Εμπιστευτείτε τα ισραηλινά κόμματα που προετοιμάζονται για τις τέταρτες εκλογές σε δύο χρόνια

Στο Ισραήλ, δεν περνάει καμία μέρα που ένας πολιτικός δεν κάνει μια νέα προσπάθεια να βγει και να αμφισβητήσει τις τέταρτες εκλογές σε δύο χρόνια, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Μάρτιο.

Είτε δημιουργούνται νέες και πρωτοφανείς συμμαχίες μεταξύ κομμάτων που δεν συγχωνεύονται με ιδεολογικές, ακόμη και τοπικές και περιφερειακές πολιτικές θέσεις, ή σχηματίζονται συμμαχίες μεταξύ κομμάτων από την άκρα δεξιά, αριστερά και κέντρο ή η απόσυρση συνεχίζεται έως ότου η εμπιστοσύνη του Ισραηλινού κοινού στους ηγέτες του κόμματος φτάσει σε ένα χαμηλό όλων των εποχών.

Η Ατζέντα για τη Δημοκρατία του 2020, που υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο Reuven Rivlin, αποκάλυψε μια επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου επιδείνωση της κατάστασης των κομμάτων και των ηγετών τους μεταξύ του ισραηλινού λαού. Η εμπιστοσύνη στα πάρτι έχει πέσει στο κάτω μέρος της σκάλας. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση στο Ισραήλ κινδυνεύει σοβαρά και ότι η ηγεσία της χώρας είναι διεφθαρμένη. Ακόμη και η εμπιστοσύνη του κοινού στον στρατό και την ηγεσία του μειώθηκε σε πρωτοφανές επίπεδο 56%.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ

Αυτά τα δεδομένα, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας πολιτικών και κομμάτων στο Ισραήλ, ήρθε σε μια στιγμή που οι ηγέτες των κομμάτων δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμμαχίες που θα μπορούσαν να πολεμήσουν το κόμμα Likud με επικεφαλής τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και να επιτύχουν το στόχο της ανατροπής του. Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι ο Νετανιάχου δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές.

Οι προσπάθειες των ηγετών του κόμματος ξεπέρασαν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση συμμαχιών πέρα ​​από την ισραηλινή κομματική αρένα. Κάποιοι παρενέβησαν στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουάσινγκτον, είτε είναι η πολιτική που πρέπει να υιοθετήσει το Ισραήλ όταν ασχολείται με τη νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Τζον Μπάιντεν, είτε τα περιστατικά που το Καπιτώλιο έχει παρακολουθήσει οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Avigdor Liberman, πρόεδρος του κόμματος «Yisrael Beiteinu» (το σπίτι μας του Ισραήλ), του οποίου οι δημοσκοπήσεις δεν του έδωσαν την ευκαιρία να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού, άρχισε να ξεκινά μια εκστρατεία πρόκλησης εναντίον του Νετανιάχου, καταλαμβάνοντας τόσο ορατές όσο και γραπτές πλατφόρμες για τα περισσότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Προειδοποίησε ακόμη και για ένα σχέδιο που ισχυρίστηκε ότι ετοιμάζει. Ο Λίμπερμαν ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου συντάσσει ένα σχέδιο για εφαρμογή εάν αποτύχει να κερδίσει πρωθυπουργείο στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με τον Liberman, αυτό είναι ένα σχέδιο που θα είναι πιο βίαιο από το Trump.

Αυτοί οι ισχυρισμοί για τον ηγέτη του κόμματος μας στο Ισραήλ συνοδεύτηκαν από συζητήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τις πιθανές ενέργειες του Νετανιάχου και τη μεταφορά του αμερικανικού σεναρίου στο Τελ Αβίβ. Παρατηρητές και πολιτικοί υποστήριξαν την ομιλία του Λίμπερμαν και εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι υποστηρικτές του Νετανιάχου θα επαναλάμβαναν τα γεγονότα του Καπιτωλίου υπό το φως των βίαιων εντάσεων στο δρόμο.

Ο Λίμπερμαν είπε ότι προσπάθησε να σχηματίσει ένα μπλοκ για να αποτρέψει τον Νετανιάχου να ξαναγίνει πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός του και ενός συνασπισμού ακροδεξιών κομμάτων, του «Νέου Δεξιού» με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπενέτ, του κόμματος «Νέα Ελπίδα» με επικεφαλής τον Γκίντεον Σάαρ και του κόμματος «Yeş Atid» με επικεφαλής τον Γιέρ Λάπιντ. Για να δημοσιοποιηθεί, εκμεταλλεύεται την πόλωση των πολιτικών κομμάτων σε περίπτωση που ο Νετανιάχου επαναλαμβάνει γεγονότα στην Αμερική.

Σε απάντηση στην εκστρατεία του Liberman, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας «Μπλε-Άσπρος» και ο Υπουργός Ασφάλειας, Benny Gantz, ενέτεινε στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του Ισραήλ, ειδικά με την υποστήριξή του σε προηγούμενες εκλογές. Ο Γκάντς κάλεσε τους ηγέτες των έξι κομμάτων από το κέντρο και την αριστερά, καθώς και το δεξιό κόμμα του Λίμπερμαν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν στις εκλογές σε ένα κόμμα για να καταρρίψουν τον Νετανιάχου.

Ο Gantz έχει φτάσει σε μια θέση που δείχνει ότι είναι έτοιμος να αφήσει τη θέση του στη λίστα. Παραδέχθηκε ότι όταν αποφάσισε να προσχωρήσει σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, έκανε ένα λάθος και συνειδητοποίησε ότι «οι ψηφοφόροι ήταν απογοητευμένοι». Είπε ότι έπρεπε να κάνει αυτό το βήμα μετά το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος και μετά από τρεις γύρους εκλογών με αβέβαια αποτελέσματα.

Ο Moshe Ya’alon και ο Yair Lapid, δύο από τους συνεργάτες του Gantz στον προηγούμενο εκλογικό πόλεμο, ακολούθησαν ένα ξεχωριστό μονοπάτι. Ξεκίνησαν μια ανεξάρτητη προεκλογική εκστρατεία, προσθέτοντας αυτό σε μια άλλη διάσπαση στην ισραηλινή πολιτική αρένα. Ο Lapid έκανε μια πρόβλεψη και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του Ισραήλ και θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τον Netanyahu.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

Ενώ οι προσδοκίες ήταν ότι τα δεξιά κόμματα θα έφταναν σε συμμαχίες που θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη για να ανταγωνιστούν με τον Νετανιάχου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Εθνικού Κόμματος Ενότητας και του μέλους του Κνεσέτ Μπεζελέλ Σμότριχ και του δεξιού προέδρου του συνασπισμού Ναφτάλι Μπενέτ έπεσαν σε αδιέξοδο και επιδεινώθηκαν. Ανακοίνωσε ότι ο Σμότριχ άφησε τον κατάλογο των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Αντιμέτωποι με τις προσπάθειες των συμμαχιών για την καταπολέμηση του Netenyahu και την επίτευξη του στόχου της ανατροπής του, τα αριστερά κόμματα συνεχίζουν να κατακερματίζονται και να αποδυναμώνουν αντί να προσπαθούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Netenyahu για να διασφαλίσουν τη συνέχεια.

Κάποιοι φοβούνται ότι τα αριστερά κόμματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες δεν θα περάσουν πλέον το εκλογικό όριο.

.Source