Ερντογάν: Ο Μιτσοτάκης με πρόκληση, καλύτερα να ξέρετε τους Τρελούς Τούρκους (VIDEO)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε μια άλλη τιμωρία εκφράζοντας τεράστια απογοήτευση για τις επιτυχημένες πολιτικές της διοίκησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που βοήθησαν την Ελλάδα να αναπτύξει νέες συμμαχίες και να απομονώσει την Τουρκία.

Στην τελευταία του αίσθηση, ο Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί ο Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Λευκωσία ότι η μόνη λύση, ως υποστήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια ομοσπονδία και όχι μια λύση δύο κρατών που πιέζουν οι Τούρκοι.

«Τώρα, ο Μητσοτάκης με προκαλούσε. Πώς θα συναντηθούμε αφού με προκαλέσεις έτσι; ” Ο Ερντογάν είπε σήμερα.

Ερντογάν

«Ξέρεις καλύτερα τη θέση σου. Αν υπάρχει αναζήτηση για ειρήνη, μην με προκαλείτε, ξέρετε τα όριά σας », συνέχισε.

“Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι κλωτσήσατε [the negotiation] τραπέζι και έφυγε από αυτό. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι μαζί σας », δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τι κάνεις στα νησιά [militarization] είναι προφανές, τι είναι αυτό που σας κάνει να είστε σίγουροι; Πιστεύεις ότι θα υπάρξει υποστήριξη από κάπου ξανά; Αν το πιστεύετε αυτό, κάνετε λάθος », συνέχισε ο Ερντογάν σε ένα προφανές σημάδι απογοήτευσης.

«Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται η υποστήριξη, ξέρετε αυτό: Η Τουρκία στέκεται ψηλά, σταθερή στο έδαφος της και ξέρει τι να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο όταν χρειάζεται», είπε, προσθέτοντας «Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Μιτσοτάκη ένα ακόμη πράγμα: βάλτε την εμπιστοσύνη σας σε ορισμένα βουνά [allies], αλλά αυτά τα βουνά ήταν καλυμμένα με χιόνι [allies deserted] Ελλάδα.”

«Δεν θα λάβεις κανένα όφελος από αυτούς. Αλλά παίρνουμε τις αποφάσεις μας μόνοι μας και παίρνουμε τον δικό μας τρόπο », είπε. “Επομένως, καλύτερα να γνωρίζετε καλά τους τρελούς Τούρκους.”

«Εκτός από τη λύση δύο κρατών, δεν υπάρχει έξοδος στην Κύπρο. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι, δεν υπάρχει πια ομοσπονδία », κατέληξε.

Πριν από μέρες, ο Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης πήραν κοινή θέση για το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως τη μόνη λύση για την επίλυση της διχοτόμησης της Κύπρου που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974 που οδήγησε σε 200.000 πρόσφυγες, χιλιάδες θανάτους και εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν.

«Διαβεβαίωσα ότι το τέλος της κατοχής της Τουρκίας και η εξεύρεση μιας λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μιας πράξης δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό», δήλωσε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε «εθνική προτεραιότητα».

Εξέφρασε τη δέσμευση και των δύο πλευρών στις αποφάσεις του ΟΗΕ που καθορίζουν το «μοναδικό παγκόσμιο δεσμευτικό πλαίσιο λύσης» για το Κυπριακό είναι «διζωνική δικοινοτική λύση».

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis with Cypriot President Nicos Anastasiades in Nicosia - February 2, 2021.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis with Cypriot President Nicos Anastasiades in Nicosia – February 2, 2021.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης βρίσκονται« έξω από τον ΟΗΕ, επιμένοντας στην αβάσιμη θέση δύο κρατών, κάτι που απορρίφθηκε, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τον ΟΗΕ και την ΕΕ ».

«Η Άγκυρα και ο (Τουρκοκύπριος ηγέτης Έρσιν) Τατάρ πρέπει να γνωρίζουν ότι η επανάληψη του διαλόγου θα πραγματοποιηθεί εντός των ορίων που έχω υπογραμμίσει», είπε, προσθέτοντας ότι «η λύση δεν πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας».

Η ανάγκη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες αναφέρθηκε επίσης από τον Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε ότι ο στόχος είναι να «εξυπηρετήσουμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» και όχι να έχουμε «υπερδυνάμεις» για οποιοδήποτε κόμμα.

Για αυτές τις δηλώσεις, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι είχε προσβληθεί και είναι ο λόγος που δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να πιέσει τους διεθνείς οργανισμούς να αποδεχθούν μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κάτι που δεν βρήκε υποστήριξη.

Source