Ημέρα Brexit: πώς μπορούν να αλλάξουν τα ταξίδια, τα ψώνια και τα δικαιώματα στο μέλλον

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επίσημα από την ΕΕ σήμερα. Είτε γιορτάζετε είτε γιορτάζετε, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς θα επηρεαστούν στον κόσμο μετά το Brexit.

Πάνω από τρία χρόνια μετά την ψηφοφορία για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ. Ενώ ορισμένες λεπτομέρειες εξακολουθούν να επεξεργάζονται, η κυβέρνηση έχει επισημάνει κάποιες αλλαγές μετά το Brexit για τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρακάτω, συνοψίζουμε τα βασικά σημεία από την 1η Ιανουαρίου 2021:

Διαβατήρια

Την ημέρα που ταξιδεύετε στην Ευρώπη ή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, οι περισσότερες χώρες θα απαιτήσουν να έχετε τουλάχιστον έξι μήνες στο διαβατήριο ενηλίκου ή παιδιού και πρέπει να είναι κάτω των 10 ετών. Αυτό ισχύει ακόμη και αν έχει απομείνει έξι μήνες ή περισσότερο.

Ωστόσο, αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν για ταξίδια στην Ιρλανδία. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το διαβατήριό σας εφόσον ισχύει για τη διάρκεια της διαμονής σας.

Θεωρήσεις για σύντομα ταξίδια

Εάν είστε τουρίστας, δεν θα χρειαστείτε βίζα για σύντομα ταξίδια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Θα μπορείτε να μείνετε για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.

Ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Εάν επισκεφθείτε αυτές τις χώρες, οι επισκέψεις σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν θα υπολογίζονται στο σύνολο των 90 ημερών.

Μπορεί να χρειαστείτε βίζα ή άδεια για να παραμείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να εργαστείτε ή να σπουδάσετε ή για επαγγελματικά ταξίδια.

Θα πρέπει να ελέγξετε τις τελευταίες ταξιδιωτικές συμβουλές της κυβέρνησης για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης βίζας ή άδειας στη χώρα στην οποία θέλετε να πάτε.

Το ταξίδι στην Ιρλανδία δεν θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2021. Θα μπορείτε επίσης να εργαστείτε στην Ιρλανδία με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.

Έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ

Η κρίση του κοροναϊού και η επακόλουθη κυκλοφοριακή συμφόρηση φορτηγών πριν από τα Χριστούγεννα στο Κεντ μας δίνουν μια ιδέα για το πώς μπορεί να φαίνεται το χάος των συνόρων του Brexit.

Τόσο οι παραθεριστές όσο και η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ πριν ξεκινήσουν ένα ταξίδι. Εάν δεν αφήσετε αρκετό χρόνο, μπορεί να χάσετε την πτήση, το τρένο ή το πλοίο σας.

Πολλοί ευρωπαίοι έμποροι και εμπορευματικοί μεταφορείς ανησυχούν για τις προοπτικές περαιτέρω κυκλοφοριακής συμφόρησης και αναστέλλουν τις αποστολές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα το νέο έτος.

Σε οποιονδήποτε τύπο ελέγχου των συνόρων, ενδέχεται να χρειαστεί να δείξετε ένα εισιτήριο επιστροφής ή μετάβασης, να αποδείξετε ότι έχετε αρκετά χρήματα για τη διαμονή σας και να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές λωρίδες από πολίτες ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετίας κατά την ουρά.

Περιαγωγή μέσω κινητού

Η εγγύηση της δωρεάν περιαγωγής μέσω κινητού στην ΕΕ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δήλωσε ότι θα επαναφέρει τις χρεώσεις περιαγωγής. Ωστόσο, πρέπει να ελέγξετε ξανά τις χρεώσεις περιαγωγής στο δίκτυό σας πριν ξεκινήσετε, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ένας νέος νόμος σημαίνει ότι προστατεύεστε από τη λήψη χρεώσεων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας άνω των 45 £ χωρίς να το γνωρίζετε. Μόλις φτάσετε τα 45 £, πρέπει να επιλέξετε να δαπανήσετε περισσότερα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό. Ο χειριστής του τηλεφώνου σας θα σας πει πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.
Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (EHIC)

Η κυβέρνηση είπε ότι το EHIC «μπορεί να μην είναι έγκυρο» και συνιστά στους ανθρώπους να αγοράζουν ταξιδιωτική ασφάλιση με τη σωστή κάλυψη, ειδικά για εκείνους με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα EHIC καλύπτει προϋπάρχουσες προϋποθέσεις, ενώ πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια ταξιδιού δεν το κάνουν.

Οδήγηση στο εξωτερικό

Οι παραθεριστές ίσως χρειαστεί να έχουν μια Διεθνή Άδεια Οδήγησης (IDP) για οδήγηση σε ορισμένες χώρες – δείτε τη λίστα εδώ. Μπορεί να σημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει να πάρουν πολλά IDP εάν επισκέπτονται πολλές χώρες. Οι οδηγοί που παίρνουν τα αυτοκίνητά τους θα χρειαστούν επίσης ένα αυτοκόλλητο GB και μια πράσινη κάρτα. Θα χρειαστεί να αφήσετε ένα μήνα για να το λάβετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία

Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό, η κυβέρνηση είπε ότι οι οδηγοί πρέπει να επικοινωνήσουν με την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Θα μπορούσατε να πάρετε πρόστιμο ή το όχημά σας θα μπορούσε να κατασχεθεί εάν οδηγείτε χωρίς τα σωστά έγγραφα.

Πρέπει να τοποθετήσετε ένα αυτοκόλλητο GB στο πίσω μέρος του οχήματός σας εάν είναι εγγεγραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και αν η πινακίδα σας δείχνει ήδη GB με σύμβολο ευρώ

Θα μπορούσατε να πάρετε πρόστιμο εάν δεν έχετε αυτοκόλλητο GB όταν το χρειάζεστε.

Πραγματοποίηση πληρωμών

Οι αγοραστές ενδέχεται να χρεωθούν περισσότερο για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για να πληρώσουν πράγματα σε ευρώ όταν αγοράζουν από εταιρείες στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία. Οι πληρωμές ενδέχεται επίσης να διαρκέσουν περισσότερο.

Πακέτο διακοπών προστασίας

Οι καταναλωτές προστατεύονται όταν αγοράζουν πακέτα διακοπών και η εταιρεία βγαίνει εκτός λειτουργίας. Αυτή η κάλυψη θα συνεχιστεί, ακόμη και αν είναι εταιρεία της ΕΕ, εφόσον η εταιρεία στοχεύει πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση προσθέτει ότι εάν μια εταιρεία πακέτων διακοπών δεν είναι εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και προφανώς δεν κατευθύνει την επιχείρησή τους σε πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ελέγξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν τι θα συμβεί εάν η εταιρεία αποτύχει .

Διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση εάν χρησιμοποιήσατε την πιστωτική σας κάρτα, καθώς η Ενότητα 75 θα συνεχιστεί για πληρωμές μεταξύ 100 και 30.000 £.

Ταξίδια για κατοικίδια

Η κυβέρνηση συνιστά να επιτρέπονται τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να οργανώσουν τα ταξίδια κατοικίδιων ζώων, καθώς το υπάρχον πρόγραμμα διαβατηρίων κατοικίδιων δεν θα χρησιμοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κτηνίατρό τους τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα για να κανονίσουν ορισμένες επισκέψεις, όπως μικροτσίπ, δείγματα αίματος, εμβολιασμό λύσσας και πιστοποιητικό υγείας των ζώων.

Εάν το κατοικίδιο ζώο ή ο σκύλος σας δεν έχει τα κατάλληλα έγγραφα, δεν θα μπορείτε να το πάρετε μαζί σας.

Source