ΗΠΑ. Το βέτο του Trump για το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες απορρίφθηκε. Η Γερουσία αποφασίζει

Η απόφαση υποστηρίχθηκε από 212 Δημοκρατικούς και 109 Ρεπουμπλικάνους, κάτι που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον παραιτηθέντα πρόεδρο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε συντριπτικά τη Δευτέρα (322-87) για να εκδιώξει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για λογαριασμό αμυντικής άμυνας 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς εξαίρεση κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1960 και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων φέτος, και τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ ψήφισαν υπέρ.

Αλλά ο πλούσιος το άσκησε βέτο, επικαλούμενοι πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μετονομασίας στρατιωτικών βάσεων που πήραν το όνομά τους από τους ηγέτες των Συνομοσπονδιών. εμφύλιος πόλεμος τον 19ο αιώνα).

Ο Τραμπ ζήτησε επίσης μια αλλαγή στη διατύπωση που θα μπορούσε να επιβραδύνει το σχέδιό του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ή τη Γερμανία. Ζήτησε επίσης τη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων όπου εταιρείες που λειτουργούν ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία. Ο Τραμπ κατηγορεί αυτές τις εταιρείες για προκατάληψη εναντίον του.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα εκείνων που ήταν παρόντες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού χθες, “παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου”, με άλλα λόγια, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία για την άρση του προεδρικού βέτο στον νόμο περί εθνικής άδειας άμυνας (NDAA). Η απόφαση υποστηρίχθηκε όχι μόνο από 212 Δημοκρατικούς, αλλά και από 109 Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τον απερχόμενο πρόεδρο, τονίζει ότι το κόμμα του χωρίζει.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε βέτο στο NDAA μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο Τραμπ. Το ζήτημα της υπέρβασης του βέτο του προέδρου θα αποφασιστεί από τη Γερουσία, όπου η ψηφοφορία είναι πιθανό να διεξαχθεί την Τρίτη, αν και δεν έχει προγραμματιστεί, τουλάχιστον επίσημα.

Δεν αποκλείεται ότι η Γερουσία θα αντιγράψει το և Βουλή των Αντιπροσώπων վեր για να άρει το βέτο του Τραμπ, αν και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται επίσης ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Τελικά ενέκρινε το νομοσχέδιο με συντριπτική πλειοψηφία (84-13).

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα ανατρέψει το βέτο του Τραμπ καθώς λήγει η θητεία του 45ου προέδρου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ έχει αρνηθεί βέτο στους λογαριασμούς εννέα φορές. Το Κογκρέσο μέχρι στιγμής απέτυχε να καταργήσει κανένα από αυτά.

Αν και ο πλούσιος δεν αναγνωρίζει ακόμη τη νίκη του Μπάιντεν στις δημοκρατικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα παραδώσει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source