Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τρεις διαφορετικές περιοχές

Η ωρα Ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν են μελετώνται λεπτομερώς σε κάθε περίσταση, αναφέρει την έκθεση που περιλαμβάνεται στη γερμανική έκδοση Λε: Παγκόσμιος ΔιπλωματικόςΗ εγγραφή υπογράφηκε από την ανταποκριτή Eliza Periger, η οποία ταξίδεψε στο Castellorizo, τη Λέσβο, την Κομοτηνή, για να μιλήσει με πολλούς ανθρώπους στην περιοχή. Η πρώτη στάση Καστελόριζο“Οι άνθρωποι του νησιού είναι ήρεμοι. Ο χρόνος της τελικής ανάλυσης κορωνοϊός δεν θέλουν να τρομάξουν μερικούς επισκέπτες στο νησί. Αλλά κάποιος ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχει μια σκιά πάνω από τον μικρό παράδεισο. Εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εκπληρώσει την απειλή του να αλλάξει τον χάρτη υπέρ της Τουρκίας, το Καστελόριζο θα είναι στο προσκήνιο της σύγκρουσης. Η έκθεση αναλύει εκτενώς το ιστορικό, πολιτικό και νομικό υπόβαθρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης για τις θαλάσσιες περιοχές, το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και τις συμμαχίες της Ελλάδας με την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μεσογειακός. “Ο Μακρόν είναι πολύτιμος σύμμαχος, θα χαρούμε να τον προσκαλέσουμε στο νησί”, δήλωσε ο Στράτος Αμυγδαλός, αναπληρωτής δήμαρχος του Καστελλόριζο. Ο δημοσιογράφος αναφέρει επίσης ότι παραμένει στο νησί παραμονή της Οθωμανικής εποχής, όπως το λιμενικό τζαμί, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο στη μέση 26 εκκλησιών.

Η επόμενη στάση. Λέσβος“Δεν υπάρχει ερευνητικό πλοίο της Άγκυρας προς την Ελλάδα εδώ, αλλά μόνο πλαστικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες από τις τουρκικές ακτές 10 χλμ. Μακριά. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα με πληθυσμό 86.000 κατοίκους, ένα επιπλέον πρόβλημα ελληνοτουρκικό “η έκθεση εξετάζει ένα άλλο σημείο. “Η Λέσβος έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους προσφυγικούς προορισμούς τα τελευταία δέκα χρόνια.” Η εισαγωγή αναφέρει τον κυβερνήτη του Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος λέει: “Όταν ο Ερντογάν θέλει να διαπραγματευτεί, στέλνει πρόσφυγες. “Συμπεριφέρεται πολύ πιο επιθετικά από όλους τους Τούρκους προκατόχους του.” Η δήλωση ανέφερε, ωστόσο, ότι εκτός από την Τουρκία, «η Αθήνα ακολουθεί επίσης μια σκληρή γραμμή» στον τομέα των προσφύγων, αναφερόμενη σε σχέδια για την κατασκευή φράχτη στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, θαλάσσιες απαγορεύσεις, καθώς και διαμαρτυρίες στο Αιγαίο Πέλαγος. ,

Τελευταία στάση. Κομοτηνή. “Στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, το οθωμανικό παρελθόν εξακολουθεί να υπάρχει. Υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο τζαμί σε κάθε χωριό της περιοχής. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι 90.000, ενώ άλλες 20.000 ζουν αλλού. Η μειονότητα αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες: Ρομά, Πομάκες και Μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής. “Οι Πομάκοι είναι Βούλγαροι Σλάβοι που μετατράπηκαν στο Ισλάμ κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, ανέφερε η έκθεση. Η εισαγωγή αναφέρεται λεπτομερώς στη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς και στην «πολυπλοκότητα» του θέματος της ταυτότητας, το οποίο έχει γίνει «το αντικείμενο της διαμάχης εξουσίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας». Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο SYRIZA, βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά. “Οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι ζουν μαζί χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, οι μικτοί γάμοι δεν είναι ανεκτοί (…) Είμαστε χωρικοί που συνδέονται με αυτήν την περιοχή. Θέλουμε απλώς οι απόγονοί μας να ζουν ειρηνικά εδώ ». Τέλος, η έκθεση αναφέρεται σε ένα άλλο σημείο διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Η Τουρκία απαιτεί επίσημη αναγνώριση της« τουρκικής μειονότητας », από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα απορρίπτει κάθε εθνικό χαρακτηρισμό των θρησκευτικών μειονοτήτων». Εκδηλώσεις αυτής της ασυμφωνίας εντοπίζονται τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη θρησκευτική λατρεία, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην περιοχή αυξανόταν, μεταξύ άλλων.

Φρανκφούρτη Rundshaw:Ένα άλλο ταξίδι στη Βαροσιά

Πολύ μακριά προς τη Βαροσιά, τη «κάποτε πλουσιότερη πόλη» της Κύπρου, η οποία αποτελεί «πόλη-φάντασμα» από το 1974, αναφέρει η εφημερίδα. Φρανκφούρτη Rundshaw:, ագրել υπογεγραμμένο από τον Frank Nordhausen. “Η Βαροσιά είναι μοναδική στον κόσμο. “Η λουτρόπολη, η οποία κάποτε πάγωσε (…) για σχεδόν πενήντα χρόνια, μπορεί να θαυμάσει από απόσταση, είναι απρόσιτη, μυστηριώδης.” Και ξαφνικά προσγειώθηκε τώρα, όταν οι Τουρκοκύπριοι άνοιξαν ένα μεγάλο μέρος της παραλίας – αρκετούς δρόμους, γράφει η εφημερίδα. Ελληνοκύπριος Χρυσάνθος Ζανέτος թուր Τουρκοκύπριος Χαλίλ Ονμπάσιμ περπατάει σε αυτό το “κάποιο σουρεαλιστικό περιβάλλον”. Οι δύο περνούν μπροστά από το παλιό Golden Mariana Hotel. «Ήταν διάσημος», αναφωνεί το net anetos. Σε έναν κήπο βρίσκουν γιασεμί. “Αυτή είναι η Κύπρος”, είπε ο Ομπάσιμ.

Το Onbasim προέρχεται από την Πάφο και ζει κοντά στο λιμάνι της Αμμοχώστου. “Ελπίζει για την επανένωση του νησιού, λέει ότι θα χαρεί να επιστρέψει στην πατρίδα του. Από την άλλη πλευρά, ο Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Net Anetos μεγάλωσε στη Λάρνακα, αλλά οι γονείς του είναι από την Αμμόχωστο, όπως λέει. “Αλλά οι γονείς μου μπορεί να το πιστεύουν.”

Varoshan πριν από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη. Fiesta Erdogan

Στη συνέχεια, η έκθεση περιγράφει την ιστορία του Βάρου, από τους ένδοξους καιρούς που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έκανε διακοπές εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1974. Οι αναμνήσεις του ’74 είναι ακόμα ζωντανές. Ο αρχιεπίσκοπος Leah Musupetro θυμάται τις 14 Αυγούστου 1974, την ημέρα που εκείνη και η οικογένειά της έχασαν το σπίτι τους στο Βάρο. Υπενθυμίζει ότι ο κυπριακός στρατός τους ξύπνησε στις 5 το πρωί, λέγοντας: «Πρέπει να φύγεις αμέσως. Τούρκοι μαχητές έρχονται. ” Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε. ” Μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή στο Βάρο. Μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της Βαροσίας από τους Τουρκοκύπριους, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Ερντογάν, ο Μουσούπετ ταξίδεψε εκεί και είδε ξανά το σπίτι του. «Ήμουν θυμωμένος, γεμάτος πόνο και πένθος», είπε περιγραφικά. Λέει ότι δεν εμπιστεύεται τους Τούρκους, αλλά αν η Βαροσία ελεγχόταν από τον ΟΗΕ, θα επέστρεφε. Ο Ανδρέας Λόρδος, συνιδρυτής αρχιτέκτονας του κινήματος “Unite Cyprus Now”, έχει διαφορετική άποψη. Είναι “ένας από τους Ελληνοκύπριους που συμμετέχει σε κοινά έργα με Τουρκοκύπριους στο βόρειο τμήμα του νησιού.” Και όπως λέει. “Απαιτούμε την επιστροφή του ακινήτου μας. Θα επιστρέψουμε στη Βαροσιά, ανεξάρτητα από τη διοίκηση.” Η ομάδα του “βάζει την πολιτική σε δύσκολη θέση και για τις δύο πλευρές. “Στην πραγματικότητα, ακόμη και ο τουρκικός βορράς δεν θέλει Ελληνοκύπριους στην επικράτειά του”, ανέφερε η έκθεση. Όπως αναφέρει ο Κύριος. “Όμως εμείς, 350 αιτούντες, εκπροσωπούμε περίπου το ήμισυ της περιοχής της Βαροσιάς. “Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, έχουμε ήδη χάσει.” Το όραμά του είναι να γίνει ο Βάρος «μια υποδειγματική πόλη επανένωσης, όπου ο Νότος και ο Βορράς θα συνεργαστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με καθαρή ενέργεια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Δήμητρα Κιραουντούν

Πηγή: Deutsche Welle

Source