ΗΠΑ, τρόπος άρσης των κυρώσεων στις συνομιλίες της Βιέννης

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιολόγησε τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν με δημοσιογράφους σε συνέντευξη τηλεδιάσκεψης.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε έναν χάρτη πορείας στην ιρανική πλευρά σχετικά με τις κυρώσεις που προτίθεται να άρει σε αντάλλαγμα για την επιστροφή του Ιράν στους όρους της πυρηνικής συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν εξετάζει τις λεπτομέρειες του εν λόγω χάρτη πορείας και ποιες συγκεκριμένες κυρώσεις περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, εξήγησε ότι οι κυρώσεις ομαδοποιούνται σε 3 επικεφαλίδες στον οδικό χάρτη που παρουσιάζονται μέσω των διαμεσολαβητικών χωρών στη Βιέννη.

Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ έχουν ομαδοποιήσει τις κυρώσεις σε 3 κατηγορίες ως «κυρώσεις που πρέπει να αρθούν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας», «κυρώσεις που δεν σχετίζονται με τη συμφωνία και θα συνεχιστούν» και «κυρώσεις που πρέπει να αξιολογηθούν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας».

ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πιο δύσκολο θέμα στις διαπραγματεύσεις ήταν το τρίτο, επειδή οι πολλές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και συζητήθηκε εάν σχετίζονται με τη συμφωνία. Ο αξιωματούχος, δίνοντας ένα παράδειγμα της εφαρμογής ορισμένων πυρηνικών κυρώσεων στην εποχή του Τραμπ υπό τον τίτλο των αντιτρομοκρατικών κυρώσεων, δήλωσε ότι εξακολουθούν να συζητούν τέτοια θέματα.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προσδοκιών του Ιράν, το οποίο ζήτησε την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2017 και όπου έχουν έρθει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπογραμμίζοντας ότι έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι παρά τη θετική πρόοδο στις συνομιλίες, δεν έχει υπάρξει επίπεδο προόδου που θα αλλάξει τους σταυρούς ακόμα.

Εκφράζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν όλες τις κυρώσεις προτού το Ιράν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να επιστρέψει στους όρους της συμφωνίας, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αναμένουν μια εποικοδομητική και θετική προσέγγιση από την Τεχεράνη σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Απαντώντας σε μια ερώτηση, ο αξιωματούχος είπε, δεν αποκλείει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στα μέσα Μαΐου εάν η διαδικασία πάνε καλά.

Υπάρχουν ακόμη 1500 κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που υπεγράφη το 2015, προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους, ιδίως τον Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία το 2017, αποχώρησε από τη συμφωνία μονομερώς το 2018 και επέβαλε πολλές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

.Source