Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: η «απάτη ρομαντικών σχέσεων» αυξήθηκε κατά την εποχή του Covid

Το UK Action Fraud, ένας από τους οργανισμούς που καταπολεμούν την απάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι υπήρξε αύξηση στις απάτες που βασίζονται σε ψεύτικες ρομαντικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της επιδημίας των κορωνών.

Σύμφωνα με στοιχεία από το UK Action Fraud, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020, οι απάτες με τραπεζικές μεταφορές μέσω τέτοιων σχέσεων αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με το 2019. Το 2020, 68 εκατομμύρια λίρες (94 εκατομμύρια δολάρια) χάθηκαν λόγω τέτοιων μεταβιβάσεων.

Οι αρχές προειδοποιούν για τέτοιες απάτες πριν από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου και συμβουλεύουν:

  • Όσοι έχουν μια διαδικτυακή σχέση δεν πρέπει να στέλνουν χρήματα, να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του άλλου ατόμου, να μην μεταφέρουν χρήματα ή να λαμβάνουν δάνεια για λογαριασμό τους.
  • Να μην παραδίδονται προσωπικά έγγραφα όπως διαβατήριο, ταυτότητα, άδεια οδήγησης
  • Δεν πρέπει να επενδύσετε σύμφωνα με τις συμβουλές του άλλου ατόμου
  • Αποφύγετε τη λήψη και αποστολή πακέτων για λογαριασμό του άλλου ατόμου
  • Οι απατεώνες μπορούν επίσης να δημοσιεύσουν ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ. Πρέπει να προσδιοριστεί εάν έχει αντιγραφεί από αλλού με αναζήτηση φωτογραφιών σε μηχανές αναζήτησης.
  • Εάν υπάρχει υποψία ότι εκτίθεται σε απάτη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζά σας και να ενημερώσετε τις αρχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της απάτης δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο το 2019 όσο και το 2020, το ποσό των χρημάτων που χάθηκαν λόγω ρομαντικής απάτης ήταν περισσότερο από τα χρήματα που κλέφθηκαν σε ηλεκτρονικές αγορές μέσω απάτης.

.Source