Επιβαρυντική ισόβια ποινή στην περίπτωση ατόμων που πέθαναν κατά την εκτέλεση του εθνικού του καθήκοντος στην Κύπρο

Στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), 5 ιδιώτες και 1 στρατιωτικό προσωπικό που σχετίζονται με το θάνατο του Uğur Kantar, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία …

Στην υπόθεση που κατατέθηκε εναντίον 6 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων 5 ιδιωτικών και 1 στρατιωτικών, σχετικά με το θάνατο του Uğur Kantar, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), ανακοινώθηκε η τελική γνώμη. Ο εισαγγελέας ζήτησε επιβαρυντική ισόβια κάθειρξη για τον Φιράτ Κέσερ, ο οποίος κράτησε τον Καντάρ στον ήλιο με χειροπέδες στον πρόεδρο και είπε ότι προκάλεσε το θάνατό του.

Μετά την απόφαση αντιστροφής του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι δικηγόροι των διαδίκων και ο Aydın Kantar, πατέρας του Kantar, παρευρέθηκαν στην υπόθεση, η οποία εκδικάστηκε εκ νέου από το 1ο Ανώτατο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Ο εισαγγελέας, που υποσχέθηκε μετά την παραλαβή των δηλώσεων, δήλωσε ότι η γνώμη του σχετικά με την αξία ήταν έτοιμη. Ο εισαγγελέας υπενθύμισε ότι ο κρατούμενος κατηγορούμενος Φιράτ Κέσερ, ο οποίος υπηρέτησε ως λοχίας πεζικού τη στιγμή του εγκλήματος, και ο Αϊχάν Αρσλάν, φυγόδικος στρατιώτη πεζικού, υπηρετούσαν ως φρουροί στη Διεύθυνση Πειθαρχικών Φυλακών και Κράτησης Κυπριακής Διεύθυνσης Κέντρου Πεζικού. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ο νεκρός πεζός Uğur Kantar τιμωρήθηκε 7 ημέρες πειθαρχικής τιμωρίας με την υπεράσπισή του με το επιχείρημα ότι είχε διαφωνήσει με έναν άλλο στρατιώτη και πολεμούσε στην εταιρεία στις 8 Ιουνίου 2011 και ότι ο Kantar στάλθηκε στο κέντρο κράτησης όπου οι κατηγορούμενοι Keser και Arslan ήταν υπεύθυνοι.

“Το χειροπέδες στην καρέκλα και τα κράτησαν στον ήλιο”

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Καντάρ υπέστη σωματική βία με κλοτσιές και χαστούκια, εκτός από το ότι δεν ικανοποίησε σωστά τις ανάγκες σε νερό και τουαλέτα από τους κατηγορούμενους κατά τη διαδικασία πειθαρχικής τιμωρίας, και σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι Κέσερ και Άρσλαν προκάλεσαν βία στον Καντάρ για μεγάλο χρονικό διάστημα χρόνο με τέτοιο τρόπο που έχασαν τη συνείδησή τους. Κατά τη γνώμη, υπογραμμίστηκε ότι οι κατηγορούμενοι έδωσαν με χειροπέδες τον νεκρό στην καρέκλα τον καιρό τον Ιούλιο και τον κράτησαν κάτω από τον ήλιο αντί να παρέχουν ιατρική παρέμβαση στον ασυνείδητο Καντάρ.

«Κατανοήθηκε ότι ο θάνατος οφείλεται σε θερμοπληξία και επιπλοκές».

Κατά τη γνώμη, σημειώθηκε ότι ο υποψήφιος, ο οποίος ήρθε να πάρει τον Καντάρ, είδε τον νεκρό αναίσθητο στην καρέκλα, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι ο νεκρός ενεργούσε σε μια σειρά ψεμάτων, αλλά ο νεκρός μεταφέρθηκε αμέσως στο ιατρείο. Ο Καντάρ εισήχθη για πρώτη φορά στη Λευκωσία Dr. Σύμφωνα με την άποψη ότι μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο Burhan Nalbantoğlu και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο GATA στην Άγκυρα με αεροπλάνο, δηλώθηκε ότι ο Kantar δεν μπορούσε να σωθεί παρά όλες τις παρεμβάσεις και πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 2011. Σύμφωνα με τη γνώμη, «Το θύμα πέθανε λόγω σήψης και ανεπάρκειας πολλών οργανών (ανεπάρκεια οργάνων) στην κατάσταση που ξεκίνησε λόγω ηλιακής εγκεφαλικής και υποξικής εγκεφαλοπάθειας (έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο) ενώ η θεραπεία συνεχίστηκε και στην κλασική αυτοψία και ιατροδικαστικές εκθέσεις που εκπονήθηκαν ως αποτέλεσμα, ο θάνατος οφείλεται σε θερμοπληξία και επιπλοκές. Κατανοήθηκε ότι ήταν αποφασισμένος.

Επιβαρυντικό αίτημα ισόβιας κάθειρξης για εναγόμενο

Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, ο εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος Φιράτ Κέσερ σε επιβαρυντική ισόβια κάθειρξη για «πρόκληση θανάτου από βασανιστήρια». Ζητήθηκε διαχωρισμός του φακέλου του φυγόδικου Ayhan Arslan. Κατά τη στιγμή του συμβάντος, ζητήθηκε η απόλυση της δημόσιας υπόθεσης εναντίον των κατηγορουμένων Süleyman Özdoğan, Özkan Belmen και Ahmet Yurdusevdi, που ήταν ιδιώτες της φυλακής, λόγω του καταστατικού των περιορισμών. Από την άλλη πλευρά, ο εναγόμενος στρατιωτικού, Ayhan Şentürk, κλήθηκε να εκδώσει ετυμηγορία που να δηλώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για απόφαση σχετικά με τον ύποπτο, καθώς υπήρχε τελική απόφαση σχετικά με την «αναβολή της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας».

Μετά τη γνώμη του εισαγγελέα, υποσχέθηκαν οι δικηγόροι του κόμματος. Ο δικηγόρος του κρατούμενου κατηγορούμενου Φιράτ Κέσερ ζήτησε χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του ενάντια στη γνωμοδότηση επί της ουσίας. Ανακοινώνοντας την προσωρινή του απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχίσει την κράτηση του κατηγορούμενου Keser και ανέστειλε την ακρόαση για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του δικηγόρου του εναγομένου.

Source