Επιδημιολόγοι που μπήκαν στα σπίτια μας … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Αναμφίβολα ήταν ένας από τους ανθρώπους της χρονιάς. Οι άνθρωποι που στάθηκαν από την κυβέρνηση από την αρχή, με τις επιστημονικές γνώσεις και τις προτάσεις τους, που παρουσιάζονταν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης κάθε μέρα, μας δίδαξαν τι είναι ο κοροναϊός. Εννέα μήνες μετά την άφιξη του γιου του στη χώρα μας, οι επιδημιολόγοι προσπάθησαν το καλύτερό τους για να βοηθήσουν την εξέλιξη της επιδημίας και τη θεραπεία της.

Το 2020 είναι σίγουρα μια χρονιά που κανείς δεν πρόκειται να σβήσει από τη μνήμη του, επειδή ήταν ένα γεγονός που επηρέασε όλη την ανθρωπότητα. Ήταν μια χρονιά έντονης επιστημονικής έρευνας, researchers οι ερευνητές και οι επιστήμονες μας, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουν ποτέ, γιατί φέτος είναι ένα σημείο καμπής στην επιστημονική τους έρευνα:

Για μερικούς επιδημιολόγους, η ζωή έχει αλλάξει ριζικά … Για μερικούς, ο κοροναϊός δεν ήταν καν στα χειρότερα όνειρα … Αλλά για όλους τους επιδημιολόγους, ο γιος ήταν ένα ευγενές μάθημα στη ζωή στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας. ..

Οι πέντε επιδημιολόγοι που ξεχώρισαν το τελευταίο έτος μίλησαν ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ:, և απάντησαν τι κρατούν από το 2020 և τι θέλουν για το νέο έτος …

Πέτρος Καραγιάνης

«Ήταν μια περίοδος δέκα μηνών που πραγματικά άλλαξε δραματικά τη ζωή μου. Όπου συνήθιζα να κάνω διαλέξεις και να αλληλεπιδράω με τους μαθητές στην ακαδημαϊκή μου ημέρα, ξαφνικά ήμουν στο φως. Έπρεπε να συμφωνήσω με μια νέα πραγματικότητα. Από το πρωί έως το βράδυ το τηλέφωνο χτύπησε, τα κύματα βγήκαν και με αναγνώρισαν στο δρόμο.

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν τέτοιος άνθρωπος. Η οικογένειά μου μπορεί να αισθάνεται λίγο παραμελημένη, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να συμμετάσχω, τουλάχιστον προσφέροντας μερικές από τις γνώσεις μου στην επιδημιολογία.

Η επιθυμία της Πρωτοχρονιάς μου, όπως όλοι μας, είναι να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό που πλήττει όλη την ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο. Ελπίζω ότι οι εμβολιασμοί αποδεικνύουν ότι έχουμε το καλύτερο όπλο κατά του ιού μέχρι τώρα · ελπίζω ότι με την αύξηση της ασυλίας των κοπαδιών στο γενικό πληθυσμό θα παρατηρήσουμε μείωση της συχνότητας εμφάνισης του ιού. “Εκτός αν, φυσικά, ο ιός εισέλθει στην άγρια ​​φύση, θα πρέπει να υποφέρουμε κατά τους χειμερινούς μήνες”.

Λεόντιος Κωστρίκης
“Η επιδημία κοραναϊού παγκοσμίως έγινε το 2020. Αυτό το έτος θα σημειωθεί στην ιστορία ως έτος ταχείας επιστημονικής έρευνας κατά της νόσου. Επίσης θα σημειωθεί στην ιστορία ως γενικός αποκλεισμός σχολείων και πανεπιστημίων. Ήταν επίσης το έτος δημιουργίας ή γέννησης ενός νέου τρόπου επικοινωνίας, όπως διαδικτυακά επιστημονικά συνέδρια.

Υπολογίζω ότι το 2021 θα είναι η χρονιά όπου η επιστήμη θα επικρατήσει στην επιδημία, καθώς οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σύντομα, κάτι που είναι επίσης αποτέλεσμα της επιστήμης του περασμένου έτους.

Πιστεύω ότι ένα νέο εργαλείο θα εισαχθεί στη ζωή μας, το οποίο συνδέεται με την επιστημονική έρευνα, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και αργότερα την επαγγελματική επικοινωνία. Πολλά από τα πράγματα που πραγματικά μάθαμε το 2020 θα παραμείνουν στη ζωή μας, είναι ένα από τα θετικά που θα πάρουμε από την επιδημία.

Ελπίζω ότι το νέο έτος θα είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της επιδημίας του Κώδικα 19 ».

Η ζωή της Δωροθέας Πανα:

“Επειδή είμαστε σχεδόν ένα χρόνο μακριά από την επιδημία, παρά το γεγονός ότι το όνειρό μου ήταν να ελέγξω και να αποτρέψω τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ακόμη και στα χειρότερα όνειρά μου, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι το 2020 θα υπήρχε μια επιδημία τόσο σοβαρή που θα ανησυχούσε τον κόσμο. για τόσο πολύ.

Το μεγαλύτερο μάθημα για μένα ήταν ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί, γιατί η φύση είναι τρομερά απρόβλεπτη. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά μοντέλα πρόβλεψης έχετε, ανεξάρτητα από το πόσο καλοί επιστήμονες έχετε, πρέπει να είστε ταπεινοί από καιρό σε καιρό, επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά τέτοια ώστε αυτό που λέτε να αντικρούεται.

Το δεύτερο μάθημα είναι η προσαρμογή. Μάθαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούμε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που γνωρίζαμε και μεγάλωσαν. Και αυτοί που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες είναι αυτοί που επιβιώνουν στο τέλος.

Το τρίτο, το οποίο είναι το πιο αισιόδοξο, είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ιατρική και η τεχνολογία αναπτύσσονται ,, οι ομάδες ενώνονται σε όλο τον κόσμο, γιατί αυτό το φαινόμενο είναι παντού. Είθε η κληρονομιά του μέλλοντός μας να είναι αυτό που αναζητήσαμε. Μπορεί όλοι να έχουμε αγωνιστεί, αλλά έχουμε κερδίσει για το μέλλον, καθώς όλοι εργαστήκαμε μαζί για να γίνουμε καλύτεροι σε διάφορους τομείς.

Η ευχή μου για το Νέο Έτος είναι να αφήσουμε τη μικρότητά μας και την κριτική διάθεσή μας, όλοι από τη θέση που πρέπει να προσπαθήσουν να βάλουν τη μικρή πέτρα τους ώστε να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα από αυτήν την κατάσταση με το Νέο Έτος, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Ας επιστρέψουμε σε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε. Κανονικότητα. ”

Κωνσταντίνος ιωτής

“Αυτό που διατηρώ για το 2020 είναι η δυνατότητα συνεργασίας και ομαδικής εργασίας. Δεν υπάρχει προσωπικός ή ατομικός παράγοντας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας. Οι κρίσεις στη δημόσια υγεία έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια από τις πιο ισχυρές κρίσεις που μπορεί να βιώσει όλη η ανθρωπότητα. Η επιδημία μας έδειξε επίσης την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη για την πρόληψη της υγείας ել λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν θέλω μια νέα χρονιά, γιατί νομίζω ότι είναι πιο δυνατό να μάθουμε τι μαθαίνουμε, να ζήσουμε, να περπατήσουμε σε αυτό, να δεχτούμε τις απαραίτητες αλλαγές στην πρόοδο, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.

Συγκεκριμένα, αυτό που περιμένω να συμβεί το 2021 և, κατά συνέπεια, τα επόμενα χρόνια είναι αυτό που βασίζεται σε όσα έχουμε μάθει ենք μαθαίνουμε από την επιδημία, τη συνεργασία και τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων, αλλά και τις προσπάθειες της κοινωνίας և στη λήψη αποφάσεων. βελτιώσουμε την υγεία μας, θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο.

“Θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας, τα ιδρύματα και τις πρακτικές δημόσιας υγείας, οπότε αυτό που περάσαμε το 2020 θα είναι σύντομα παρελθόν, μέρος της ιστορίας μας που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στην ίδια θέση ξανά στο μέλλον.”

Ο Γιώργος Νικολόπουλος

«Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα, για την κυπριακή κοινωνία και για την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Πιστεύω ότι στο τέλος, παρά τις δυσκολίες, όπως συνέβη ιστορικά, η ανθρωπότητα θα εμφανιστεί νικηφόρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις, τις επιστημονικές ανακαλύψεις և την τεχνολογία, ελπίζω να γίνει με τις λιγότερες πιθανές απώλειες.

Η ευχή μου για το νέο έτος είναι να πάνε όλα καλά με εμβόλια, να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, να μας επιτρέψει να αποφύγουμε άλλες σοβαρές ασθένειες, ώστε να μην χάνουμε άλλες ζωές.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι αφού ξεπεράσει την επιδημία, το κράτος θα δει πώς μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει, να υποστηρίξει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γιατί πρέπει να τους υποστηρίξει να κινηθούν ομαλά. το μέλλον και επιστροφή στο φυσιολογικό. “

Source