Εντατική προετοιμασία για 5 + 1 στο Ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο …

Ο Πολίτης, η διάσκεψη στην Τουρκία, όπως θέλει η Τουρκία – ταυτόχρονα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο θα συζητηθεί για τις σχέσεις της ΕΕ ή το Συμβούλιο, εάν θα ακολουθηθεί αμέσως από την κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση της στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο “για να διασφαλιστεί η ανάμνηση” για συγκεκριμένη δράση επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί.

Το άρθρο της εφημερίδας έκανε τους τίτλους με τον τίτλο «Μικρές και μεγάλες συναντήσεις της ομάδας διαπραγματεύσεων… Η προσδοκία για τον καθορισμό της ημερομηνίας της διάσκεψης από τον Guterres και η προσπάθεια να αποφευχθεί η αποτυχία του συνεδρίου 5 + 1».

Η εφημερίδα έγραψε ότι η ημερομηνία της διάσκεψης 5 + 1 και η καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση συγκεκριμένων λεπτομερειών ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες ήθελε να εξασφαλίσει ένα ελαφρώς θετικό αποτέλεσμα από αυτήν τη συνάντηση προτού συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Στις ειδήσεις, οι οποίες επεσήμαναν ότι η έντονη κινητικότητα, οι επαφές, οι διαπραγματεύσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Βρετανοί έδωσαν το μήνυμα ότι “οι παρεμβαίνοντες δεν θέλουν να αναλάβουν κινδύνους χωρίς να γνωρίζουν πού θα οδηγήσει αυτή η πρωτοβουλία”, βρίσκεται σε έντονο δυναμισμό λόγω τις συγκεκριμένες ιδέες της Αγγλίας που στοχεύουν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Καταγράφηκε ότι επιβεβαιώθηκε από πηγές του ΟΗΕ.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι η Τζέιν Χολ Λούτε, ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στο νησί μετά την ημερομηνία και οι λεπτομέρειες του συνεδρίου δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν.

Στην έκθεση, επισημάνθηκε ότι το Ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο ασχολείται με το Κυπριακό το τελευταίο 24ωρο λόγω των επισκέψεων ξένων αξιωματούχων και της ανάγκης προετοιμασίας ορισμένων σεναρίων πριν από την ανεπίσημη διάσκεψη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες (Κωνσταντινίδης, Παρασκευά, Κόμπο, Εμιλιανίδης) και η στενή διαπραγματευτική ομάδα (Χριστοδουλίδης, Κασουλίδης, Κούρος, Παναγιώτης Δημητρίου, Μαυρογιάννης), που συμβούλευαν τον Έλληνα Πρόεδρο Αναστασιάδη, ήταν την Τετάρτη (σήμερα) συζητήστε τα συγκεκριμένα σενάρια για το μέλλον.) αναμένεται να συναντηθεί στο Palace για τρίτη φορά. Παράλληλα, η ομάδα υποστήριξης του Έλληνα διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη (Μαρκουλλή, Κλεάνθος, Ηλιάδης κ.λπ.) θα συναντηθεί επίσης στο Παλάτι μετά από ένα μακρύ διάλειμμα για ανταλλαγή πληροφοριών και υποβολή προτάσεων πριν από το συνέδριο 5 + 1 την Πέμπτη (αύριο).

ΠΑΝΕΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΟΥΤΡΩΝ

Η Alithia ανέφερε ότι η ελληνική διοίκηση περίμενε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα στο συνέδριο και ότι ο λόγος της καθυστέρησης δεν ήταν πολιτικός, αλλά τα πανδημικά μέτρα στη Νέα Υόρκη και τον Γκουτέρες. Έγραψε ότι φαίνεται ότι οφείλεται στο πολυάσχολο πρόγραμμά του.

Με βάση μια διπλωματική πηγή, η εφημερίδα σημείωσε ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να βρει μια ημερομηνία που θα ταιριάζει σε όλους, και ειδικά στον Γενικό Γραμματέα, και είπε, “Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η διάσκεψη θα συγκαλέσει τη δεύτερη ή τρίτη δέκα ημέρες του Μαρτίου. Το Lute αναμένεται να δώσει νέες ημερομηνίες στα πάρτι. “

Επισημάνθηκε ότι εάν το απαιτούν οι πανδημικές συνθήκες ή άλλες καταστάσεις, μπορεί να υπάρχει η επιλογή της Γενεύης.

“Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ”

Στην έκθεσή του με τίτλο “Αποκέντρωση” Επικίνδυνο σε αυτή τη συγκυρία “, ο Χαράβι έγραψε ότι το συνέδριο 5 + 1 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 1-3 Μαρτίου, όπως εξηγήθηκε αρχικά, επειδή οι ΗΠΑ επέβαλαν απαίτηση καραντίνας 5 ημερών για όσους εισέρχονταν τη χώρα και ο ΟΗΕ αναζητούσε μια νέα ημερομηνία. Η εφημερίδα επεσήμανε ότι ο Λουτέ έδωσε αυτές τις πληροφορίες στην ελληνική διοίκηση τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με τα νέα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης Τουρκία, το 5+ της πρώτης διάσκεψης, το οποίο συζήτησε τις κυρώσεις που μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης όταν ερμηνεύει τις πληροφορίες που πρέπει να γίνουν, το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι ήταν ασαφές. Χριστοδουλίδης, “από την Τουρκία, πρέπει να δούμε συγκεκριμένες χειρονομίες που υιοθετούν μια θετική ατζέντα που έχει θέσει η ΕΕ”, είπε.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το αίτημα της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη «Το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά μια αλλαγή στο πλαίσιο λύσης που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου προειδοποίησε ότι “είναι πολύ επικίνδυνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανοίξει εκ νέου κλειστά ζητήματα, ενώ η διεθνής κοινότητα κατευθύνεται προς ένα συμφωνημένο πλαίσιο λύσης”.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς και συνεπείς στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα για να συνεχίσουμε από εκεί που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο Crans Montana, συγκεκριμένα με την Κοινή Δήλωση του 2014, τις προσεγγίσεις και το Πλαίσιο Guterres», δήλωσε ο Stefanu. Θεωρείται ως «νέα ιδέα» και δίνει στην τουρκική πλευρά την ευκαιρία να φέρει τα δύο κράτη στην ημερήσια διάταξη ως «νέα ιδέα» ».

Ο Φιλελεύθερος δήλωσε ότι η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και η Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ξεκίνησαν εκδρομές επαφής με τους πρεσβευτές 5 Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νότια Κύπρο, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σπεχάρ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κίνας Λιου Γιαντάο και τον Ρώσο Πρέσβη Στάνισλαβ Οσάντσι, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του, μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, θα συναντηθεί επίσης με άλλους πρεσβευτές. Ο Σπεχάρ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάβ, ο οποίος ήρθε στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα έγραψε ότι η Πρέσβης της Γαλλίας στη Νότια Κύπρο Salina Crenet Catalano και ο Έλληνας διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης συζήτησαν χθες τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, τονίζοντας τη σημασία τους στις προσωπικές τους δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

.Source