Εξερχόμενοι φίλοι – Dünya Gazetesi

Σήμερα επρόκειτο να μοιραστώ μαζί μου τις σκέψεις μου για την οργανωτική κουλτούρα. Θα ήθελα να θίξω θέματα όπως η οργανωτική κουλτούρα, πώς διαμορφώνεται, πώς εισάγεται και διδάσκεται. Μια είδηση ​​που ήρθε την Κυριακή το βράδυ άλλαξε το σχέδιό μου.

Επρόκειτο να εξηγήσω την οργανωτική κουλτούρα δίνοντας ένα παράδειγμα στο METU, το οποίο είπα με υπερηφάνεια σε κάθε διάσκεψη για το θέμα που έδωσα στο εξωτερικό. Αποφάσισα να ξεκινήσω το άρθρο μου για τις πικρές ειδήσεις από τις ΗΠΑ χθες το βράδυ μιλώντας για τους δημιουργούς του οργανωτικού πολιτισμού:

Με τα συντακτικά αιτήματα αυτήν την εβδομάδα να μου επιτρέψετε για αυτό το παράθυρο.

Στην παιδική μου ηλικία, δεν ήξερα πολλούς ανθρώπους άνω των 70 ετών. Αν θυμάμαι σωστά, το προσδόκιμο ηλικίας ήταν 57 χρόνια στη δεκαετία του 1980. Νομίζω ότι είναι πάνω από 70 τώρα. Γι ‘αυτό μπορούμε εύκολα να πούμε σε αυτούς που πέθαναν στην ηλικία των 60, «Ήταν νεότερος». Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να πεθάνει ακόμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως.

Υπάρχουν επίσης οι θάνατοι φίλων από πολλά χρόνια. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, το ρητό «ήταν νεότερος», δηλαδή «δεν έπρεπε να είχε πεθάνει ακόμη» θα παραμείνει πάντα έγκυρο για αυτούς. Καθώς μεγαλώνετε, ο αριθμός των ατόμων γύρω σας αυξάνεται επίσης. Οι νεότεροι από αυτούς που χάσατε είναι οι φίλοι σας τουλάχιστον 40 ετών. Έχετε τόσες πολλές, τόσες αναμνήσεις, από τη νεολαία σας έως την ηλικία των εβδομήντα που οι εξερχόμενοι φίλοι παίρνουν μαζί τους μέρος της ζωής σας.

Οι αναγνώστες μου γνωρίζουν ότι είμαι πτυχιούχος METU. Τρεις μέρες αφότου συμπίεσα το διδακτορικό μου (1974 Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, αφού έλαβα το πτυχίο μου (1969 BS) από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο METU και το M.S. από το Τμήμα Μαθηματικών METU (1971 MS). Επέστρεψα στην Τουρκία.

Το αεροδρόμιο που εδρεύει στις ΗΠΑ στο δρόμο για το σπίτι από το να έχω την ευκαιρία, ενώ καταλαβαίνω ότι η επιστροφή μου στην Τουρκία εντός τριών ημερών από το τρέξιμο του οδηγού ταξί μου, είχε δείξει μια κίνηση αίματος ενός μεγάλου πλωτήρα που σκέφτηκε το κεφάλι μου με δυσπιστία. Τον χαμογέλασα και του είπα, “Το βρήκαμε ωραίο.” Δίνω συχνά αυτό το ανέκδοτο όταν περιγράφω το ενδιαφέρον μου για τον κυρίαρχο πολιτισμό. Σε ποια χώρα ο οδηγός ταξί είναι τόσο φιλικός με τον πελάτη του! Θα ήταν?

Μόλις έφτασα, πήγα στο στρατό και 4 μήνες αργότερα, άρχισα να διδάσκω ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Διοικητικών Επιστημών στο METU και εργάστηκα στον οργανωτικό πολιτισμό του METU, τον οποίο άρχισα να μαθαίνω ως φοιτητής, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και το YÖK. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έμαθα και αποδέχτηκα την κυρίαρχη κουλτούρα του METU. Με λίγα λόγια, το Πανεπιστήμιο ODT ήταν πάντα ένα μέρος για το οποίο είμαι περήφανος ως φοιτητής, διαχειριστής και μέλος της σχολής, και ως ίδρυμα όπου λαμβάνω συνεχή εκπαίδευση. Το ίδρυμα με το οποίο ήμουν πιο ευτυχισμένος στην εθνική και διεθνή επιχειρηματική μου ζωή μισού αιώνα ήταν το METU, το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου των Ηνωμένων Εθνών όπου ήμουν ο επικεφαλής του ιδρύματος όπου ήμουν πιο παραγωγικός.

Στη δεκαετία του 970 και του 80, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο METU ήταν ένα τμήμα με μοναδικό πολιτισμό, το οποίο διευθύνονταν από μέλη της σχολής, τα οποία ήταν ως επί το πλείστον οι απόφοιτοί τους και φυσικά οι καθηγητές τους. Τμήματα, στα οποία δόθηκε ακαδημαϊκή ανεξαρτησία σύμφωνα με την παράδοση METU, έκαναν επίσης διοικητική ανεξαρτησία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χωρίς τριβή ή περιστατικό. Παρά τα απίστευτα επίπεδα προβλημάτων στη χώρα μας, η METU πραγματοποίησε με επιτυχία το έργο της αύξησης των διανοουμένων.

Το να είσαι μέλος της σχολής στο METU δεν ήταν εύκολο έργο. Η γνώση στον τομέα ήταν σημαντική, αλλά τι είδους άτομο είσαι ήταν ακόμη πιο σημαντικό. Οι υποψήφιοι ελέγχονταν και αγγίζονταν συχνά. Οι αναφορές ήταν πολύ σημαντικές. Τα μέλη της επιτροπής που διενήργησαν τις συνεντεύξεις θα ερευνούσαν και θα διάβαζαν τις γραμμές για να κατανοήσουν την προσωπικότητα του υποψηφίου. Εάν ο υποψήφιος είναι απόφοιτος του METU, ειδικά ένας από τους μαθητές μας, αυτή η εξάλειψη θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Έτσι, η METU μεγάλωσε και έγινε ισχυρότερη με την απασχόληση των αποφοίτων της, σε αντίθεση με τη γενική διδασκαλία για πολλά χρόνια. Πέντε μέλη της σχολής στη φωτογραφία που τραβήχτηκαν από μέλη της σχολής που ήρθαν να αποχαιρετήσουν το αποχαιρετιστήριο πάρτι που έδωσα όταν έφυγα από το METU τη δεκαετία του 1980 ήταν μαθητές-δάσκαλοι του άλλου. Αυτή η λεπτή κοσκίνισμα, πυκνή ύφανση δεν ήταν φυσικά μια μέθοδος μηδενικού ελαττώματος, αλλά λειτούργησε καλά για πολλά χρόνια.

Νομίζω ότι ένας υποψήφιος υπέβαλε αίτηση στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων στη δεκαετία του 1970. Ο υποψήφιος προτάθηκε από έναν ανώτερο στο τμήμα. Η φύση και η πηγή των συμβουλών ήταν πολύ σημαντική. Ειδικά αν οι θετικές ιδιότητες του υποψηφίου σε θέματα όπως η τιμή, η επιμέλεια, η πίστη, το ομαδικό πνεύμα μεταφέρθηκαν σε εμάς από μέσα και μέσω κάποιου από το METU, θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό.

Η κριτική επιτροπή του υποψηφίου ιδρύθηκε και πήραμε συνέντευξη. Είμαι επίσης στην κριτική επιτροπή. Είμαστε πέντε άτομα. Οι κριτές μας είχαν ένα χαρακτηριστικό. Μην νομίζετε ότι θα περάσει χωρίς διαφωνία εντός του ομαδικού πνεύματος. Αντίθετα, το αίμα θα έπαιρνε το σώμα σε επιτροπές και ακόμη και σε συνεδριάσεις τμήματος. Οι συμμαθητές θα έρχονταν σε αντίθεση μεταξύ τους, οι δάσκαλοι θα έλεγαν έντονα με τους πρώην μαθητές τους.

Ωστόσο, όταν ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα, σκόραρε πάντα 5-0. Έτσι, οι συζητήσεις των κριτικών επιτροπών θα έμεναν εκεί, δεν θα διέρρευαν. Φυσικά, υπήρχαν συζητήσεις στην κριτική επιτροπή αυτού του υποψηφίου. Ο φίλος του δασκάλου που εισήγαγε τον υποψήφιο φορτώθηκε. Έχει αποφοιτήσει ο υποψήφιος από την επιχείρηση; Δεν το έκανε; Συζητήθηκε και ούτω καθεξής. Είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική. Αλλά όπως είπα, αναζητούσαμε ήδη ένα άτομο με ορισμένα χαρακτηριστικά. Τελικά, η κριτική επιτροπή αποφάσισε υπέρ του υποψηφίου 5-0.

Αυτός ο υποψήφιος εργάστηκε ως μέλος σχολής στο METU για δεκαετίες. Είναι εδώ και δεκαετίες μαζί μας ως φίλοι μας. Συναντηθήκαμε με την οικογένεια, πήγαμε διακοπές με τα παιδιά μας, φάγαμε γεύματα. Κάποιοι από εμάς έφυγαν από το METU. Αν και δεν εργαζόμασταν σε ξεχωριστό μέρος και ζούσαμε σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, δεν χωρίσαμε ποτέ. Ήμασταν πάλι μαζί σε κάθε ευκαιρία. Ξέρετε, έχετε φίλους για λίγα χρόνια, δεν το βλέπετε ποτέ, δεν μιλάτε. Ωστόσο, όταν συναντηθείτε για πρώτη φορά, ξεκινάτε τη συνομιλία από την οποία σταματήσατε σαν να ήσασταν χθες. Οι φιλίες μας ήταν έτσι.

Ο χρόνος πέρασε και χρόνια μετά από χρόνια. Εγώ στα Ηνωμένα Έθνη, ο φίλος μας που συνέστησε τον υποψήφιο που ανέφερα στο METU και μερικά άλλα μέλη της κριτικής επιτροπής εργάστηκαν στο εξωτερικό και αποχώρησαν. Κάποιοι άλλοι ένορκοι απεβίωσαν. Ο υποψήφιος μας έμεινε στο METU.

Οι πολιτικές κρίσεις ακολούθησαν τις πολιτικές κρίσεις. Το METU, το οποίο δεν έχει μια κουλτούρα πίστης, γενικά αντιστάθηκε. Ο υποψήφιος μας, ο οποίος επιλέχθηκε ως μέλος της σχολής από την κριτική επιτροπή, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής (METU), Προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πρύτανης της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και Ιδρυτής Πρύτανης της Βόρειας Κύπρου. Στο μεταξύ, οι ορθοστάτες που δεν ταιριάζουν με το METU ήρθαν και πήγαν. Όταν ήρθε το 2008, το μέλος της σχολής μας, το οποίο περιέγραψα σε αυτό το άρθρο, ήρθε στο γραφείο του πρύτανη METU. Ο χρόνος ήταν δύσκολος. Ήταν η κύρια δουλειά του πρύτανη να διατηρεί και να προστατεύει ιδρύματα όπως το METU, τα οποία ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή τους, μέσα στο σύστημα που απαιτούσε πίστη. Αυτός ο πρύτανης ταιριάζει METU. Αυτός ο πρύτανης ήταν ο Αχμέτ Ακάρ, τον οποίο φέραμε στο METU ιδρύοντας κριτική επιτροπή.

Χάσαμε τον αγαπητό μου φίλο, συνάδελφο Αχμέτ Ακάρ. Πέρα από το να είμαστε φίλοι μας, εμείς, ως μαθητές του METU, θα τον θυμόμαστε πάντα. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που δημιούργησαν METU METU. Έτσι ήταν ένας από τους δημιουργούς της υπερηφάνειας μας.

Η σύζυγός του, καθηγητής Feride Acar, ο γιος του Δρ. Τα συλλυπητήριά μου προς τον Aybar Can, τα αδέλφια του, συγγενείς, φίλους και όλους τους μαθητές του METU.

Σας εύχομαι καλή χρονιά σε όλους.

Μείνε καλά.

Source