Η άποψή μας: Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποσύρει λογαριασμό για κατασχέσεις

Η κυβέρνηση έκανε το σωστό να αποσύρει το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για τα δικαστήρια που είχε αλλάξει πέρα ​​από την αναγνώριση από τα πολιτικά κόμματα. Ο στόχος του νομοσχεδίου ήταν να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία για την επίλυση διαφορών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών ή εταιρειών ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, αλλά όταν οι βουλευτές είχαν τελειώσει με τις αλλαγές τους, θα είχε γίνει «εργαλείο για την πλήρη αναστολή των διαδικασιών αποκλεισμού». .

Αυτό το σημείο τονίστηκε σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για να εξηγήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο θα είχε εγκριθεί στην τελική σύνοδο της Πέμπτης αυτού του κοινοβουλίου. Τα υπουργεία προειδοποίησαν ότι με την τροποποίηση των διαδικασιών αποκλεισμού, ο δικαστικός νόμος θα επηρεάσει την οικονομική σταθερότητα, «δημιουργώντας κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες και θέτοντας σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι βουλευτές είχαν προειδοποιηθεί για αυτούς τους μεγάλους κινδύνους για τη χώρα από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα όταν συζητήθηκαν οι τροπολογίες στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σχετικά με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να θέσουν οι προτεινόμενες αλλαγές. Όπως πάντα, οι βουλευτές αγνόησαν όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, διότι η προσήλωση στους ψηφοφόρους είναι πάνω από όλα, ειδικά με τις εκλογές που απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες.

Το να βοηθάμε μερικές εκατοντάδες οφειλέτες να μην εξοφλήσουν τα δάνεια τους είναι σίγουρα πιο σημαντικό από τη διαφύλαξη του χρέους μας που χρειάζεται πρόσβαση στις αγορές για να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία κατά την πανδημία. Οι βουλευτές δεν έχουν αποκρύψει τις προθέσεις τους. Η Αλληλεγγύη «είχε το θάρρος να επικρίνει την απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, οι αλλαγές στις οποίες ήταν« να βελτιωθεί η ποιότητα του νόμου και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη να λειτουργεί υπέρ των οφειλετών και να μην διασφαλίζει ρητούς αποκλεισμούς ». Τα κόμματα ήθελαν να «βοηθήσουν τους πολιορκούμενους, χρεωμένους συμπατριώτες μας που είναι παγιδευμένοι στα δίχτυα των εταιρειών αγοράς πιστώσεων και των τραπεζών».

Η συλλογιστική είναι αρκετά απίστευτη. Οι βουλευτές είναι διατεθειμένοι να θέσουν την οικονομία σε τεράστιο κίνδυνο, ώστε οι άνθρωποι που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους να συνεχίσουν να το κάνουν με ατιμωρησία. Όλοι οι άνθρωποι που τηρούν τις υποχρεώσεις χρέους θα τιμωρηθούν, ώστε τα ανεύθυνα μέρη να μπορούν να εμφανιστούν ως προστάτες των αθετημένων. Τα υπουργεία δεν υπερβάλλουν τους κινδύνους να καταστήσουν το νόμο περί αποκλεισμού νεκρό γράμμα μέσω των τροπολογιών. Αυτό θα οδηγούσε σε ανακεφαλαιοποίηση των αναγκών των τραπεζών (καθώς δεν θα μπορούσαν να ανακτήσουν δάνεια) ενώ η πιστοληπτική ικανότητα του κράτους θα έπεφτε. Θα ξαναζήσουμε το σενάριο του 2012 ξανά.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει σώσει την οικονομία αποσύροντας το νομοσχέδιο, παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν ακόμη να προσπαθήσουν να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο για την τροποποίηση του νόμου περί κατασχέσεων στην τελική σύνοδο. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα έχουν τον χρόνο.

Source