Η έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο AstraZeneca δεν φαίνεται σύντομη δυνατή

Ο ρυθμιστής ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Noel Wathion, δήλωσε στον βελγικό τύπο ότι η σουηδική και η βρετανική κοινή εταιρεία έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με κλινικές δοκιμές στον EMA και ότι αυτό δεν αρκεί για την υπό όρους έγκριση της αγοράς.

Δηλώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του εμβολίου, ο Wathion δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν υπέβαλε επίσημη αίτηση, η οποία είναι μια άλλη προϋπόθεση για έγκριση, και ως εκ τούτου δεν φαίνεται δυνατόν να λάβουν μια σύσταση για έγκριση τον Ιανουάριο.

Η EMA αποφάσισε να συστήσει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer για έγκριση μέχρι στιγμής. Η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε επίσης τη χρήση του εμβολίου στην ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου και οι εμβολιασμοί άρχισαν σε ολόκληρη την ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο EMA συνεχίζει επίσης να αξιολογεί το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Moderna. Η απόφαση για το εμβόλιο Moderna αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί από τις 4 Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν αποτελεί πλέον μέρος της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει να λάβει 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με AstraZeneca, 300 εκατομμύρια δόσεις με Sanofi-GSK, 400 εκατομμύρια δόσεις με Johnson και Johnson, 300 εκατομμύρια δόσεις με Pfizer και BioNTech, 405 εκατομμύρια δόσεις με CureVac και 160 εκατομμύρια δόσεις με τη Moderna.

Η AstraZeneca ήταν η πρώτη εταιρεία που η ΕΕ συμφώνησε να αγοράσει εμβόλια.

.Source