Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα και την Κύπρο να τερματίσουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία ως προϋπόθεση συνεργασίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της εκπροσώπου Μαρίας Ζαχάροβα επικαλείται τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και την πολιτική του έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Κύπρο και την επέμβαση των ΗΠΑ σε αυτές, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν επέστρεψε στην καταδίκη του Πομπέο.

«Όσον αφορά τις επιθέσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνουμε ότι γνωρίζουμε την πίεση των εκπροσώπων των ΗΠΑ κατά της ιεραρχίας των Ελληνοκυπριακών και Ορθόδοξων Εκκλησιών προκειμένου να αναγνωριστεί η ουκρανική σχισματική εκκλησία », είπε.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Είναι περίεργο ενδιαφέρον για ένα κοσμικό κράτος χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, στο οποίο δεν έχουν ιστορικούς, πνευματικούς ή πολιτιστικούς δεσμούς και οι Ορθόδοξοι αποτελούν μόνο το 2% περίπου του πληθυσμού της χώρας», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει δημοσίως ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι να τερματίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο ψυχρός εκβιασμός δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και στη διεθνή πολιτική. Ένα άλλο παράδειγμα της συνήθειας εκβιασμού της Αμερικής. Σε δήλωση, ο Πομπέο υπενθύμισε την απέλαση Ρώσων διπλωμάτων από την Ελλάδα το 2018 για «υπονόμευση» της Συμφωνίας Πρεσπών », δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία παράνομων δραστηριοτήτων από Ρώσους εκπροσώπους. Η Μόσχα υποστήριξε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών νομικών κανόνων και του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας διαπράχθηκαν υπό την ισχυρότερη πίεση από τις δυτικές χώρες – ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προκλήθηκε από την ταχύτερη δυνατή ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να διευκολύνει την επίλυση της διμερούς διαφοράς. Ήμασταν ειλικρινείς και ανοιχτοί για τη θέση μας », συνέχισε η Ζαχάροβα.

ΝΑΤΟ - Θέμα: Σχέσεις με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Αρχείο)

Η τηλεδιάσκεψη «Διεθνές Φόρουμ Θρησκευτικής Διπλωματίας: Θρησκείες και Προκλήσεις της Νέας Δεκαετίας» που οργανώθηκε στην Ελλάδα προσέλκυσε την προσοχή της Μόσχας, αποκάλυψε.

«Παρά το θέμα της εκδήλωσης, που επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντά μας, οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν. Αυτή η περίσταση είναι αρκετά κατανοητή, καθώς το επίκεντρο του φόρουμ ήταν να προωθήσει παράλογες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, η οποία φέρεται να υπονομεύει την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ορθόδοξων χωρών. Τέτοιες δηλώσεις ακούγονται ιδιαίτερα κυνικές από τα χείλη των Αμερικανών συναδέλφων μας – γνωστών «υπερασπιστών της Ορθοδοξίας», οι οποίοι, όπως αναμενόταν, ενήργησαν ως σχεδόν οι κύριοι διοργανωτές αυτής της διαδικτυακής πρωτοβουλίας », σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Είναι παράξενο – η επιμονή με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εδραιώσουν στο μυαλό των συμμάχων τους, με κίνητρο αποκλειστικά από πολιτικά ζητήματα, την ερμηνεία της διάσπασης στην Ουκρανική Ορθοδοξία, που εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς για να εξαλείψουν τη Ρωσία σε αυτό το ζήτημα σαν να Δεν υπάρχουν αιώνες πολιτιστικών και πνευματικών συνδέσεων, ουσιαστικά συγγενικών δεσμών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών », δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας:« Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παίζουν ανοιχτά με αυτές τις περιοχές, οι οποίες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ευκαιριακά τους συμφέροντα παρά για την υπεράσπιση της πραγματικής Ορθοδοξίας. , μακριά από το επιχείρημα για ιεραρχική υπεροχή. “

Source