Επιστρέφει στην Κύπρο τις πρώτες δύο εβδομάδες … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Στις 15 Ιανουαρίου, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο Jane Ein Hall Luth αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο για συνομιλίες με τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα άτυπο διαδικαστικό συνέδριο 5 + 1. Κύπρος

Μια ενημερωμένη πηγή είπε στην ΚΥΠΕ ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να προετοιμαστεί για την άτυπη διάσκεψη όσο το δυνατόν περισσότερο. “Είναι πιθανό το Πεντάγωνο να συγκαλέσει και τα μέρη να δηλώσουν επίσημα τις θέσεις τους”, πρόσθεσε η πηγή.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, είναι πιθανό η κα Lut να επισκεφθεί ξανά την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για τις καλές υπηρεσίες της αποστολής της UNFICYP αναμένεται να υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει τις εκθέσεις, πιθανώς την εβδομάδα που προηγείται της 25ης Ιανουαρίου, έως ότου τεθεί σε ψηφοφορία η απόφαση παράτασης της UNFICYP έως τις 31 Ιανουαρίου.

Πριν από τις δύο εκθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Ελισάβετ Σπχάρ μπορεί να ήταν προσωπικά ή τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ωστόσο, από τις 7 Ιανουαρίου, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα τίποτα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ωστόσο, λόγω της επιδημίας του κορανοϊού, η κα Spehar δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση των εκθέσεων της UNFICYP և όσον αφορά την αποστολή καλών υπηρεσιών, ցանկացած οποιαδήποτε συμβουλή և θα συζητηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Source