Επιδημία, Κύπρος, ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων στις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Σερβία (βίντεο)

Ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε την επιδημία και χειραγώγηση διαφορετικών χωρών, όπως η επανάληψη πτήσεων, υπό το φως της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό, της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων, των θεμάτων μετανάστευσης και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Σερβία և Ελλάδα Νίκος Χριστοδουλίδης στο Βελιγράδι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι αυτός και ο Σέρβος ομόλογός του Νικόλα Σελάκοβιτς και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις προοπτικές ενίσχυσης των ήδη ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών. χώρες:

https://www.youtube.com/watch?v=o_iszrEnn3U:

“Ο στόχος μας δεν είναι παρά να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα προς όφελος των λαών μας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου”. “Είμαι πεπεισμένος ότι από την εμπειρία αυτών των σχηματισμών με άλλες χώρες, στο εγγύς μέλλον οι επαφές και η συνεργασία μας θα προωθηθούν σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε σύντομα να εμφανιστούν πιο απτά αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς”, είπε. ,

Όσον αφορά την επιδημία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα επιτρέψουν τη σταδιακή επανάληψη των τουριστικών ροών, ιδίως ότι από την 1η Απριλίου, πολίτες ορισμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, θα είναι σε θέση να επισκεφθεί την Κύπρο χωρίς αρνητικό PCR για να απαιτήσει κάτι άλλο για το τεστ.

“Αυτή η εξέλιξη είναι το πρώτο, πιθανό βήμα προς τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας”, δήλωσε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, όπως το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ενεργειακά ζητήματα και τρόποι συνεργασίας ήταν στην ημερήσια διάταξη, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον της Σερβίας για ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο εκφράστηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τη χώρα. Ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

“Ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας μέσω κοινών δράσεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην εφαρμογή της στρατηγικής μας για την οικονομική διπλωματία, συζητήσαμε σήμερα ένα άλλο ζήτημα, καθώς υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, συμφωνήσαμε να οργανώσουμε ένα φόρουμ”. “για να φέρουμε τις επιχειρηματικές μας κοινότητες πιο κοντά”, είπε ο υπουργός.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την άτυπη διάσκεψη που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα.

Ο στόχος, επανέλαβε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο όπου η τελική διαδικασία στο Crans Montana σταμάτησε για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα ενώνει πραγματικά τη χώρα με βάση διμερή κοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τύποι և αρχές της νομοθεσίας της ΕΕ, αξίες, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα և δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα

“Ταυτόχρονα, η αποτελεσματική συμμετοχή της ΕΕ στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και η ύπαρξη κατάλληλου περιβάλλοντος μακριά από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα, είναι ουσιαστικά στοιχεία για την επιτυχή αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών », τόνισε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι υπήρξε μια πολύ ανοιχτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

“Με την ευκαιρία αυτή, επιβεβαιώσαμε την ισχυρή υποστήριξή μας για την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας και εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο πολιτική όσο και τεχνική, για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου. “Συμφωνήσαμε επίσης για την προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, η οποία αντικατοπτρίζεται σαφώς στην πολιτική μας για μη αναγνώριση της μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου”, ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι νωρίτερα είχε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τον Σέρβο Υπουργό Νεότητας και Αθλητισμού στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία.

Το χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο επειδή ενισχύει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο για τη διμερή συνεργασία Κύπρου-Σερβίας, αλλά και επειδή στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των νέων μεταξύ των δύο χωρών.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Σερβίας και Ελλάδας έχουν σταθερά ιστορικά, πολιτιστικά και πολιτικά θεμέλια. “Ο στόχος όλων μας είναι να οικοδομήσουμε αυτά τα θεμέλια για να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ μας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, κατέληξε ο Υπουργός στις δηλώσεις του.

Πηγή: KYPE

Source