Ελπίδες που θα προστατευτούν από την πλημμύρα … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Δήμος Λεμεσού Council Συμβούλιο Ύδρευσης Λεμεσού – Η Amatunta εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις χθεσινές πλημμύρες μετά από έντονες βροχές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσω βασικών εργασιών προστασίας από πλημμύρες.

Σε δήλωση, η πόλη της Λεμεσού είπε ότι «η πλημμύρα δρόμων και κτιρίων σε μια σύγχρονη πόλη είναι απαράδεκτη», σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν αξίζουν τέτοια βάσανα, ειδικά όταν υποφέρουν από επιδημία εδώ και μήνες.

Σημειώνοντας ότι η γεωμορφολογία της πόλης υπόκειται στη ροή του βρόχινου νερού από όλες τις περιοχές προς τα βόρεια, ο δήμος Λεμεσού τονίζει ότι αν και το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες, καθώς και την ανάγκη προστασίας της πόλης. “Δυστυχώς, δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια”.

“Ταυτόχρονα, τα μεγάλα έργα ανοικοδόμησης στην προκυμαία στο κέντρο της πόλης, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία δεκαετία, απέτυχαν να μετριάσουν τα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η Λεμεσός χρειαζόταν προστασία από τις πλημμύρες για να προστατευθεί από τις πλημμύρες, αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις από τη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, ότι “οι προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν.”

Ήδη, σημειώνουν ότι η πρώτη σύμβαση, αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη υπογραφεί από τη SALA σε λίγες μέρες για να ξεκινήσει αντίμετρα στην Αγία Φύλα, την Εκάλη, τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζα και σε άλλες περιοχές.

Οι αντιπλημμυρικές εργασίες εκτελούνται γρήγορα στους δρόμους Ναβαρίνου, Αγίας Φιλαξέος, Θεσσαλονίκη και Γκλάντστοουν κοντά στο κέντρο της πόλης. Οι εργασίες σε ειδικούς δρόμους, πρόσθεσε, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν φέτος. “Θα κάνουν ό, τι πρέπει να γίνει στο κέντρο της πόλης, στο κάστρο, με την ολοκλήρωση του κύριου έργου στο παραλιακό μέτωπο.”

“Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το σώμα του δήμου ξεκίνησε λύσεις, έκανε ό, τι ήταν υποχρεωμένο να κάνει στους πολίτες, έκανε σχέδια, παρείχε κεφάλαια, υλοποίησε έργα που θα πληρώσουν για την κατασκευή τους, κάτι που δεν απέχει πολύ”, αναφέρει η δήλωση.

Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα που σχετίζεται με την κατασκευή των έργων, ο δήμος Λεμεσού διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση των ταλαιπωριών και των ζημιών που υπέστησαν οι πολίτες, ευχαριστώντας ταυτόχρονα το τεχνικό προσωπικό του δήμου. , αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, “που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους μέρα και νύχτα, όταν αυτά τα σοβαρά καιρικά φαινόμενα είναι παρόντα.”

Επιπλέον, στη δήλωσή του, η SALA υπενθυμίζει ότι έχει επιταχύνει, διεγείρει τα κύρια προγράμματα προστασίας από τις πλημμύρες της πόλης μας, τα οποία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, και περιγράφει λεπτομερώς το κύριο πρόγραμμα προστασίας από τις πλημμύρες στις βόρειες περιοχές της Λεμεσού, όπου πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία. ,

Η κατασκευή του έργου των 17 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021, και μόλις ολοκληρωθεί, το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βροχής που εισέρχεται τώρα στην πόλη θα μεταφερθεί στον ποταμό Γαρίλη στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, εμποδίζοντας την πρόσβαση στην κεντρική Λεμεσό.

Σχετικά με το πρόγραμμα ελέγχου πλημμυρών ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στην κεντρική Λεμεσό, η SALA λέει ότι θέλει να θέσει τέρμα στη μακρά ιστορία των πλημμυρών στην κεντρική Λεμεσό.

Εκτός από τα προαναφερθέντα «ώριμα προγράμματα προστασίας από τις πλημμύρες» που αναφέρονται από τον Δήμο Λεμεσού, η SALA προβλέπει μια σειρά άλλων ολοκληρωμένων έργων προστασίας από τις πλημμύρες στην πόλη μας, όπως λίμνες αποθήκευσης όμβριων υδάτων που θα διαχειρίζονται και θα περιορίζουν τις βροχοπτώσεις. νερό στους ποταμούς Garili-Vatia, των οποίων η χωρητικότητα είναι περιορισμένη λόγω της παράτυπης ανάπτυξης οικοτόπων.

Ένα σημαντικό μέρος του συνολικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία των πλημμυρών θεωρείται από το Συμβούλιο ως η αστική ανάπτυξη των ομβρίων υδάτων κατά μήκος της οδού Evagora Lanit, για την οποία είναι υπεύθυνο το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Προστίθεται ότι αυτό το έργο θα κατευθύνει τον ποταμό Αγία Φύλα κατά μήκος της οδού Ευαγόρας Λανίτη δυτικά του ποταμού Γαρίλη, προστατεύοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Φύλας.

Εκτός από τα προαναφερθέντα μεγάλα έργα, η SALA, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, σχεδιάζει να εφαρμόσει μικρότερα μεμονωμένα έργα για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, κατέληξε η δήλωση.

Πηγή: KYPE

Source