Εμβόλια εναντίον Παλαιστινίων τον Μάρτιο. Ισχυρισμοί για φυλετικές διακρίσεις από το Ισραήλ στη διανομή

Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κοραναϊού από την AstraZeneca τον Μάρτιο, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη.

Ενώ το Ισραήλ έχει ήδη γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον κατά κεφαλή εμβολιασμό, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τις πρώτες δόσεις τους στις όχθες του Ισραηλινού κατεχόμενου ποταμού Ιορδάνης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Yasser Bozier δήλωσε στο Reuters ότι εκτός από την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με την AstraZeneca, οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης προμήθειες εμβολίων Moderna, Johnson & Johnson և Russian Sputnik V.

Προμήθειες θα προέρχονται επίσης από το πρόγραμμα εμβολίων του ΠΟΥ για φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, δήλωσε ότι το Ισραήλ “παραβίασε τις ευθύνες του ως κατοχή δύναμη και διέπραξε φυλετικές διακρίσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού, στερώντας τους από το δικαίωμά τους στην υγεία”.

“Η αναζήτηση εμβολίων από την Παλαιστινιακή Αρχή από διάφορες πηγές δεν την εμποδίζει να εκπληρώσει τις ευθύνες της για την παροχή εμβολίων στον παλαιστινιακό λαό”, είπε.

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης του Ισραήλ περιλαμβάνει Άραβες και Παλαιστίνιους πολίτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Έδωσε εμβόλια σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, αλλά όχι σε Παλαιστίνιους που ζητούν υγειονομική περίθαλψη από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να παρέχει εμβόλια στους Κατεχόμενους Παλαιστινίους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι μπορούν να διανείμουν εμβόλια σε Παλαιστίνιους όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες του Ισραήλ.

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε την Κυριακή ότι η ομάδα βρίσκεται σε “άτυπες συνομιλίες” με το Ισραήλ σχετικά με την παροχή ορισμένων προμηθειών σε Παλαιστίνιους για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ένας αξιωματούχος, ο επικεφαλής του γραφείου της ΠΟΥ στα παλαιστινιακά εδάφη, Erald Rockenshaub, δήλωσε ότι το Ισραήλ είπε ότι θα εξετάσει την επιλογή.

Σύμφωνα με το Reuters

Ακολουθήστε το LiFO.gr στις Ειδήσεις Google և θα είστε οι πρώτοι που θα γνωρίζετε όλα τα νέα

Δείτε τις τελευταίες ελληνικές news παγκόσμιες ειδήσεις στο LiFO.gr

,Source