Επερχόμενο Webinar – Guardian of the Straits: Σχέδια της Τουρκίας για παράκαμψη καναλιού και το μέλλον του Montreux

Εγγραφείτε στο Ίδρυμα Jamestown στο 1 μ.μ. 14 Απριλίου για το διαδικτυακό σεμινάριο, Guardians of the Straits: Τα σχέδια της Τουρκίας για παράκαμψη του καναλιού και το μέλλον του Montreux.

Στις 7 Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εργασίες στο Κανάλι Κωνσταντινούπολης θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι. Το έργο 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα δημιουργήσει ένα κανάλι που θα λειτουργεί παράλληλα με το Στενό του Βοσπόρου, έχει αμαυρωθεί σε διαμάχη, με επικριτές που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να απειλήσει τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία διέπει τη διέλευση από τα Στενά από την υπογραφή της το 1936. Περισσότερα από 100 πρώην υψηλόβαθμο προσωπικό τουρκικού ναυτικού υπέγραψε μια δήλωση που επικρίνει το έργο ως προς το σκοπό αυτό. Μέχρι σήμερα, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι το Kanal Istanbul δεν θα επηρεάσει τους κανόνες της Σύμβασης, οι οποίοι περιορίζουν το μέγεθος και τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που μπορούν να διασχίσουν τα Στενά. Ωστόσο, η νέα τεχνητή πλωτή οδός θα μπορούσε να επιτρέψει τη μεταφορά αποστολών ΥΦΑ, ανοίγοντας ενδεχομένως την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σε εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.

Για να συζητήσουμε το νέο κανάλι και τα πιθανά γεωπολιτικά του αποτελέσματα, το Ίδρυμα Jamestown έχει συγκεντρωθεί Carlotta Gall, Οι Νιου Γιορκ Ταιμς επικεφαλής γραφείου στην Κωνσταντινούπολη, Διαστάσεις Çelikpala, καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Kadir Has, και Μάθιου Μπρίζα, ο πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Jamestown.

Κάντε κλικ εδώ για εγγραφή


Με χαρακτηριστικό

Carlotta Gall
Αρχηγός του γραφείου της Κωνσταντινούπολης, Οι Νιου Γιορκ Ταιμς

Διαστάσεις Celikpala
Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Kadir Has

Μάθιου Μπρίζα
Φμρ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, The Jamestown Foundation

Μεσολαβητής

Γκλεν Χάουαρντ
Πρόεδρος, The Jamestown Foundation

Κάντε κλικ εδώ για εγγραφή


Βιογραφίες συμμετεχόντων

Μάθιου Μπρίζα υπηρέτησε για 23 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, πάνω από τους οποίους οι μισοί δαπανήθηκαν στο κέντρο χάραξης πολιτικής και διεθνών διαπραγματεύσεων για μεγάλα έργα ενεργειακής υποδομής και περιφερειακές συγκρούσεις στην Ευρασία. Η πιο πρόσφατη αποστολή του ήταν ως Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012. Μεταξύ του 2005 και του 2009, ο Bryza διετέλεσε Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, με ευθύνη για την Ευρασιατική Ενέργεια, τον Νότιο Καύκασο, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο . Ο Bryza υπηρέτησε ταυτόχρονα ως Συμπρόεδρος των ΗΠΑ στην Ομάδα Minsk του ΟΑΣΕ που μεσολαβεί στη σύγκρουση του Καραμπάχ και ως διαμεσολαβητής των ΗΠΑ για τις συγκρούσεις Κύπρου, Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. Από το 2001 έως το 2005, ο Bryza υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Οι ευθύνες του περιλάμβαναν την ευρασιατική ενέργεια, τον Νότιο Καύκασο, την Κεντρική Ασία και το πολιτικό Ισλάμ στην Ευρασία. Στις προηγούμενες αναθέσεις περιλαμβάνονται αναπληρωτής του ειδικού συμβούλου του προέδρου και υφυπουργού για την ενέργεια της Κασπίας, σύμβουλος οικονομικής μεταρρύθμισης στον Νότιο Καύκασο και της Κεντρικής Ασίας, και αξιωματικός του γραφείου της Ρωσίας στο υπουργείο εξωτερικών, καθώς και πολιτικός αξιωματούχος στις αποστολές των ΗΠΑ για Ρωσία (1995-97) και Πολωνία (1989-91). Σήμερα ο Πρέσβης Bryza κατοικεί στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, όπου εργάζεται επίσης ως σύμβουλος επιχειρήσεων και δημοκρατικής ανάπτυξης και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών ιδιωτικών εταιρειών.

Δρ Mitat Çelikpala Επί του παρόντος υπηρετεί ως Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Γεννημένος το 1969 στην Άγκυρα της Τουρκίας, ο Çelikpala σπούδασε στους τομείς της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων. Πήρε το μεταπτυχιακό του πτυχίο το 1996 από το Πανεπιστήμιο Hacettepe, Άγκυρα και διδακτορικό από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας το 2002. Διδάσκει μεταπτυχιακά και προπτυχιακά μαθήματα για την ασφάλεια / προστασία της ενέργειας της Ευρασίας, την ασφάλεια και την προστασία κρίσιμων υποδομών, τουρκικές ξένες και εσωτερικές πολιτική και τον Καύκασο. Οι τομείς εμπειρογνωμοσύνης του είναι ο Καύκασος, οι ομάδες διασποράς του Βόρειου Καυκάσου, οι άνθρωποι και η ασφάλεια στις περιοχές του Καυκάσου και του Εύξεινου Πόντου, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, η ενεργειακή ασφάλεια και η κρίσιμη προστασία των υποδομών. Έχει δημοσιεύσει πολλά ακαδημαϊκά άρθρα και αναλύσεις στους προαναφερθέντες τομείς, και εμφανίζεται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης για να συζητήσει αυτά τα θέματα.

Ο καθηγητής Çelikpala είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας από το 2004 και διευθύνων σύμβουλος του Εφημερίδα της Διεθνείς σχέσεις: Ακαδημαϊκό περιοδικό. Στο παρελθόν διετέλεσε ακαδημαϊκός σύμβουλος του Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Άμυνα κατά της Τρομοκρατίας, στην Άγκυρα (2009-2012), ιδίως για την περιφερειακή ασφάλεια και την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Επιπλέον, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας και Μελέτης (SAREM), του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου (2005-2011), καθώς και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας (SAM), στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (2002–2010) και στο Ινστιτούτο Στρατηγικής της Κασπίας, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (2012–2013). Ήταν Senior Associate Member στο St. Antony’s College, Oxford University, UK (2005-2006).

Carlotta Gall είναι επικεφαλής του γραφείου της Κωνσταντινούπολης για τους New York Times. Εργάστηκε για σχεδόν 20 χρόνια για τους Times ως ξένη ανταποκριτής, καλύπτοντας πολλούς πολέμους και ζητήματα από την τρομοκρατία, τον τζιχάντ και τον ισλαμικό εξτρεμισμό, τις κοινωνίες σε μετάβαση από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και αυτά που άγγιξαν η Αραβική Άνοιξη.

Τα πρόσφατα καθήκοντά της ήταν στην Τυνησία και τη Βόρεια Αφρική, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, όπου πέρασε το καλύτερο μέρος των 12 ετών.

Ως Βρετανός πολίτης, ο Gall ξεκίνησε την καριέρα της στην εφημερίδα στους Moscow Times το 1994, αναφέροντας τον πόλεμο στην Τσετσενία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνεχίζοντας να συνεργάζεται με τους Economist και τους Financial Times

Ήταν μία από μια ομάδα που έλαβε βραβείο Pulitzer για κάλυψη του Αφγανιστάν και του Πακιστάν το 2009 και της απονεμήθηκε η υποτροφία του Ιδρύματος Nieman στο Χάρβαρντ το 2011.

Είναι συγγραφέας του “The Wrong Enemy: America in Afghanistan 2001-2014,” USA, 2014; και συν-συγγραφέας με τον Thomas de Waal, του «Τσετσενίας: Ένας μικρός νικηφόρος πόλεμος», Ηνωμένο Βασίλειο, 1996.

Κάντε κλικ εδώ για εγγραφή

Source