«Επηρεάζει όλες τις Φιλιππινέζικες γυναίκες» – Μανίλα Bulletin

Οι σεξιστικές παρατηρήσεις του Προέδρου Rodrigo Duterte σχετικά με την ανικανότητα των γυναικών να κατέχουν θέσεις εξουσίας επηρεάζουν τον αγώνα για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε η Αντιπρόεδρος Leni Robredo, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι προσεκτικός με τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις γυναίκες.

Αντιπρόεδρος Lenny Robredo
(Mark Balmores / FILE PHOTO / MANILA BULLETIN)

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Κυριακής, η Ρόμπρεντο κάλεσε τον πρόεδρο να δηλώσει ότι οι γυναίκες είναι ακατάλληλες για την προεδρία.

«Αγωνιζόμαστε πολύ για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Αλλά αν ο πρόεδρος λέει κάτι τέτοιο, δεν μας βοηθά στον αγώνα μας. Ξεφουσκώνει την εκστρατεία », είπε στα Φιλιππινέζικα.

«Μέρος της ευθύνης του είναι να είναι προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Είναι ο πρόεδρος. Δεν είναι ένα συνηθισμένο άτομο του οποίου οι δηλώσεις θα ακουστούν μόνο από τους γύρω του », συνέχισε ο Ρομπρέντο.

Η Duterte είπε κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας ότι μίλησε με την κόρη του, τη δήμαρχη της πόλης Davao, Sara Duterte-Carpio, για τα σχέδιά της να ζητήσει την προεδρία. Αν και επιμένει ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος, η Duterte-Carpio κατέλαβε την πρώτη θέση σε πολλές δημοσκοπήσεις.

Ο Πρόεδρος είπε ότι συμβούλεψε την κόρη του να μην υποψηφίσει την προεδρία γιατί «αυτό (η προεδρία) δεν είναι για μια γυναίκα». Πρόσθεσε ότι «η συναισθηματική ρύθμιση μιας γυναίκας και ενός άνδρα είναι εντελώς διαφορετική».

Η Robredo είπε ότι δεν χρειάζεται να βοηθήσει το φύλο της, προσθέτοντας ότι οι απόψεις της Duterte για τις γυναίκες δεν την εξέπληξαν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υποστήριξε αντ ‘αυτού ότι οι επικεφαλής στελέχη των γυναικών σε όλο τον κόσμο απέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι είναι κατάλληλες για τη δουλειά.

«Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις (στην άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας) καθοδηγούνται από γυναίκες», είπε.

Αρκετές γυναίκες ηγέτες έχουν αποδειχθεί ότι διαχειρίζονται αποτελεσματικά την πανδημία του κορανοϊού. Μεταξύ άλλων, είναι η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, και η πρωθυπουργός Jacinta Ardern στη Νέα Ζηλανδία.

Αλλά αυτό που θρηνεί περισσότερο ο Ρομπρέντο είναι το γεγονός ότι οι δυσφημιστικές δηλώσεις του Προέδρου δεν έχουν μόνο αντίκτυπο στον αγώνα για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κάθε Φιλιππίνα βλέπει τον εαυτό της.

«Όταν ο πρόεδρος λέει τέτοια σχόλια, επηρεάζει όλους. Αυτό δεν αφορά μόνο εμένα ή τη δήμαρχο Σάρα ή άλλες γυναίκες ηγέτες. Αυτές δεν είναι οι αξίες που πιστεύουμε. Αυτό που πιστεύουμε είναι ο σεβασμός των γυναικών και η σημασία της συμμετοχής των γυναικών στη διακυβέρνηση. “

Η ίδια η Ρομπρέντο αποδέχθηκε πολλαπλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου τιμητικών γυναικών στην Ταϊλάνδη στη Νοτιοανατολική Ασία. Διαχειρίζεται επίσης ένα στενό πλοίο, με το γραφείο της να έχει την υψηλότερη βαθμολογία Επιτροπής Ελέγχου (COA) από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ

Source