Ετήσιο έτος 2020: Εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου – Όροι σταθερότητας – Αίγυπτος – Εβδομαδιαία Al-Ahram

Προς απογοήτευση του Καΐρου, το 2020 έθεσε τέλος σε τέσσερα χρόνια καλής χημείας σχέσης μεταξύ του αιγυπτιακού καθεστώτος και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πράγματι, η αποτυχία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει επανεκλογή είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πολιτικά γεγονότα για την Αίγυπτο από το 2016.

«Δεν συμφωνούμε με όλα όσα έκανε ο Τραμπ κατά το παρελθόν έτος, ειδικά με την ταχεία παρακολούθηση του αραβο-ισραηλινού ομαλοποίησης, αλλά συμφωνήσαμε πολύ με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με το τι είναι η σταθερότητα αυτής της περιοχής», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος με τη διαχείριση των αιγυπτιακών-αμερικανικών σχέσεων.

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, συμφώνησαν ότι η περιφερειακή σταθερότητα απαιτούσε την εξάλειψη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών ισλαμικών ομάδων, τόσο «εκείνων με εμφανές μαχητικό προφίλ όσο και εκείνων των οποίων το προφίλ μπορεί να φαίνεται λιγότερο βίαιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτό ήταν απαραίτητο για τον πόλεμό μας κατά της τρομοκρατίας που έχει συνέπειες για την αιγυπτιακή και περιφερειακή σταθερότητα».

Ότι η Αίγυπτος συνεργάστηκε με μερικούς από τους πλησιέστερους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, «συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και άλλων», βοήθησε στην ενίσχυση της υποστήριξης των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, γνώριζε την «πρόκληση της τρομοκρατίας που αντιμετώπιζε η Αίγυπτος» και ήταν πρόθυμη να παραλείψει «περιττές παρατηρήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ η Αίγυπτος ήταν «εν μέσω σκληρών προκλήσεων ασφαλείας».

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο ίδιος στενός σύμμαχος ισλαμιστικών ομάδων, δεν υπονόμευσαν ποτέ την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο.

Υποστήριξε ότι ακόμη και όταν η Άγκυρα κατάφερε να ασκήσει πιέσεις στον Τραμπ ώστε να συμπεριλάβει ορισμένους Ισλαμιστές στη Λιβύη ως προϋπόθεση για μια εφαρμόσιμη πολιτική συμφωνία στη Λιβύη, οι απόψεις της Αιγύπτου σχετικά με το ποιος θα συμπεριλάβει και θα αποκλείσει από τους ισλαμιστές κύκλους δεν αγνοήθηκε ποτέ από την Ουάσινγκτον.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα στην Ουάσινγκτον. Ο Αμπντέλ-Ραούφ Αλ-Ρίντι είναι μακρόχρονος πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον και παλιό χέρι εξωτερικής πολιτικής. Μιλώντας για τις προοπτικές συνεργασίας ή σύγκρουσης μεταξύ Κάιρο και Ουάσινγκτον υπό τη διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Αλ Ριντί ευνόησε σθεναρά τη συνεργασία.

Η Αίγυπτος, υποστήριξε, θα βρει πάντα έναν τρόπο να συνεργαστεί με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, Ρεπουμπλικανικό ή Δημοκρατικό. Και, πρόσθεσε, οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να απορρίψει την Αίγυπτο από τους υπολογισμούς της σχετικά με την πολιτική της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον Al-Ridi, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των συγκρούσεων στη Λιβύη, για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων, οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Αίγυπτο. Χωρίς καμία διοίκηση, υποστήριξε, ο πλήρης όγκος των «σίγουρα στρατηγικών» αιγυπτιακών-αμερικανικών σχέσεων έχει μειωθεί σε ανησυχίες που ενδέχεται να έχουν οι ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.

Ο Αλ Ρίντι βλέπει σημαντικό περιθώριο συμφωνίας με τη διοίκηση Μπάιντεν σχετικά με ορισμένους από τους πιο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την περιοχή. Ήλπιζε για μια πιο ήρεμη προσέγγιση στον πυρηνικό φάκελο του Ιράν και να επικεντρωθεί εκ νέου στην επίλυση των δύο κρατών στον παλαιστινιακό-ισραηλινό αγώνα που μπορεί να μην είναι όπως κάθε χώρα της περιοχής », αλλά σίγουρα θα λειτουργούσε καλά για την εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου τα ενδιαφέροντα”.

ΕΙΡΗΝΗ εναντίον NORMALization

Το έτος πλησιάζει με την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών. Τον Σεπτέμβριο ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Το Νοέμβριο ήταν Σουδάν. Αυτό το μήνα, ήταν το Μαρόκο. Υπάρχουν εικασίες ότι άλλες αραβικές χώρες ετοιμάζονται να εξομαλυνθούν, ανεξάρτητα από την έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση των παλαιστινιακών δεινών.

Κάθε φορά που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και ενός αραβικού κράτους, το Κάιρο εξέφρασε «εκτίμηση» για το έργο που έγινε για να εξασφαλίσει τη συμφωνία. Ωστόσο, μιλώντας εκτός καταγραφής, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάρρευση του ενδιαφέροντος για την παλαιστινιακή υπόθεση στις αραβικές πρωτεύουσες. Αυτό συνέβη παρά τις καταγγελίες της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) σχετικά με την πίεση από την Αίγυπτο στην παλαιστινιακή ηγεσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ για την εκ νέου έναρξη των παλαιστινιακών-ισραηλινών διαπραγματεύσεων ελλείψει οποιασδήποτε ισραηλινής δέσμευσης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει προηγούμενων συμφωνιών.

Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, η ΠΑ βασίζεται και πάλι στην Αίγυπτο για να βοηθήσει να πάρει τα κομμάτια της μακροχρόνιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Τον Δεκέμβριο, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Γαλλία και η Γερμανία σχεδίαζαν μια συνάντηση υπουργών εξωτερικών στην οποία οι κορυφαίοι διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ομολόγους τους για να συζητήσουν τη δυνατότητα επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας εν αναμονή οποιωνδήποτε σχεδίων του Μπάιντεν διοίκηση μπορεί να έχει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι άμεσα σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να προχωρήσει αυτό το έργο εν μέσω ισραηλινών εορτασμών για τις νέες συμφωνίες εξομάλυνσης και του αβέβαιου πολιτικού μέλλοντος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Αίγυπτος δεν αναμένει ότι ο Μπάιντεν θα αντιστρέψει την πορεία της κανονικοποίησης. «Πιθανότατα, ο Μπάιντεν θα εργαστεί για να συνεχίσει την ομαλοποίηση και ακόμη και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, αλλά μπορεί να το κάνει ταυτόχρονα για να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης.

Η Αίγυπτος, πρόσθεσε, ήδη διαβουλεύεται με τους Παλαιστίνιους για το θέμα και προσπαθεί πάλι να προωθήσει τη συμφιλίωση Χαμάς-Φατάχ για να βοηθήσει το Παλαιστινιακό σκηνικό για πιθανή επανέναρξη της ειρήνης, «πιθανότατα προς τα τέλη του επόμενου έτους παρά στο πρώτους μήνες ».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΕΙΣ) ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Παλαιστινιακές πηγές τόσο στη Φατάχ όσο και στη Χαμάς λένε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη συνδρομή των συγκρουόμενων παλαιστινιακών φατριών. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίστηκαν και άλλοι διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η οποία φέτος το φθινόπωρο φιλοξένησε τις συνομιλίες Φατάχ-Χαμάς. Επίσης, το Κατάρ, που δεν παραδοσιακά στα καλά βιβλία της Φατάχ, δεδομένης της συνεχούς οικονομικής του στήριξης της Χαμάς, έχει προβεί σε προειδοποιήσεις σε αυτό το αρχείο.

Τουλάχιστον τρεις φορές το 2020 η Αίγυπτος παραιτήθηκε από την Κατάρ οικονομική βοήθεια στη Γάζα για να εξασφαλίσει σταθερότητα στη Λωρίδα. Η Αίγυπτος έχει επίσης εργαστεί για να συνεχίσει την εκεχειρία μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ και προσπαθεί σκληρά να συμπληρώσει αυτήν την ανακωχή με μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Καθώς η χρονιά πλησίασε στο τέλος της, η Αίγυπτος προσπαθούσε ακόμα να ζητήσει από τη Χαμάς και τη Φατάχ να συμφωνήσουν για την ακολουθία των νομοθετικών, εθνικών συμβουλίων και προεδρικών εκλογών τις οποίες η Χαμάς επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθούν ταυτόχρονα, ενώ η Φατάχ θέλει μια σταδιακή ακολουθία με τις προεδρικές εκλογές.

Η Αίγυπτος δεν έλαβε καμία βοήθεια από την κυβέρνηση Τραμπ για την προώθηση της παλαιστινιακής σχέσης, εκτός εάν εξυπηρετεί τις άμεσες απαιτήσεις ασφάλειας του Ισραήλ έναντι της Γάζας. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Αίγυπτος ελπίζει ότι η επανεκκίνηση της ουσιαστικής βοήθειας που είχε αναστείλει ο Τραμπ και η αναβίωση της προσέγγισης λύσης των δύο κρατών θα ενθάρρυνε τους Παλαιστίνιους να επιδιορθώσουν τους φράκτες τους.

Σύμφωνα με έναν Άραβο διπλωμάτη που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, η προσέγγιση που προσπαθεί να εξασφαλίσει ο Τραμπ προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μεταξύ του Κατάρ και του Αραβικού Κουαρτέτου (Αίγυπτος, ΗΑΕ, KSA και Μπαχρέιν) μπορεί να βοηθήσει τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων. Η πρώιμη φάση αυτού του μερικού τέλους του μποϊκοτάζ εναντίον της Ντόχα, δήλωσε η διπλωματική πηγή, είναι πιθανό να περιλαμβάνει το Κατάρ και την KSA. Το Κατάρ, πρόσθεσε, έχει μια καλή σχέση με τους ηγέτες της Χαμάς και το KSA έχει βελτιώσει τις σχέσεις του με την Παλαιστινιακή Αρχή που κυριαρχείται από τη Φατάχ, αφού δεν πήδηξε στο τρένο κανονικοποίησης.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι παρά την ιρανική επιρροή στη Χαμάς, εάν και η Ντόχα και το Ριάντ συμφωνήσουν να εξασφαλιστεί κάποιο είδος παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Ακόμη και μια μερική συμφιλίωση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, πρόσθεσε, θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση στη Γάζα, η οποία αποτελεί βασική αιγυπτιακή ανησυχία, και να ενισχύσει τη θέση της ΠΑ σε πιθανές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές τι θα κάνει ο Μπάιντεν για να στηρίξει τη μερική αραβική συμφιλίωση που προσπαθεί να εξασφαλίσει ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν πρέπει πρώτα να αποφασίσει πώς να αντιμετωπίσει τις σχέσεις με κάθε ένα από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου προτού προχωρήσει στις συλλογικές τους σχέσεις.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Δύο ενημερωμένοι αιγυπτιακοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η συμφωνία συμφιλίωσης που προσπαθεί να εξασφαλίσει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Αιγύπτου σχετικά με την υποστήριξη του Κατάρ σε πολιτικές ισλαμιστικές ομάδες που η Αίγυπτος χαρακτηρίζει τρομοκρατική. Παρόλα αυτά, εάν η Αίγυπτος επενδύσει στην άσκηση πιέσεων στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για οτιδήποτε, δεν θα, σύμφωνα με αιγυπτιακούς διπλωμάτες, να επιλύσει μια βιαστική συμφωνία με το Κατάρ, αλλά να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις ανησυχίες της Αιγύπτου σχετικά με τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κόκκινο Θάλασσα, και το Κέρας της Αφρικής.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, το Κάιρο έχει εργαστεί σε αυτά τα τρία μέτωπα για να εξασφαλίσει τα στρατηγικά του συμφέροντα. Έχει παγιώσει τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα και ενίσχυσε τη συνεργασία μαζί τους για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεργάστηκε στενά με τη Γαλλία και την Ιταλία προς την ίδια κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουήλ Μακρόν στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Σίσι διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αίγυπτο για να περιορίσει τις τουρκικές προσπάθειες επέκτασης της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία έχει επίσης πιέσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να αποτρέψουν αυτό που, όπως η Αίγυπτος, βλέπει ως τουρκικό επεκτατικό στην περιοχή.

Αιγυπτιακές πηγές λένε ότι ενώ η πρόσβαση στο φυσικό αέριο αποτελεί βασικό μέλημα, άλλες ανησυχίες είναι εξίσου σημαντικές. Το Κάιρο ήταν πολύ ανοιχτό για την ανησυχία του για την υποστήριξη της Άγκυρας σε μαχητικές ισλαμιστικές ομάδες σε όλη τη Μεσόγειο – «στη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ και τη Λιβύη», όπως σημείωσε ένας αξιωματούχος.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει τη Γαλλία, αλλά και την Ιορδανία, έναν άλλο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, φέρνοντας την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην προσοχή της εισερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Αίγυπτος βασίζεται επίσης στη συνεργασία της Ιορδανίας για τη διαχείριση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, μια περιοχή όπου πολλά κράτη που δεν συνορεύουν με τη θάλασσα επιδιώκουν τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα και την ασφάλεια.

Φέτος, η Αίγυπτος προσχώρησε στην Ιορδανία σε δύο εταιρικές σχέσεις, η μία επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την ανάπτυξη και την ασφάλεια με το Ιράκ, η άλλη, το οκτώ έθνος Φόρουμ Ερυθράς Θάλασσας (RSF), στην ασφάλεια γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Σουδάν, ο πιο σημαντικός νότιος γείτονας της Αιγύπτου, είναι επίσης μέλος του RSF και το Χαρτούμ, όπως το Κάιρο, ανησυχεί για το μέλλον των υδάτινων πόρων του Νείλου, δεδομένης της κατασκευής της Αιθιοπίας από το Αιθιοπικό φράγμα αναγέννησης (GERD) και για τις πιθανές επιπτώσεις οποιουδήποτε αστάθεια στην Αιθιοπία. Η τελευταία ανησυχία μοιράζεται η Ερυθραία.

Ο Χάνι Ρασλάν, ανώτερος ερευνητής για τις αφρικανικές υποθέσεις στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών του Al-Ahram, πιστεύει ότι εάν η Αίγυπτος θέλει να δώσει προτεραιότητα σε ένα μόνο αρχείο για την προσοχή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να είναι το GERD και η εκρηκτική κατάσταση στην Ανατολική Αφρική.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για τα συμφέροντα της Αιγύπτου από το μερίδιο του νερού από τον Νείλο. Ο Τραμπ είχε μιλήσει για να βοηθήσει την Αίγυπτο, αλλά ποτέ δεν άσκησε αρκετή πίεση στην Αιθιοπία για να συμφωνήσει μια δίκαιη συμφωνία », δήλωσε ο Ρασλάν. Ο Μπάιντεν, πρόσθεσε, μπορεί να μην υποστηρίζει αμέσως την Αίγυπτο, αλλά θα βοηθούσε γιατί είναι «μια υπαρξιακή απειλή για την Αίγυπτο», η οποία είναι τελικά ένας καλός σύμμαχος των ΗΠΑ και ένας σημαντικός γείτονας του Ισραήλ.

Ενώ η Ανατολική Αφρική μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για το Μπάιντεν, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του, το Κάιρο θα αισθανθεί υποχρεωμένο να επιστήσει την προσοχή της νέας διοίκησης στην Ουάσινγκτον στην ανάγκη συγκράτησης μιας «εκρηκτικής εθνοτικής σύγκρουσης» που εκτυλίσσεται στην Αιθιοπία και την Ερυθραία από την επέκταση σε άλλες χώρες του Κέρας της Αφρικής, ιδίως στη Σομαλία

Σύμφωνα με τον Al-Ridi, ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Κάιρο και Ουάσινγκτον είναι μακρύς και η Αίγυπτος πρέπει να εργαστεί για να εξασφαλίσει υποστήριξη για αυτά τα συμφέροντα μέσω επαφών με νέους διοικητικούς αξιωματούχους, το Κογκρέσο και με επιρροές ομάδες προβληματισμού.

«Είναι πολλή δουλειά, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα κατά τη μετάβαση μεταξύ των διοικήσεων. Και υπάρχει πάντα τρόπος για την αιγυπτιακή διπλωματία να βρει τα σωστά σημεία εισόδου στη νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον. “

* Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίζεται σε έντυπη μορφή στην έκδοση 24-Δεκεμβρίου 2020 του Al-Ahram Weekly

Σύντομος σύνδεσμος:

Source