταν επίσης έτοιμος να παρέμβει όταν είναι απαραίτητο – σύμφωνα με τον άτυπο χαρακτήρα της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τα νέα, η συνάντηση της Γενεύης θεωρείται σημείο καμπής για το μέλλον της Κύπρου, αν και είναι ανεπίσημη. Για τον ΟΗΕ, αυτή η συνάντηση έχει ως στόχο «να δει πού είμαστε και πού θέλετε να πάτε».

Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Γενεύη, και από το τριήμερο πρόγραμμα διασκέψεων κατανοείται ότι θα συναντηθεί χωριστά με τα παρεμβαίνοντα μέρη στις 27 Απριλίου και το κέντρο των συνομιλιών θα είναι οι συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Πρόεδρος του Guterres το μεσημέρι την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Έρσιν ΤατάρΘα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διοίκησης, Νίκο Αναστασιάδη, το απόγευμα. Το βράδυ, οι συμμετέχοντες θα δώσουν μια πρόσκληση προς τιμήν του.

Το επεισόδιο στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει με μια γενική συνέλευση στην οποία θα συμμετέχουν πέντε αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με δύο ηγέτες και τρεις εγγυητές, και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κοινές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Θα υπάρχει δείπνο για όλους τους παρεμβαίνοντες.

Στις 29 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει τις διμερείς επαφές τόσο με τους δύο ηγέτες όσο και με τις εγγυητικές δυνάμεις, και μπορεί να πραγματοποιηθεί νέα κοινή συνάντηση των Γκουτέρρες-Τατάρ-Αναστασιάδης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των παρεμβαινόντων.

Στην έκθεση, η οποία επεσήμανε ότι ο Γκουτέρες είναι έτοιμος να παρατείνει τη διαμονή του στη Γενεύη, ανάλογα με το αποτέλεσμα των καθημερινών συνομιλιών, εάν είναι απαραίτητο, ο ΟΗΕ τονίζει ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν σε κοινή δήλωση. Ο Γενικός Γραμματέας θα συζητήσει το θέμα αυτό στις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες και η στοχευμένη κοινή δήλωση θα αποτελέσει το αντικείμενο των διαβουλεύσεων της Γενεύης.

Η Αλίθια έδωσε την είδηση, η οποία αξιολογήθηκε ως ο δεύτερος τίτλος, “Πέντε Συνέδρια Χωρίς Συμμετοχή στην ΕΕ … Το Τούρκο Βέτο έγινε τελικά αποδεκτό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ … Ο Ευρωπαίος Εκπρόσωπος θα Πραγματοποιήσει Διμερείς Συναντήσεις αλλά Εκτός του Κουιντέτ .. Ο Guterres είναι αποφασισμένος να παρατείνει τη διάρκεια του συνεδρίου εάν είναι απαραίτητο “

Η εφημερίδα δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας τελικά δέχτηκε την αντίρρηση της τουρκικής πλευράς για συμμετοχή της ΕΕ στην ανεπίσημη διάσκεψη και δεν έστειλε επίσημη πρόσκληση για ένταξη στην ΕΕ, και σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα είναι παρόντες στο πενταμελές συνέδριο, και πάλι κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.

Ο Πολίτης είπε, “Κυπριακό … Η Τουρκία στην ΕΕ” 5 + 1 “Giving Out of Line” πήρε τον τίτλο και θα πάει στη Γενεύη εκ μέρους των εκπροσώπων της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης West Bakl που έδωσε στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Διευθύντρια της Μονάδας του Βασιλείου Angelina Eichhorst αυτές οι πληροφορίες.

.Source