ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ CTP ΣΕ GUTERRES

Στη συνάντηση, ο Erhürman παρέδωσε επίσης την επιστολή που περιείχε τις απόψεις του CTP σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού στον Spehar για να διαβιβαστεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το CTP, ο Erhürman συνοδεύτηκε από τον Fikri Toros, μέλος του MYK που είναι υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του CTP.

ΓΡΑΜΜΑ…

Η επιστολή που έδωσε ο Erhürman στον Spehar για αποστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έχει ως εξής:

“Εξοχότητα,

Ως πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε μια ανεπίσημη συνάντηση 5+ των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021.

Παρά την έντονη αποφασιστικότητά σας να επιτύχετε μια στρατηγική πολιτική συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, το νησί μας παραμένει διχασμένο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας υπενθυμίζουν ότι το status quo δεν είναι στατικό. Οι συνεχιζόμενες συνέπειες του πολιτικού προβλήματος, όπως η ένταση στην αμφιλεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη, δεν είναι ούτε αποδεκτές ούτε βιώσιμες. Με την αίσθηση του επείγοντος, οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιότιμη ηγεσία σας, την οποία αποδείξατε για την επανάληψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για μια διαρκή λύση.

Το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο οδήγησε στον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων από τη Δημοκρατία και συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, έχει οδηγήσει σε αμέτρητες αρνητικές αντιδράσεις. Αυτά οφείλονται κυρίως στην απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και το δίκαιο. Η σημαντική μετανάστευση των νέων που αναζητούν ένα ασφαλές μέλλον είναι μόνο ένα από τα πολλά μειονεκτήματα. Αν και το 65% των Τουρκοκυπρίων έδωσε έγκριση σε παράλληλα δημοψηφίσματα του Σχεδίου Ανάν, η ατυχής απόρριψη του σχεδίου από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα οδήγησε σε μια διχασμένη και ταραγμένη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, το κεκτημένο της ΕΕ ανεστάλη στο Βορρά και οι Τουρκοκύπριοι στερήθηκαν τα πιθανά οφέλη ενός πλήρους κράτους μέλους.

Πιστεύουμε ότι οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να οριστικοποιηθεί μια στρατηγική πολιτική συμφωνία. Μια τέτοια συμφωνία είναι απαραίτητη για διαρκή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία όχι μόνο για την κοινή μας πατρίδα, αλλά και για την ΕΕ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό κείμενο της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όλες οι προσεγγίσεις έφτασαν στο συνέδριο Crans Montana, το πλαίσιο 6 σημείων σας με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017 και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου παρέχουν σημαντική βάση.

Υπεροχή,

Το απαραίτητο στοιχείο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η πολιτική ισότητα. Σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η αρχή της πολιτικής ισότητας δεν σημαίνει “ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα ομοσπονδιακά κρατικά όργανα, μεταξύ άλλων … Αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις του ομοσπονδιακού κράτους. Ισότητα των δύο ομοσπονδιακών κρατών και έχουν τις ίδιες εξουσίες και λειτουργίες. (Όπως εγκρίθηκε στην έκθεση UNSG S / 21183, στις 8 Μαρτίου 1990 και στα ψηφίσματα 716 (1991) και 750 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών). Επομένως, η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων πρέπει να ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της εκ περιτροπής προεδρίας και τουλάχιστον μία καταφατική ψήφο όχι μόνο στο Συμβούλιο Υπουργών αλλά και σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα.

Υπεροχή,

Δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος της επόμενης συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών 5 + είναι να βρει κοινό έδαφος για την επανέναρξη ουσιαστικών και προσανατολισμένων στο αποτέλεσμα επίσημων διαπραγματεύσεων, θα χρειαστεί μια διαφορετική προσέγγιση για τη γεφύρωση των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών. Με την αξιοσέβαστη ηγεσία σας, σας υπενθυμίζω ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη για τις διαβουλεύσεις σας πριν από τη συνάντηση και παρουσιάζω τα σεβασμό μου. ”

Source