Επέκταση κεφαλαίων στη Γερμανία, τρίτο κανάλι στη Νότια Κορέα Δημοσιογράφος Κύπρος

Το ζήτημα του αποκλεισμού συζητείται στη Γερμανία, ενώ στην Ελβετία ο πρόεδρος παραδέχεται ότι έκανε λάθη. Ταυτόχρονα, η Νότια Κορέα μιλά για την επιτυχή διαχείριση του τρίτου κύματος επιδημιών, το άνοιγμα των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε όλες τις χώρες και σχεδόν όλες έχουν διαπιστωθεί ότι ο ιός μεταλλάχθηκε από τη Βρετανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία είναι πιθανό να επεκτείνει τον εθνικό αποκλεισμό μετά τις 10 Ιανουαρίου για να μειώσει το ποσοστό μόλυνσης, το οποίο παραμένει υψηλό – υπερβολικά επιβαρυντικά νοσοκομεία και νοσοκομείο

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τοπικοί πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν για παράταση των κυρώσεων σε συνάντηση την Τρίτη. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσει η επέκταση “Οι αριθμοί είναι ακόμα πολύ υψηλοί, οπότε οι περιορισμοί πρέπει να επεκταθούν”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Spann στο RTL χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επίπεδο μόλυνσης πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Ο αριθμός των θυμάτων του covid-19 ξεπέρασε τα 1000 σε μερικές ημέρες. Το επταήμερο ποσοστό μόλυνσης ανέρχεται σήμερα σε 140 ανά 100.000 άτομα, το οποίο υπερβαίνει τους 50 στόχους, τους οποίους οι πολιτικοί συμφωνούν ότι είναι αρκετά ασφαλές για να μετριαστούν. Με αυτή τη νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού, ορισμένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι υγείας ζητούν την άρση των περιορισμών μόνο εάν το ποσοστό των επτά ημερών πέσει κάτω από το 25.

Αξιωματούχοι σε 16 γερμανικά κράτη συμφώνησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη να επεκτείνουν τους περιορισμούς, σύμφωνα με έκθεση του Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ωστόσο, υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη διάρκεια της επέκτασης. Ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο ζητούν παράταση τριών εβδομάδων για να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ άλλα προτείνουν παράταση δύο εβδομάδων. Το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο συντονίζει τη διαχείριση της επιδημίας, ανέφερε σήμερα 10.315 πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2 312 θανάτους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 34.272.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Σε συνέντευξή του στο SonntagsBlick, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης Guy Parmelan παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθη στη διαχείριση της επιδημίας του κοροναϊού. “Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, υποτιμήσαμε την κατάσταση”, είπε. “Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον ιό”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ελβετικές αρχές ήταν “μακριά από αυτόν”.

Ο Παρμαλάν ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την 1η Ιανουαρίου, αλλά διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης υγείας για ένα χρόνο τώρα ως ομοσπονδιακός οικονομικός σύμβουλος.

Η Ελβετία είχε ένα σχετικά ήπιο πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19 σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το δεύτερο κύμα χτύπησε σκληρά μετά την πτώση. Για εβδομάδες τώρα, η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων καταγράφει περισσότερες από 4.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα, με περίπου 10 θανάτους.

Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 έχει ξεκινήσει σε πολλά καντόνια της χώρας, αλλά με αργό ρυθμό. Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις μετάλλαξης κορανοϊού έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία, η πρώτη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νότια Κορέα
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι το τρίτο κύμα της χώρας, Covid-19, είχε αρχίσει να ελέγχεται καθώς η Σεούλ ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε τέσσερις εβδομάδες μετά από αυστηρά περιοριστικά μέτρα. ,

Ο αριθμός των νέων υποθέσεων Covid-19 το Σάββατο ήταν 657, αριθμός που είναι πολύ μικρότερος από τις 824 περιπτώσεις που καταγράφηκαν την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει καταγράψει 63.244 περιπτώσεις κοροναϊού και 962 θανάτους, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KDCA).

“Το τελευταίο, τρίτο κύμα της επιδημίας κοροναϊού περιορίζεται από μια σειρά δοκιμών για την ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης Covid-19”, δήλωσε ο Shan Yang-ray, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι παρατείνει την εθνική απαγόρευση ιδιωτικών συγκεντρώσεων περισσότερων από τεσσάρων ατόμων στη Σεούλ έως τις 17 Ιανουαρίου.

Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανοίγει ξανά τα σύνορά της, ότι οι διεθνείς πτήσεις θα ξαναρχίσουν μετά από αναστολή δύο εβδομάδων λόγω της εμφάνισης μιας μετάλλαξης κοραναϊού στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

“Η απαγόρευση όλων των διεθνών πτήσεων προς το βασίλειο της ξηράς-θάλασσας θα αρθεί (Κυριακή)”, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αμερικής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στις 20 Δεκεμβρίου, το Ριάντ ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις μέσω ξηράς ή θάλασσας. Άλλα κράτη του Κόλπου, όπως το Ομάν και το Κουβέιτ, έχουν λάβει παρόμοια μέτρα τις τελευταίες ημέρες.

Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και “οποιαδήποτε χώρα όπου έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος κοραναϊού”. Οι αλλοδαποί που εισέρχονται στη Σαουδική Αραβία από αυτές τις χώρες πρέπει να παραμείνουν εκτός Σαουδικής Αραβίας για “τουλάχιστον 14 ημέρες” και θα μπορούν να εισέλθουν μόνο εάν έχουν αρνητικό μοριακό τεστ κοροναϊού.

Μετά την έγκριση του εμβολίου Pfizer / BioNTech, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού κατά του covid-19 στα μέσα Δεκεμβρίου. Σχεδόν 363.000 περιστατικά αναφέρθηκαν στο βασίλειο, με περισσότερους από 6.200 θανάτους.

Source