Ηλικιωμένοι στην Κύπρο ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων στην Κύπρο εξέφρασε ανησυχία για πρόσφατες ανησυχητικές αναφορές ότι τα εμβόλια AstraZeneca κατά του κοροναϊού είναι αναποτελεσματικά για άτομα άνω των 60-65 ετών.

Ο έγκυρος φόβος τους ακολουθεί μια δημόσια συζήτηση μεταξύ ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη που διαφωνούν για το εάν το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca πρέπει να δοθεί στους ηλικιωμένους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία λένε ότι το εμβόλιο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Η Πολωνία το προτείνει μόνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η Ιταλία προχωρά ένα βήμα παραπέρα και το προτείνει μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας και το Προεδρικό Μέγαρο στην Κύπρο περιμένουν από τις υγειονομικές αρχές της ΕΕ να τους ενημερώσουν για οποιεσδήποτε νέες κατευθυντήριες γραμμές, ανέφεραν οι εμπιστευτές στο Philenews.

Οι υγειονομικές αρχές του νησιού συμβουλεύουν επίσης τους ηλικιωμένους να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που θα λάβουν όταν κλείνουν ραντεβού μέσω της «πύλης εμβολίων». Και πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, καθώς ο εμβολιασμός στην Κύπρο δεν είναι υποχρεωτικός.

Source