Επίσημη Δήλωση για Άτυπο Συνέδριο 5 + 1 για το Κυπριακό, Ικανοποιημένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση

Αναφέρθηκε ότι η επίσημη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με τον τόπο, την ώρα και το σκοπό της διάσκεψης για την ανεπίσημη διάσκεψη 5 + 1 που θα πραγματοποιηθεί για το Κυπριακό, ευχαρίστησε την Ελληνική Διοίκηση.
Η εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε στην έκθεσή της με τον τίτλο και το επίκεντρο «Προσδιορισμός της παρουσίας κοινών λόγων που επιθυμεί από το πενταμελές συνέδριο» και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric είπε ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, είπε ότι το κοινό έδαφος έγραψε ότι τόνισε ότι πρέπει να εντοπιστεί η ύπαρξή του.
Στις ειδήσεις, ο ΟΗΕ έκανε την επίσημη δήλωση σχετικά με τη διάσκεψη από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη το απόγευμα και είπε ότι η ανεπίσημη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό μεταξύ 27-29 Απριλίου 2021 στη Γενεύη της Ελβετίας. για επεξεργασία ηχογραφημένο.
Η εφημερίδα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας γραπτή δήλωση, «χαιρέτισε» τη δήλωση της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανεπίσημη διάσκεψη, προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό στο συμφέρον και των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, έγραψε ότι εξέφρασε ότι θα συμμετάσχει με πλήρη πολιτική βούληση και ισχυρή αποφασιστικότητα.
Σύμφωνα με τα νέα, ο Αναστασιάδης τόνισε στη δήλωσή του ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές και κριτήρια. Σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίσει τη μετατροπή της «Κυπριακής Δημοκρατίας» σε μια λειτουργική και μόνιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και θα πρέπει να βρίσκεται εντός των παραμέτρων που καθορίστηκαν στην κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΗΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Σε μια άλλη έκθεση, η εφημερίδα έγραψε ότι πριν από την ανεπίσημη διάσκεψη κουιντέτου, το Κυπριακό έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πολιτικής αρένας και υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ του DIKO και του DISI.
Σύμφωνα με τα νέα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επέκρινε τον DIS για την πολιτική ισότητα και είπε ότι το DISI είχε βλάψει τη θέση της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Ο Παπαδόπουλος είπε: «Ο Πρόεδρος του DISI, Αβέρωφ Νεοφίτου, πρέπει να εξηγήσει ακριβώς τι εννοεί στον λαό της Κύπρου, λέγοντας ότι έχει ήδη δοθεί πολιτική ισότητα και έχει αναφερθεί με σαφήνεια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1992, πρέπει να δώσουμε πολιτική ισότητα. Ποιο είναι το κοινό-στόχος; Θέλει το Neofitu την αποδοχή βέτο και αριθμητική ισότητα; Αυτό σημαίνει την τουρκική ερμηνεία της πολιτικής ισότητας και θέλει την αποδοχή της; είπε.
Η εφημερίδα έγραψε ότι το DISI ανταποκρίθηκε γρήγορα σε αυτές τις δηλώσεις του Παπαδόπουλου και γιατί το DIKO δεν έκανε αυτές τις ερωτήσεις στο ΑΚΕΛ, το οποίο συζητούσε τη δικοινοτική και αμφίδρομη ομοσπονδία με βάση την πολιτική ισότητα.
Από την άλλη πλευρά, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα AKEL, EDEK και Ecologists-Citizens Cooperation έκαναν επίσης δηλώσεις σχετικά με το ανεπίσημο συνέδριο 5 + 1.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία του εδάφους επίλυσης του Κυπριακού, του Πλαισίου Γκουτέρες και των συμβιβασμών που επιτεύχθηκαν. Ο Στέφανου τόνισε ότι το άνοιγμα συμβιβασμών στη συζήτηση θα χτυπήσει και θα οδηγήσει σε νέες και επικίνδυνες ιδέες και ατελείωτες συζητήσεις.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες σχετικά με το ανεπίσημο συνέδριο κουιντέτου δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά θα κολυμπήσει σε ανεξερεύνητα νερά. Ωστόσο, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ενεργήσει υπεύθυνα, παρόλο που υπάρχουν σημεία εναντίον του.
Η Συνεργασία Οικολόγων-Πολιτών σημείωσε ότι οι εξελίξεις πριν από το άτυπο κουιντέτο συνέδριο ήταν ανησυχητικές και ότι ο Αναστασιάδης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.
ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ
Σε μια άλλη έκθεση της εφημερίδας, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων που συγκεντρώθηκαν στο παλάτι της Λήδρας στο πλαίσιο των συναντήσεων υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβακία, αυτή τη φορά συγκεντρώθηκαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης και έδωσε ένα κοινό μήνυμα σχετικά με το ανεπίσημο συνέδριο κουιντέτας.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις, τα τουρκικά και ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, το ανεπίσημο συνέδριο 5 + 1 που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, και το Κυπριακό δίκαιο, μόνιμο, βάσει του Πλαισίου Γκουτέρες. Εξήγησε ότι επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να βρουν μια λύση σύμφωνα με το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι τη διάσκεψη το 2017, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο το συντομότερο δυνατόν.
Η εφημερίδα Alithia “Δεν θέλουν η ΕΕ σε πέντε συνέδρια … Κύπρος-Ελλάδα χαιρετά, η Τουρκία δεν θέλει τον Crans Montana συνέχεια” και η έκθεση ανέφερε το επίκεντρο, το άτυπο 5 + 1 του ΟΗΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με το συνέδριο χωρίς να αναμένεται καμία εξήγηση να “το διαβάσει από την άνοιξη”.
Η εφημερίδα τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αντιτάχθηκε στη συμμετοχή της ΕΕ στην ανεπίσημη διάσκεψη κουιντέτου και στις διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν στο Crans Montana, και περιελάμβανε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Tahsin Ertuğruloğlu σχετικά με το θέμα.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το DIKO πρότεινε να συζητηθεί το Κυπριακό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν από την ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη. Ωστόσο, δηλώθηκε ότι το DISSI αντιτάχθηκε σε αυτήν την πρόταση και σημείωσε ότι ο τόπος όπου πρέπει να συζητηθεί το Κυπριακό δεν είναι η Συνέλευση αλλά το Εθνικό Συμβούλιο.
Τα νέα εμφανίστηκαν στην εφημερίδα Πολίτης με τίτλο “Έφτασαν 5 + 1 … Με ανοιχτά μέτωπα και θέματα … Έφτασαν στο τελικό επίπεδο” και στην εφημερίδα Haravgi, “Όλοι ανησυχούσαν για τα αποτελέσματα των πέντε” .

.Source