Εμβόλια Α έως Ω κατά του COVID-19 στην Κύπρο

Η περίοδος εμβολιασμού με κοροϊούς λήγει το 2020. Από την Κυριακή, Δεκέμβριο և από την Κύπρο, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πολιτών για άμεση δωρεάν κάλυψη εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Η πρώτη παρτίδα εμβολίου Pfizer-Biontech έχει ήδη διανεμηθεί στους Κύπριους, ενώ η δεύτερη παρτίδα θα παραδοθεί από την ίδια εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εκτιμάται ότι οι πρώτες ποσότητες εμβολίων Moderna և AstraZeneca θα είναι διαθέσιμες το πρώτο τρίμηνο του 2021.

λλλλ:

ΜΙ: ιεραρχία πληθυσμιακών ομάδων

Σε συνεργασία με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για το Coronavirus, καθώς και με βάση κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε κάθε εταιρεία, δόθηκε προτεραιότητα στον κατάλογο των ομάδων που προσκλήθηκαν να λάβουν το εμβόλιο.

1. Κάτοικοι γηροκομείων և ιδρύματα և ιδρύματα և προσωπικό և επαγγελματίες υγείας. Υπάλληλοι σε νοσοκομεία με ασθενείς με KOVID-19, καθώς και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, Τμήματα Ασθενοφόρων (ανεξάρτητα από τη θεραπεία COVID)

2.> 80 ετών (προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες).

3. Άτομα> 75 ετών (προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες).

4. Άτομα> = 16 άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

5. Άτομα που εργάζονται σε πρωτοβάθμια κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, ακολουθούμενα από άλλους επαγγελματίες υγείας / προσωπικό σε άλλες κλειστές εγκαταστάσεις, όπως φυλακές, κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

6. Ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι ηλικιωμένος.

λλλλ:

Πότε προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων του πληθυσμού;

Υποτίθεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έγκριση των αδειών κυκλοφορίας εμβολίων, τη διανομή τους στα κράτη μέλη και χωρίς να αλλάξει η ποσότητα που πρέπει να δοθεί σε κάθε παρτίδα, ότι οι εμβολιασμοί αναμένεται να πραγματοποιηθούν ως εξής:

λλλλ:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο κύριος στόχος είναι ότι έως το 2021 Το πρώτο μισό της κάλυψης εμβολίων άνω του 40% των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων που εργάζονται εκεί. Κλειστές εγκαταστάσεις, όπως επαγγελματίες υγείας, άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

«Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι θα προστατευτούν από πιθανή μόλυνση από τον ιό, ενώ αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νοσοκομείων από τις νοσηλείες των ασθενών με COVID-19 և ο θάνατος respectively θα προστατεύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

λλλλ:

Τα κύρια βήματα του εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σε όλα τα Κυπριακά Κέντρα Εμβολιασμού από επαγγελματίες υγείας (Επισκέπτες Υγείας) που είναι καλά προετοιμασμένοι να μεταδώσουν το εμβόλιο στους πολίτες. Είναι δυνατή η εκτέλεση έως και 100 διαφορετικών εργαστηρίων ταυτόχρονα.

Ο εμβολιασμός γίνεται κατόπιν ραντεβού, το οποίο μπορεί να δοθεί από ένα άτομο ή τον εκπρόσωπό του μέσω του Προγράμματος Λογισμικού Εμβολιασμών. Το άτομο λαμβάνει ένα μήνυμα κειμένου με τις λεπτομέρειες του ραντεβού του στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποστολής υπενθύμισης.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στο Κέντρο Εμβολιασμών, το οποίο ανακοινώνεται από κάθε πολίτη և Η απόδειξη 1ης δόσης δίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή (κάρτα εμβολιασμού). Παράλληλα με τη χορήγηση της πρώτης δόσης, γίνεται ραντεβού για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού

Μεμονωμένοι γιατροί συμμετέχουν στη διαδικασία εμβολιασμού και ταυτόχρονα έχουν πληροφορίες σχετικά με τις δόσεις εμβολίου στο χαρτοφυλάκιο του ασθενούς του ασθενούς. Ωστόσο, δεν είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των πολιτών σε κέντρα εμβολιασμού ή τη χορήγηση του εμβολίου.

Source