Εμβόλια Coronavirus που παραδίδονται σε χώρες της ΕΕ

Ο Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανακοίνωσε την παράδοση των εμβολίων με ένα μήνυμα βίντεο.

“Αρχίζουμε να γυρίζουμε μια νέα σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά.” Ο Von der Leyen είπε ότι οι παραδόσεις έγιναν και αύριο, οι υπεύθυνοι υγείας σε όλη την Ευρώπη θα αρχίσουν να εμβολιάζουν.

Ο Von der Leyen είπε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο ταυτόχρονα, με περισσότερα εμβόλια να έρχονται σύντομα, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο ρυθμιστής φαρμάκων της ΕΕ, ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου BioNTech / Pfizer για πρώτη φορά στην ΕΕ. Η αξιολόγηση της EMA για το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας φαρμάκων Moderna συνεχίζεται. Ο EMA αναμένεται να λάβει την απόφασή του για αυτό το εμβόλιο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή της ΕΕ δεν έχει ανακοινώσει πόσες δόσεις εμβολίου έχουν διανεμηθεί στα μέλη μέχρι τώρα, πόσο εμβόλιο έχει σταλεί σε μια χώρα. Ωστόσο, αναφέρεται ότι ο αριθμός των δόσεων προς το παρόν είναι πολύ χαμηλός λόγω των περιορισμών στην παραγωγική ικανότητα.

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες εξ ονόματος όλων των χωρών μελών με ορισμένες εταιρείες που αναπτύσσονται ή βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, και μέχρι στιγμής, 6 εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια για την αγορά συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Η Ένωση θα μπορεί να λάβει 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την AstraZeneca, 300 εκατομμύρια από την Sanofi-GSK, 400 εκατομμύρια από την Johnson και Johnson, 300 εκατομμύρια από την Pfizer και την BioNTech, 405 εκατομμύρια από το CureVac και 160 εκατομμύρια από τη Moderna.

Η φάση της σύμβασης έχει επιτευχθεί με τη Novavax για 200 εκατομμύρια δόσεις. Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, η δόση που μπορεί να λάβει η ΕΕ θα προσεγγίσει τα 2,2 δισεκατομμύρια.

Οι χώρες της ΕΕ διεξάγουν τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού. Κάθε χώρα καθορίζει ποιος θα έχει προτεραιότητα, δεν υπάρχει κοινή απόφαση ή σύσταση της ΕΕ για το θέμα αυτό.

.Source