Η Άγκυρα προτρέπει την Αθήνα να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική, να ενεργήσει υπεύθυνα

Η Τουρκία κάλεσε το Σάββατο την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να ενεργήσει υπεύθυνα, απαντώντας σε ανακοίνωση προς τους αερομεταφορείς (NOTAM) που εκδόθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα για μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

“Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τα προκλητικά και κλιμακωτά της βήματα στην περιοχή”, ανέφερε σε δήλωσή του η Χάμι Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το NOTAM που κυκλοφόρησε η Ελλάδα με το οποίο κήρυξε 15 στρατιωτικές περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης, που μπλοκάρει το Αιγαίο καθ ‘όλη τη διάρκεια και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 , “Είπε ο Aksoy.

Σημείωσε ότι η θέση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη όσον αφορά την αναβίωση διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά διερευνητικά, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπήρχαν προϋποθέσεις.

“Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και με υπευθυνότητα, συμβάλλοντας στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σε άλλη δήλωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας Χούλι Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να λύσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν συμμετάσχει σε συνομιλίες αποσυμπίεσης στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, ο Akar δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι πάντα ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά ότι οι προσπάθειές της δεν είναι αντίστροφες.

«Δυστυχώς, τρίτα μέρη δεν το βλέπουν αυτό και δεν παίρνουν μέρος. Περιμένουμε από τις τρίτες πλευρές να είναι λογικές και αντικειμενικές. Ωστόσο, οι Έλληνες γείτονές μας εκμεταλλεύονται την κατάσταση με κάθε ευκαιρία και χρησιμοποιούν προκλητικές, αυξανόμενες εντάσεις μεθόδους », δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Akar επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα αποφεύγει τις συνομιλίες. Η Άγκυρα και η Αθήνα διεξήγαγαν συνομιλίες αποσυγκέντρωσης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ για την επίλυση των εντάσεων, αλλά η τελευταία κράτησε τα κανάλια επικοινωνίας της κλειστά.

Σχεδιασμένος για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο μηχανισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για τη διευκόλυνση της επίλυσης συγκρούσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.

Ωστόσο, η Ελλάδα εμπόδισε τον μηχανισμό υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αρνούμενη να συμμετάσχει σε συνομιλίες, καθώς δεν έστειλε αντιπροσωπείες σε τέσσερις συναντήσεις τον Οκτώβριο.

Εν μέσω πρόσφατων εντάσεων στην περιοχή, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση αύξησαν την πίεση τους σε άλλα μέλη της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι οι υπερβολικοί ισχυρισμοί παραβιάζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα έχει στείλει αρκετά ασκήσεις για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

.Source