Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις με την ΕΕ | ΤΟΥΡΚΙΑ | DW

Στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών, η Τουρκική Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προτίθεται να γίνει μέλος έδωσε το μήνυμα ότι αλλάζει.

Δηλώνοντας ότι ενεργούν με μακροπρόθεσμη προοπτική, ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι έτοιμοι να καθορίσουν μια θετική ατζέντα και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την ΕΕ και είπε ότι αναμένουν την ίδια στάση από την Ευρώπη.

Μετά από μια δύσκολη χρονιά στα μέρη για να διασφαλίσουν ότι η μεταφορά της βελτίωσης των σχέσεων το 2021. Πρόεδρος της Τουρκίας, τακτικές συναντήσεις κορυφής και διάλογος υψηλού επιπέδου για τις σχέσεις με την ΕΕ τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσουμε ξανά. Ο Ερντογάν, σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ουρσούλα φον ντερ Λέιν Τσαρλς Μισέλιν στα τέλη του μήνα, είπε ότι είναι σημαντικό να μην επισκεφτείτε την Τουρκία.

“Δεν ελήφθη απάντηση από την Ευρώπη για προσπάθειες ένταξης”

Ο Ερντογάν είπε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2020 στην Τουρκία “με τεχνητά τεχνητά πολλά δυσάρεστα παραγόμενα” που έπρεπε να αντιμετωπίσει, είπε: “Ορισμένες χώρες-μέλη, με τα διπλά προβλήματα της Τουρκίας, αύξησαν τις προσπάθειές τους για επίλυση του διαδρόμου της ΕΕ. Αυξήθηκε η δικαιολογία αλληλεγγύης της Ένωσης σε Το ατζέντα Τουρκίας-ΕΕ του sığınılarak έχει καταχραστεί “, είπε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτή η προσέγγιση “κατέλαβε τις βαθιές ρίζες μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, από την άλλη πλευρά, εξασθένισε τον ισχυρισμό της Ένωσης για περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη”.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ για τον Ερντογάν υπενθύμισε ότι η 60ετής ιστορία, το 2002, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης “αναγκαίος τρόπος για να συνεχίσουν να υιοθετούν τα κριτήρια της Άγκυρας” υπενθύμισε ο Tell.

Τονίζοντας ότι παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας για πλήρη ένταξη, δεν υπήρξε απάντηση από την Ευρώπη, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ηγέτες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών ήταν η πηγή του πραξικοπήματος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Ανατολική Μεσόγειος και σύστημα Κύπρου

Περιγράφοντας τη στάση της ΕΕ ως «στρατηγική τύφλωση», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πιο συγκεκριμένος δείκτης αυτής της στάσης ήταν οι εξελίξεις στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Ο πρόεδρος πρότεινε επίσης ότι και τα δύο άτομα υπέστησαν αδικία στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Αθήνα για την ένταση στη Μεσόγειο, είπε ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου για να αναγγείλει μια νέα εποχή που αφήνει πίσω την ένταση.

Στο πλαίσιο των εντάσεων στη Μεσόγειο άγγιξε επίσης το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει αυτο-κριτική στην Κύπρο. Ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η ελληνική πλευρά, που ψήφισε «όχι» στη λύση στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2004, απονεμήθηκε ως μέλος και ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στους Τούρκους που δήλωσαν «ναι» στη λύση δεν εκπληρώθηκαν, κάλεσε τις Βρυξέλλες να «μιλήσουν για νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις στο Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος σε συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας, αναφέρεται επίσης σε μια περίοδο εντάσεων με το Παρίσι, επίσης “ξεπέρασε την επιθυμία είναι αυτό”, είπε.

DW / ETO, TY

© Deutsche Welle Türkçe

.Source