Επιδημικά βάρη և Αβεβαιότητα ανάκαμψης

Οι «πληγές» պատճառով προκλήσεις պատճառով λόγω της «επιδημίας» της κυπριακής οικονομίας. Οι δυσκολίες της Πρωτοχρονιάς հույս ελπίδα για την έναρξη των εμβολιασμών

Από τη Nicoletta Livera

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Το 2020 μας αποχαιρετά με “αποσκευές” γεμάτες βάρη, αλλά και με ελπίδα. Η έναρξη των εμβολιασμών στο τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς είναι μια εξέλιξη που μετριάζει τους κινδύνους για την οικονομία, καθώς μπορούμε λογικά να περιμένουμε ότι η επιδημία θα σταματήσει τους επόμενους μήνες και θα καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια.

Ο εμβολιασμός σημαντικού μέρους του πληθυσμού για την επίτευξη φραγμού – η απομάκρυνση της ανοσίας των οσμών δεν οδηγεί αυτόματα στην επούλωση όλων των πληγών που ανοίγονται από την επιδημία.

Στην Κύπρο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 (αύξηση 1,1%) և Πρωτόγνωρη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (-12,2%). Η άρση των πολύ περιοριστικών μέτρων το καλοκαίρι οδήγησε σε πτώση το τρίτο τρίμηνο του έτους (-4,1%, προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου). Το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο συνεχίζεται με νέους περιορισμούς, συνεχίζει να επηρεάζει πολλούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, κυρίως τον τουρισμό, την τροφοδοσία και το λιανικό εμπόριο.

Παρά την απότομη πτώση, ο αντίκτυπος της επιδημίας στην αγορά εργασίας παραμένει μικρός, με κρατική χρηματοδότηση για την υποστήριξη εργαζομένων και επιχειρηματιών. Οι θετικές πτυχές του περασμένου έτους είναι η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με σταθερή βαθμολογία από το Fitch Ratings և DBRS.

Τα επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία δεν έχουν εμφανιστεί πλήρως λόγω των κυβερνητικών μέτρων για την επιδότηση της απασχόλησης, καθώς και την αναστολή της αποπληρωμής των δανείων ρευστότητας στην αγορά. Το 48,1% των συνολικών δανείων ανεστάλη, το οποίο αντιστοιχεί σε δάνεια 12 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 51.000 δανειολήπτες (4,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά 7 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις).

Προκλήσεις:

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν τις δυσκολίες του νέου έτους.

– Πόσοι δανειολήπτες θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους από τον επόμενο μήνα;

Θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις επιχειρήσεις διατηρώντας παράλληλα την απασχόληση ή θα καταργήσουν τα μέτρα στήριξης σε ένα κύμα περικοπών;

Οι αρνητικές απαντήσεις και από τις δύο θα κάνουν την ανάκαμψη δύσκολη.

Στην τελευταία οικονομική της έκθεση, η Κεντρική Τράπεζα περιγράφει το εύθραυστο σημείο στο οποίο βρίσκεται η κυπριακή οικονομία.

“Η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, χάρη στη σταδιακή αύξηση της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης, μια αναμενόμενη ώθηση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά επίσης λόγω της δωρεάν στήριξης της οικονομικής πολιτικής της ΕΚΤ για την οικονομία. Ωστόσο, η απρόβλεπτη πορεία της επιδημίας, ο ακόμη αβέβαιος χρόνος εξάλειψης της επιδημίας που πρόκειται να εμβολιαστεί σύντομα στην ΕΕ, η σημαντική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους ιδιωτικού-δημόσιου και το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (υφιστάμενα και νέα) μειώνουν τους κινδύνους για την οικονομία. “Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα, παρά τις πολλά υποσχόμενες αναφορές για ταχύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων.”

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει συγκεκριμένα το κύριο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων – το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού χρέους.

“Αν και βρισκόμαστε σε κρίση λόγω του μειωμένου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου, ειδικά λόγω των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων της Κύπρου, καθώς και του μέσου όρου της ευρωζώνης, αποτελούν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω νέου φωνητικού δανεισμού. “Αυτό το γεγονός μας θυμίζει ότι η υπέρβαση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό και στοχοθετημένο σχεδιασμό”.

Σενάρια αποκατάστασης

Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, έχουν προετοιμαστεί τρία σενάρια για τη διαδικασία του ΑΕΠ. Το ένα είναι βασικό, և τα δύο είναι ακραία. Συγκεκριμένα, δεδομένου του ελαφρώς δυσμενούς σεναρίου στην Κύπρο, αναμένεται ότι η μείωση το 2020 θα φθάσει -5,5% և -6,7%, αντίστοιχα, ενώ στο κύριο σενάριο αναμένεται -6,2%. Σε ένα ήπιο արեն δυσμενές σενάριο το 2021. Η ανάκαμψη ορίζεται στο 4,8% և 1,8%, αντίστοιχα, και στο κύριο σενάριο – 4,1%

Source