Ερντογάν. Αυτή δεν είναι λύση δύο κρατών … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Μια εναλλακτική λύση στο μοντέλο των δύο κρατών δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας ότι “πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες, ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις αντί να συζητούμε επανειλημμένα αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο” Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για πρόκληση εντάσεων και ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή. “Με το θέλημα του Αλλάχ, είμαι πεπεισμένος ότι η επανάληψη των συνομιλιών με τη γείτονά μας την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας”, είπε.

Μιλώντας στους πρεσβευτές της ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους βρίσκοντας μια λύση στους διαδρόμους της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ατζέντα της ΕΕ είχε καταχραστεί από εκείνους που την υποστηρίζουν. Με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ένωσης. “Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο κρατά τις ριζωμένες σχέσεις μας ομήρους, αλλά υπονομεύει επίσης το αίτημα της Ένωσης να γίνει περιφερειακή, παγκόσμια δύναμη”, είπε.

“Η σαφέστερη απόδειξη αυτής της προσέγγισης, την οποία ονομάζουμε στρατηγική τύφλωση, είναι οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία αντιμετώπισε μεγάλες αδικίες. “Αλλά η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο”, είπε. “Τα ενεργειακά έργα που έχουμε ξεκινήσει μέχρι τώρα έχουν συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Δεν διεκδικούμε τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο που δεν είναι πραγματικά δικό μας. “Είμαστε αντίθετοι να περιοριστούμε στις ακτές μας βάσει των μινιμαλιστικών χαρτών, οι οποίοι δεν ισχύουν καθόλου”, είπε.

“Η ειρήνη στη Μεσόγειο δεν θα είναι δυνατή από οποιαδήποτε εξίσωση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ”, είπε. Είναι η Μεσόγειος Θάλασσα · πρέπει να υπάρχει μια θάλασσα που, αντί να μας χωρίζει, θα πρέπει να μας φέρει πιο κοντά, να ενισχύσει τη συνεργασία μας. Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια κοινή στέγη και σπίτι που ενώνει μια μεγάλη οικογένεια χωρών και λαών. Από την Αλγερία στην Αίγυπτο, από τη Λιβύη στην Τυνησία, από την Παλαιστίνη στο Ισραήλ, από την Τουρκία στην Ελλάδα, από την Ιταλία στην Ισπανία. “Θα εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας”, είπε.

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε, “Πιστεύουμε ότι το προτεινόμενο Συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας που θα ενώνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. μέσω ενός διεθνούς εργαλείου για συγκεκριμένο σκοπό. “

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να καλεί την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις παράνομες δραστηριότητές της μέσω παραβιάσεων του εναέριου χώρου σε σχέση με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, για να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή, προσθέτοντας: «Με το θέλημα του Αλλάχ, είμαι πεπεισμένος ότι “Η επανάληψη των συνομιλιών με τη γειτονική μας Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει σοβαρά αυτά τα ζητήματα – το Κυπριακό. “Προκειμένου να καταψηφίσει τη λύση μετά την απονομή πλήρους ένταξης στην Ελλάδα, η ΕΕ έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Περιμένουμε να τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις επίσης. Δεν πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των μερών της ΕΕ և C / C և. «Με δεδομένο αυτό, πώς μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΕ να διαδραματίσει διευκολυντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;»

Τα μαθήματα μισού αιώνα διαπραγματεύσεων, ισχυρίζεται αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος, “δείχνουν ότι δεν πρόκειται να προσφέρει εναλλακτική λύση στο μοντέλο των δύο κρατών στην Κύπρο. “Πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες, ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις, και αντί να επανεξετάσουμε τα αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο.” »

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «χωρίς την Τουρκία, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε την ευρωπαϊκή ιστορία». «Ως έθνος, εμείς, μαζί με την Ευρώπη, οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Με αυτήν την κατανόηση, αγωνιζόμαστε για πλήρη ένταξη στην Ένωση για σχεδόν 60 χρόνια. “Παρά τα διπλά πρότυπα και τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει σε αυτήν τη διαδικασία, δεν έχουμε εγκαταλείψει ποτέ την πλήρη ολοκλήρωση, που είναι ο απώτερος στόχος μας”, είπε.

“Εξαρτάται από εμάς ότι το 2021 θα είναι επιτυχία στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”, πρόσθεσε. “Πιστεύω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε εάν ενεργούμε μακροπρόθεσμα, όχι με προκαταλήψεις ή φόβους. Θα φιλοξενήσουμε τον Michel և Legen στην Τουρκία αργότερα αυτόν τον μήνα. “Θα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα εκτενώς μαζί τους”, είπε.

Source