“Η Άγκυρα θα καθίσει στο τραπέζι για τελευταία φορά στην Κύπρο;”

Έκθεση Barçın Yinanç / Yetkin

Σύμφωνα με την έκθεση των Y BarNANÇ Powers της Barça, “μια νέα σελίδα άρχισε να επαναλαμβάνει συχνά το μήνυμα που θέλετε να ανοίξετε στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόμμα AK το τελευταίο μήνα του έτους που κυβερνά την Τουρκία. Με την αίτηση δεν αναγνωρίζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της δικαστικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου όπως η απομάκρυνση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε θέματα που δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ. τουλάχιστον με τον «υποψήφιο» της ΕΕ για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης των συνομιλιών που ανοίγει μια νέα σελίδα δύσκολων. ήδη θα έχει χάσει την πίστη της στην ΕΕ που πρότεινε στην Τουρκία «θετική ατζέντα» την προϋπόθεση για αναβίωση Έχει συνδεθεί με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση προφανώς θα ακολουθήσει στρατηγικά ζητήματα όπως η συμφωνία για τους πρόσφυγες και την Ανατολική Μεσόγειο για να διαλύσει την αρνητική ατμόσφαιρα με την Ευρώπη, αντί να ξεκινήσει μια ειλικρινή διαδικασία μεταρρύθμισης για τη διευθέτηση των σχέσεων με την ΕΕ.

Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης που προκύπτει από την κατανομή των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για μια λύση δύο κρατών”, δήλωσε η Άγκυρα από το 2017, όταν απέτυχαν οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες στο Crans Montana της Ελβετίας. Ωστόσο, το πιο σημαντικό εμπόδιο μπροστά στον διάλογο για την επίλυση των δύο κρατών ήταν ο Μουσταφά Ακίτσι, ο πρώην πρόεδρος της ΤΔΒΚ, ο οποίος υπερασπίστηκε την ομοσπονδιακή λύση.

Όταν ο Akıncı έχασε, το εμπόδιο για μια λύση δύο κρατών καταργήθηκε

Στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ΤΔΒΚ τον Οκτώβριο, η Άγκυρα έβαλε βάρος στον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υπερασπίστηκε τη λύση των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακουφισμένος από την απώλεια των εκλογών από τον Ακίτσι, πήρε την ανάσα του στο νησί.

Ο πρόεδρος, ο οποίος σχεδόν προσγειώθηκε στο νησί με μια πολυσύχναστη αντιπροσωπεία στις 15 Νοεμβρίου, πήγε στο κλειστό Βαρόσα και έδωσε το μήνυμα ότι η πόλη-φάντασμα θα αποκατασταθεί.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είπε στη συνέντευξη τύπου στις 30 Δεκεμβρίου, “Στο τέλος των διαπραγματεύσεων επίλυσης στην Ελβετία, είπαμε:” Από εδώ και στο εξής, θα διαπραγματευτούμε διαφορετικά πράγματα, δεν θα διαπραγματευτούμε για την ομοσπονδία για άλλη μια φορά. “

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι πρότειναν τον τύπο του ΟΗΕ “5 (εγγυητικές χώρες 3 και δύο κοινότητες στο νησί) συν τον ΟΗΕ” για τις κυπριακές συνομιλίες, στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, για να αποκαταστήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα πρέπει να καταργήσει τη συζήτηση «λύση δύο κρατών» τουλάχιστον για λίγο.

Τηλεφωνική κλήση Erdogan-Michel

Μερικά νέα και σήματα είναι ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να καθίσει για τελευταία φορά για να συζητήσει μια ομοσπονδιακή λύση.

Σύμφωνα με μια έκθεση στα ελληνικά που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πολίτης στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν στις 15 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ θα κάνει σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να λύσει το Κυπριακό, αυτό είναι για θετική στάση στην οργάνωση συνεδρίων και σχετικής ομοσπονδιακής λύσης Είπε ότι θα δώσει στον διάλογο μια ακόμη ευκαιρία ».

Η εφημερίδα Politis βασίζει αυτήν την έκθεση σε πηγή στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη μετάφραση της εφημερίδας Diyalog που δημοσιεύθηκε στην ΤΔΒΚ, ο Ερντογάν ζήτησε «πολιτική δέσμευση για το τι θα συμβεί στους Τουρκοκύπριους εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν αυτή τη φορά». Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της νέας προσπάθειας προτού αρχίσει να υλοποιεί έργα που σχετίζονται με το Marash.

Καμία αναφορά στο Maraş στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΤΔΒΚ

Το γεγονός ότι ο Maraş δεν αναφέρθηκε με κανέναν τρόπο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές στην ΤΔΒΚ (παρά τον όλον τον ενθουσιασμό κατά την περίοδο των εκλογών) δίνει μια ιδέα για την ακρίβεια του περιεχομένου των ειδήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία της Άγκυρας να υπερασπιστεί μια λύση δύο κρατών αφενός και να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία με τον ΟΗΕ από την άλλη δημιουργεί μια αντιφατική κατάσταση.

Η εντολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ περιορίζεται στη διαμεσολάβηση διζωνικών δικοινοτικών ομοσπονδιακών λύσεων. Για να μεσολαβήσει για μια λύση δύο κρατών, χρειάζεται νέα εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι προφανές ότι και αυτό δεν θα είναι δυνατό. Εν τω μεταξύ, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπεται ότι το Maraş θα ανοίξει υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, όχι μονομερή βήματα.

Φαίνεται ότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πείσει τα μέρη να καθίσουν για μια λύση δύο κρατών. Για το λόγο αυτό, θα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τελευταία φορά, προκειμένου να απαλύνει την ατμόσφαιρα με την ΕΕ και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (και φυσικά με τις βασικές πρωτεύουσες να τον οδηγήσουν) κατά την προσεχή περίοδο θα είναι η επιβολή προθεσμίας στις διαπραγματεύσεις, καθώς και η δέσμευση για «συμφωνημένη έξοδο» σε περίπτωση αποτυχίας. Να πείσουν τους ομολόγους τους τόσο όσον αφορά την Τουρκία δεν είναι εύκολο.

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, είναι κατανοητό ότι δεν θέλει να εμφανίζεται σαν το άτομο που χτύπησε το τραπέζι χωρίς να καθίσει. “

.Source