Ημέρα της Γης: Η αλλαγή του κλίματος απαιτεί από όλους μας να δράσουμε τώρα

Από την Judith Garber

Στον πρώτο μου περίπατο στη Λευκωσία πριν από δύο χρόνια, πέρασα μια ομάδα νεαρών Κυπρίων δημιουργώντας αφίσες καλώντας τους συμπολίτες τους να λάβουν τολμηρή δράση για την κλιματική αλλαγή. Ο ενθουσιασμός τους με ενέπνευσε. Στους προηγούμενους διπλωματικούς μου ρόλους, έχω δει από πρώτο χέρι την ανησυχία και το πάθος της νεολαίας για αυτόν τον πλανήτη και τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε για την προστασία του.

Το νησί της Κύπρου είναι από τις πιο ευαίσθητες στο κλίμα περιοχές της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που έχουν επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή, όπως η αύξηση των θερμοκρασιών, η απερήμωση, οι απειλές για τα ιθαγενή και τα μεταναστευτικά είδη και το άγχος στις πηγές γλυκού νερού. Ευτυχώς, η Κύπρος είναι επίσης μια σημαντική φωνή για την αλλαγή του κλίματος. Το 2019 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκαινίασε την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για να αναπτύξει ένα συντονισμένο περιφερειακό σχέδιο δράσης. Επαινώ την ηγεσία της Κύπρου που έκανε αυτό το βήμα και συνεχίζει να επενδύει στην επιτυχία της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας. Σήμερα, την Ημέρα της Γης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα φιλοξενήσει μια εικονική σύνοδο κορυφής για να καταλύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η σύνοδος κορυφής αποτελεί βασικό ορόσημο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26) τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη. Στο COP-26, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για τον ζωτικό στόχο του περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Για να επιτύχει ο κόσμος αυτόν τον στόχο, όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να μειώσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση τώρα για να διατηρήσουν την ευθύνη μας για την υγεία του πλανήτη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η διοίκηση Biden-Harris έχει δεσμευτεί να επιτύχει έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα έως το 2035, θέτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ενέργεια 2035. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των εδαφών και των υδάτων μας έως το 2030 και να αναπτύξουμε μια πορεία για την αντικατάσταση κυβερνητικών οχημάτων με οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικός εταίρος στην προσπάθεια επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία βασικό εταίρο. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Ως εταίρος της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να φέρουν την επιστημονική σκέψη και την τεχνική μας εμπειρία για να βοηθήσουν επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Μέσω των καινοτόμων, πράσινων τεχνολογιών των ΗΠΑ, έχουμε βοηθήσει τις χώρες να εξοικονομήσουν περισσότερο νερό, να χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και να απολαύσουν καθαρότερο αέρα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Κύπρο να δει αυτά τα ίδια οφέλη.

Σε αυτήν την Ημέρα της Γης, ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Κύπριους εταίρους μας για να αναλάβουμε δράση για την κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι μια πρόκληση που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Όπως οι νέοι Κύπριοι που με ενέπνευσαν με το πάθος τους στις πρώτες μέρες μου εδώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες να συνεργαστούν με τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο για να διατηρήσουν την υγεία και την ασφάλεια του κοινού πλανήτη Γη μας για τις μελλοντικές γενιές. Καλωσορίζουμε όλους να συνεργαστούν μαζί μας τώρα με τολμηρή δράση.

Η Τζούντιθ Γκάρμπερ είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο

Source