ΗΠΑ. Πρόσθετοι δασμοί για γαλλο-γερμανικά προϊόντα λόγω της διαφωνίας Airbus / Boeing

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θα επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα γαλλο-γερμανικά προϊόντα ως αντίποινα για αγαθά που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θεώρησε πολύ άδικα λόγω του τρόπου υπολογισμού τους.

Σε απάντηση στην αντίποινα, από το 2019, τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά, γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν στη λίστα προϊόντων που υπόκεινται σε πρόσθετους δασμούς. ,

Οι ευθύνες αποτελούν μέρος μιας διμερούς διαφωνίας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τους κατασκευαστές αεροσκαφών της Airbus և Boeing.

Η ΕΕ έλαβε το πράσινο φως φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον είπε ότι ήταν υπερβολική λόγω της μεθόδου υπολογισμού, η οποία, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ήταν πολύ υψηλή.

Η ΕΕ “χρησιμοποίησε τα εμπορικά της δεδομένα σε μια εποχή που το εμπόριο ήταν ιδιαίτερα χαμηλό λόγω του τρομερού αντίκτυπου του νέου coronavirus στην παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε η EUTR σε δήλωση.

“Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν ότι η Ευρώπη επέβαλε (πρόσθετους) δασμούς σε πολύ περισσότερα αγαθά από ό, τι αν χρησιμοποιούσε (δεδομένα) από τη συνήθη περίοδο” για τον υπολογισμό τους. “Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγησαν στην ΕΕ τα στρεβλωτικά αποτελέσματα της εκλογικής περιόδου, η ΕΕ αρνήθηκε να αλλάξει την προσέγγισή της”, πρόσθεσε η δήλωση.

Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι άλλαζε την «περίοδο αναφοράς» που χρησιμοποίησαν οι Βρυξέλλες για τον υπολογισμό των τιμολογίων.

“Η ΕΕ έχει κάνει μια άλλη επιλογή, η οποία έχει αυξήσει άδικα τιμολόγια, εξαιρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο από τους υπολογισμούς του”, είπε. Πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν μέτρα “για την εξάλειψη αυτής της αδικίας”.

Από το 2019, οι ΗΠΑ επιβάλλουν ποινικούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως κρασιά, τυριά, ελαιόλαδο, σκωτσέζικο ουίσκι κ.λπ., ενώ επιβάλλουν επιπλέον δασμούς 15% στα εισαγόμενα αεροσκάφη Airbus, τα ανταλλακτικά και τα ανταλλακτικά τους. Η Ουάσιγκτον τους επέβαλε, λαμβάνοντας 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινο φως από τον ΠΟΕ.

Σε αντίποινα, η ΕΕ επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Ο ευρωπαϊκός αερομεταφορέας Airbus և Αμερικανός αντίπαλος Boeing, σύροντας την ΕΕ-ΗΠΑ, διαφωνεί στον ΠΟΕ από τον Οκτώβριο του 2004 για την παροχή κρατικής ενίσχυσης στις δύο ομάδες, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι παραλαμβάνει παράνομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source