“Ζει” στα κοινωνικά δίκτυα 100 στις 365 ημέρες, ένα από τα 10α παιδιά στην Κύπρο

Το χρυσάνθεμο του Γιώργου

Το 8,3% των νέων στην Κύπρο έχουν συμπτώματα εθισμού στα κοινωνικά μέσα.

Μενέλαος Μενέλαου – Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΚ
“Περνούν σχεδόν 50 ώρες την εβδομάδα μαζί τους. 100 ημέρες το χρόνο. σχεδόν το ένα τρίτο του χρόνου τους. “

Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα μιας σειράς ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Ερευνών του Αλεξάνδρου, το οποίο κατέληξε σε συμπεράσματα από τις απαντήσεις 1.059 νέων στην Κύπρο, κυρίως μαθητές γυμνασίου αλλά και φοιτητές.

Κώστας Χριστοδουλίδης – Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Αλεξάνδρου
“Το δείγμα στην κατηγορία προβληματικής χρήσης, δηλαδή εξαρτάται, φτάνει κατά μέσο όρο 45 ώρες την εβδομάδα ή 2366 ώρες ετησίως.”

Στην έρευνα, το 26% των παιδιών δήλωσαν ότι ξοδεύουν έως και 2 ώρες στο διαδίκτυο κάθε μέρα, 35% – 2 έως 4 ώρες, ενώ τρία στα δέκα παιδιά περνούν πάνω από 4 ώρες την ημέρα στα κοινωνικά μέσα. Κατά μέσο όρο, 4 ώρες και 30 λεπτά.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά διατηρούνται στο Διαδίκτυο με ένα τεχνικό πρόβλημα που τους κρατά εκτός σύνδεσης, το 26% είπε ότι χάθηκαν, και δύο στους δέκα δήλωσαν ότι είναι επί του παρόντος δεμένοι.

Κωνσταντίνος Στυλιανού – Κυπριακός φορέας θεραπείας εθισμού
“Η υπερβολική χρήση εικονικών κοινωνικών δικτύων μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, χαμηλή ικανότητα εργασίας, αδιαφορία σε διάφορα θέματα, οικονομικά προβλήματα, καθιστική ζωή και παχυσαρκία.”

Ένα άλλο 44% δήλωσε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει το χρόνο που πέρασε στο Διαδίκτυο, εκτός εάν κάποιος τους ανάγκασε να κλείσουν το κινητό ή το tablet τους λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών εισαγωγικών.

Source