Ευρωπόλ. Ο αποκλεισμός μετατρέπει το Διαδίκτυο σε «ναρκοπέδιο» για παιδιά

Τα σχολεία και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν λειτουργούν προς το ζην, οι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους είναι σχεδόν απαγορευμένες, οι υπαίθριοι περίπατοι και τα αθλήματα μειώνονται σημαντικά και τα καφέ παραμένουν κλειστά.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κυβερνήσεις, στις περισσότερες χώρες, οι άνευ προηγουμένου ειδικοί όροι που επιβάλλονται ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στο θανατηφόρο κοροναϊό, αλλά ενέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους, ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Ένας από αυτούς τους κινδύνους αφορά τους ανηλίκους, τη στενή σύνδεσή τους με το Διαδίκτυο, το οποίο είναι ακόμη πιο κοντά στην εποχή της επιδημίας. Αλλά συχνά αυτές οι σχέσεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι αθώες, κάτι που η Europol έδειξε γρήγορα μια φορά μέσω της διευθύντριας της, Catherine de Bole.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke Mediengruppe, το 2020 Στη διαδικασία αυτή, η συχνότητα σεξουαλικής “βίας” εναντίον ανηλίκων στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί σημαντικά, οδηγώντας σε “μόνιμο κίνδυνο”, ο οποίος είναι “ιδιαίτερα ανησυχητικός”. Το φαινόμενο είναι “προφανώς πιο έντονο – σήμερα από ό, τι πριν από την επιδημία”, δήλωσε ο ντε Μπόελ.

Οι εγκληματίες εκφοβίζονται

Στην πραγματικότητα, επικαλούμενη τη συνεχή συγκέντρωση πληροφοριών στην υπηρεσία του, διαπίστωσε ότι οι εγκληματίες δεν διστάζουν πλέον να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν άμεση επαφή με τα πιθανά θύματά τους χωρίς γνωστά «κόλπα» όλων των ειδών «μεσολαβητών». Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι, όπως τόνισε, τα παιδιά “συνδέονται στο Διαδίκτυο περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ συχνά δεν υπάρχει κανείς να τα ελέγξει.”

Οι παραπάνω εξελίξεις παρατηρήθηκαν από το πρώτο κύμα της επιδημίας. Στην πραγματικότητα, όπως σημείωσε η Ευρωπόλ στις αρχές του καλοκαιριού, υπήρξαν περίπου ένα εκατομμύριο τέτοιες «παρενοχλήσεις» μόνο στην Ευρώπη τον Μάρτιο, περίπου δέκα φορές περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Τα δεδομένα δείχνουν πραγματικά ότι το φαινόμενο ισχύει τόσο για το ανοιχτό Διαδίκτυο όσο και για το λεγόμενο “Dark Web”. Οι αρχές protection οργανισμοί προστασίας των παιδιών, όπως το πολύ ενεργό NCMEC των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με Ευρωπαίους, διαπίστωσαν ότι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης (ή) εκμετάλλευσης ανηλίκων μπορούν να μεταδοθούν ζωντανά ή ακόμη και “κατ ‘απαίτηση”. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα παιδιά γίνονται θύματα χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς οι εγκληματίες συλλέγουν τις πληροφορίες (և φωτογραφίες) για τις οποίες ενδιαφέρονται από τακτικές ιστοσελίδες և κοινωνικά μέσα.

Ιντερπόλ. “Η κορυφή του παγόβουνου”

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ιντερπόλ, Jürgen Stark, το χειρότερο είναι ότι αυτό που είναι τελικά ορατό στο Διαδίκτυο είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου». “Κάθε φορά που εμφανίζεται μια φωτογραφία, αυτά τα παιδιά πέφτουν ξανά θύματα και ο πραγματικός τους πόνος παρατείνεται”, είπε.

Ωστόσο, η Ιντερπόλ δίνει έμφαση στην πρόσθετη ανησυχία, η οποία σχετίζεται άμεσα με τους αποκλεισμούς της επιδημίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επικρατούσες ειδικές περιστάσεις κατέστησαν δύσκολη την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για την αναφορά τέτοιων περιπτώσεων. Και αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι ο αριθμός τους είναι πιθανώς πολλές φορές μεγαλύτερος από ό, τι είναι επίσημα γνωστό.

Πηγή: in.gr

Source