Ερευνητικές επαφές: “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει διάλογο με την Τουρκία”

Νέα κινητικότητα παρατηρείται στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας καθώς οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξαναρχίσουν μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτός είναι ο 61ος γύρος εξερεύνησης, με τον 60ο να πραγματοποιείται στην Αθήνα το 2016.

Και καθώς η εθιμοτυπία ορίζει ότι οι γύροι των διαπραγματεύσεων πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στην έδρα μιας ή των άλλων χωρών, είναι τώρα η σειρά της Κωνσταντινούπολης (Κωνσταντινούπολις, Τουρκικά: İstanbul).

Retired air force commander Pavlos Christou expressed to Sputnik Hellas την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία.

«Ένας τέτοιος διάλογος, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να ξεκινήσει με βάση τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και να διεξάγεται χωρίς παρεμβάσεις και διαιτητές σε ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο αρχών και διαδικασιών με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, στο πνεύμα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι », είπε.

«Ο διάλογος είναι ένα εργαλείο για την επίλυση διαφορών μεταξύ αξιόπιστων κρατών που δεν συνωμοτούν κατά της εθνικής κυριαρχίας του ενός ή του άλλου. Ωστόσο, η Τουρκία απειλεί την ελληνική κυριαρχία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας », πρόσθεσε.

Οι στόχοι της Τουρκίας

Ταυτόχρονα, ο Χρήστος επικεντρώθηκε στον στόχο της Τουρκίας, τον οποίο ισχυρίζεται ότι δεν είναι προϊόν άμεσων άμεσων επιλογών, αλλά μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η Άγκυρα, η διαχείριση των εθνικών της υποθέσεων με σχετικά σημαντική και ποικίλη αυτονομία και επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική οντότητα της χώρας στο περιθώριο των υφιστάμενων διαρθρωτικών αλλαγών, έχει θέσει μακροπρόθεσμες και προκαθορισμένες φιλοδοξίες», είπε.

Σύμφωνα με τον Christouo, οι αμετάβλητοι, σταθεροί στόχοι της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής είναι:

  • Η διαίρεση του Αιγαίου – αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με την αμυντική διαίρεση του Αιγαίου (ικανοποίηση της τουρκικής απαίτησης για «αμυντική ευθύνη» του μισού του Αιγαίου εντός του ΝΑΤΟ),
  • την κοινή εκμετάλλευση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου,
  • τη συγκυριαρχία του εναέριου χώρου και
  • αργότερα, με την κατοχή ενός ελληνικού νησιού ή νησιών που γειτνιάζουν με την ηπειρωτική τουρκική ηπειρωτική χώρα, τη διαίρεση της Κύπρου.

«Η ημιπολεμική κατάσταση μέσω των παραγόντων δύναμης μιας δυναμικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργεί μια αναπαραγωγή κινητήριων δυνάμεων ανισολογικών ελληνοτουρκικών εξελίξεων που επιδεινώνει τις δυσκολίες και υποκινεί τον πόλεμο», εξήγησε.

Ο «περιορισμένος πόλεμος» και οι προκλήσεις της Τουρκίας

Τόνισε ότι η Τουρκία «απειλεί έναν περιορισμένο πόλεμο».

«Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο ένα καυτό επεισόδιο από την Τουρκία. Η Τουρκία απειλεί τώρα έναν περιορισμένο πόλεμο. Η Τουρκία ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου », τόνισε.

Ταυτόχρονα, καθιστά σαφές ότι η αεροπορική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι παράνομη.

«Η Τουρκία, με μεθοδικές δράσεις-παραβιάσεις, επιδιώκει να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο», είπε.

«Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στον εθνικό εναέριο χώρο για πλάτος 10 ναυτικών μιλίων, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του ελληνικού ελέγχου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, προσπαθεί να τροποποιήσει – στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ – αμυντικές ζώνες ευθύνης και δεν αποδέχεται τη νόμιμη επέκταση του την ελληνική παράκτια ζώνη και τον εθνικό εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια », συνέχισε ο Χρήστος.

«Η Τουρκία αναπτύσσει μια ισχυρή και πολύπλευρη δραστηριότητα με στόχο την αναθεώρηση του υφιστάμενου καθεστώτος στο Αιγαίο. στρατιωτικές δραστηριότητες, με τις οποίες προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις της », συνέχισε.

Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;

Ταυτόχρονα, ο συνταξιούχος πτέρυγας εκφράζει αντιρρήσεις για την ελληνική στρατηγική και προτείνει αλλαγή πορείας:

«Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα να μεταφέρει τη διαχείριση των προβλημάτων σε τρίτα μέρη που ζητούν διαιτησία είναι ουσιαστικά ανεπιτυχής (καθώς κανένας από τους εταίρους – για τους δικούς της λόγους – δεν θέλει να πάρει μια σαφή θέση) και δείχνει αδυναμία επιδίωξης μιας δυναμικής εθνικής στρατηγικής. Αν δεν απειλήσουμε άμεσα την Τουρκία με σκληρά αντίποινα, ακόμη και με κλιμακούμενες εντάσεις, δεν πρόκειται να την εμποδίσουμε να δημιουργήσει επιτεύγματα στο Αιγαίο ».

Η Ελλάδα Τουρκία σημαιώνει τα σύνορα

«Είναι προφανές ότι για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία, πρέπει να προωθηθεί μια ανεξάρτητη πορεία για τη χώρα μας. Ένας ρεαλιστικός στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου εθνικού συστήματος ασφάλειας, το οποίο συνδέεται άμεσα με την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, καθώς η ασφάλεια κάθε χώρας δεν μπορεί να είναι μόνο εθνική, αλλά και η ανεξαρτησία ενός λαού δεν μπορεί να αφεθεί στα σχέδια μιας διεθνές ή περιφερειακό σύστημα ασφάλειας. “

«Σε αυτό το παράξενα χρησιμοποιούμενο μείγμα καθαρού πραγματικού πολέμου (και ακόμη και σε ημιπολεμική κατάσταση), οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούν καθημερινά αξιόπιστα, αποτελεσματικά, με αποδεδειγμένη ικανότητα, στέλνοντας σαφή μηνύματα για να αναγκάσουν την Τουρκία να παραιτηθεί», υπογράμμισε ο Χρήστου.

Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας-Κύπρου

Ο Χρήστος επισημαίνει ότι στην τρέχουσα φάση των διεθνών εξελίξεων, οποιαδήποτε συζήτηση για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου συνδέεται με την εθνική στρατηγική ασφάλειας των δύο χωρών.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατηγική εθνικής ασφάλειας δεν αποσπάται από την ευρύτερη εθνική στρατηγική του κράτους, αλλά συνδέεται με αυτό, προέρχεται από αυτό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής», εξήγησε.

«Ωστόσο, στο επίπεδο της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας Ελλάδας-Κύπρου, υπάρχει ένας αναπόσπαστος κρίκος, καθώς γενικά τα προβλήματα ασφάλειας του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι συνυφασμένα με τις φιλοδοξίες της Άγκυρας», συνέχισε ο Χρήστος.

«Επομένως, η εθνική στρατηγική ασφάλειας των δύο κρατών του Ελληνισμού είναι αναγκαστικά διακριτή και προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες τοπικές συνθήκες των δύο κρατών (αντίστοιχα, στην ασφάλεια του Αιγαίου και της Θράκης, και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τουρκικής κατοχής). Ωστόσο, απαιτείται συντονισμός και κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη γενική κατεύθυνση και τους ατομικούς κοινούς στόχους », παρατήρησε.

Source