Η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλει ημερήσια διάταξη συνομιλιών | Νέα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει ομιλία κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, την Τρίτη.

Στην πορεία προς την επανάληψη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, η Τουρκία επιδιώκει να καθορίσει την ημερήσια διάταξη, προσθέτοντας ζητήματα που θέλει να διαπραγματευτεί παρά την επιμονή της Ελλάδας ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα θέλει να συζητήσει ζητήματα που κυμαίνονται από την αποστρατικοποίηση των νησιών έως τις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους την Τρίτη με πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επικείμενη επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούν την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες.

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυξάνει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, καθώς επίσης αυξάνει τις παράνομες δραστηριότητές της σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητές της που αυξάνουν την ένταση », δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές. Υποστήριξε ότι οι διερευνητικές επαφές μπορεί να είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά τόνισε ότι αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο «έδειξε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας».

Τόνισε ότι η ειρήνη στη Μεσόγειο δεν θα προκύψει από καμία εξίσωση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την οντότητα στην κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο. Για να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες απείλησε ότι θα στείλει ξανά το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εάν η ΕΕ διατηρήσει μια σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα έχει συζητήσει ποτέ στο παρελθόν. δεν θα τα συζητήσει ούτε [now]” Ο Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συνεχίσει τις συζητήσεις θέτοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

«Δεν πρέπει να υπάρχει δραστηριότητα εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης», είπε. «Είναι καλύτερο να μιλάς σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο παρά να μην μιλάς καθόλου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του την Τρίτη για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών σχετικά με την «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων, ανέφερε.

.Source