Η έγκριση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι επείγουσα, λέει ο Gi Olit. “Σε εύλογο χρόνο, ώστε οι πολίτες να βρουν το δικαίωμά τους”

Αναδιοργάνωση της δικαστικής εξουσίας, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν τα δικαιώματά τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η ανάγκη για διαρθρωτική μεταρρύθμιση των υψηλότερων επιπέδων δικαιοσύνης, η έγκριση νομοσχεδίων για τη δημιουργία Εφετείου, stressed τόνισε για άλλη μια φορά την Υπουργό Δημόσιας Τάξης մ Emily Gi Olitis σε σχέση με τη συζήτηση αυτού του ζητήματος στο κοινοβούλιο. ,

Σε δήλωση προς το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, είπε ότι η αξιοπιστία μας στην ΕΕ θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση ήταν επείγουσα ώστε οι πολίτες να βρουν τα δικαιώματά τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Στη δήλωσή του, ο Υπουργός υπενθυμίζει ότι σήμερα χρειάζονται δεκατέσσερα χρόνια για να αποφασιστεί η υπόθεση στα δικαστήρια μας, γεγονός που αφήνει όλες τις αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας μας.

Η κα Ol Oiti λέει ότι η εκτελεστική αρχή ακούει όλους τους εμπλεκόμενους, επεξεργάζεται, ελέγχει συνεχώς τους λογαριασμούς και όταν φτάσουμε στο τελευταίο μέρος, όπως τώρα, “το Κοινοβούλιο δικαιολογεί το ζήτημα για περαιτέρω μεταφορά.”

“Πόσο καιρό θα καθυστερήσει η δικαιοσύνη;” Είναι σωστοί οι λόγοι για την αναβολή της ψηφοφορίας για τους λογαριασμούς; ” είναι έκπληκτος.

Ο Υπουργός αναφέρεται στη χρονική πίεση που ασκεί το Κοινοβούλιο, υπενθυμίζει ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης συζητείται εδώ και δεκαετίες, εντατικά στην τρέχουσα μορφή της τα τελευταία δύο χρόνια.

“Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει δοθεί χρόνος για έρευνα και διαβούλευση. “Η αναβολή της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο στο επόμενο κοινοβούλιο δεν σημαίνει καθυστέρηση 2-3 μηνών, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι”, είπε. Σημειώνει ότι το νέο Κοινοβούλιο θα εκλεγεί το 2021. Αναμένεται να σχηματιστεί στο σώμα στις 30 Μαΐου, και συνήθως από τα μέσα Ιουλίου έως τον Αύγουστο, το κοινοβούλιο δεν έχει άλλα προβλήματα παρά επείγον, “τόσο σύντομα είναι δυνατόν να συζητηθούν ξανά οι μεταρρυθμίσεις τον Σεπτέμβριο.”

Η κα Olit εξηγεί επίσης ότι η καθυστέρηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το διορισμό νέων δικαστών, την ημερομηνία των νέων δικαστηρίων (προτεινόμενη 1η Σεπτεμβρίου 2021), την ημερομηνία που εκμεταλλεύεται τους «νεκρούς» καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί: Ανακοίνωση των 16 νέων θέσεων των προσφευγόντων և να πραγματοποιήσει τη διαδικασία διορισμού τους έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Όσον αφορά τη θέση του Κοινοβουλίου ότι δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις επιφυλάξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα της μοναδικής δικαστικής εξουσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Υπουργός σημείωσε ότι η υπό συζήτηση δομή συζητήθηκε σε μια ομάδα μεταρρυθμιστών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Panjipria., στο πρόσωπο του προέδρου του, ζύγισε ομόφωνα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο λύσεων, κατέληξε σε λύση μεταξύ των δύο δικαστηρίων, προσφέροντας κυρίως λόγους αμοιβαίου ελέγχου επί των θεμάτων.

Όσον αφορά την παράταση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο Υπουργός σημείωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις επιφυλάξεις για αυτό το θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος, παρά τις προαναφερθείσες παραχωρήσεις στις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι διατηρεί τη συνταγματικότητα του νέου Δικαστικού Συμβουλίου, ακόμα κι αν μπροστά του.

“Αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να επιτρέπεται να καθυστερήσουν τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στο μέλλον. Οι λόγοι για την επίτευξη των προαναφερθέντων θέσεων της ομάδας μεταρρυθμίσεων, έχοντας πραγματοποιήσει ευρεία διαβούλευση, δεν θα εξαφανιστούν με το νέο Κοινοβούλιο. “Κάθε δύναμη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της”, είπε.

Ο Υπουργός μίλησε λεπτομερώς για τα οφέλη της δομής που πρότεινε το εκτελεστικό τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της περιόδου προσφυγής για νέες υποθέσεις από περίπου επτά χρόνια σε δύο, διασφαλίζοντας τη δημοκρατία, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ένα επίπεδο δικαιοσύνης και την αποτελεσματική αμοιβαιότητα. έλεγχος μεταξύ δικαστηρίων.

Πρόσθεσε ότι εάν τεθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας, θα συζητηθεί χρησιμοποιώντας όλες τις αρχές που διέπουν αυτήν τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του «δικαστικού περιορισμού», η οποία απαιτεί, εάν υπάρχει, να επιλέξει ένα σχόλιο που διατηρεί τη συνταγματικότητα του νόμου .

“Κάθε δύναμη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, δεδομένου ότι όλοι έχουμε εξωτερικούς παρατηρητές. Το γεγονός ότι η ένταξή μας στην ΕΕ, όποια οφέλη αποφέρει, όπως η συγκέντρωση κεφαλαίων, συνεπάγεται υποχρεώσεις. Πρέπει να είμαστε επίμονοι οι ίδιοι, θέλουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να απαιτήσουν ταυτόχρονα. Το κράτος δικαίου υπό την ευρύτερη του έννοια αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. “Η ΕΕ δεν είναι μια a la carte οργάνωση όπου μπορεί κανείς να προστατεύσει τα δικαιώματά του, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της”, είπε.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η έκθεση για το κράτος δικαίου և Όταν συζητάμε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε πρόκειται για διαφάνεια, διαφθορά ή μεταρρυθμίσεις, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε υπό αυστηρό έλεγχο.

“Σε μια περίοδο όπως αυτή του περασμένου έτους, ενημερώσαμε την ΕΕ ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η συζήτηση για τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια τελείωσε και χαιρέτισαν τη δράση. Αν λέμε το ίδιο πράγμα κάθε χρόνο, αμφισβητείται η αξιοπιστία μας. Και για την ΕΕ, η οποία βοηθά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως για εμάς, για τους λαούς αυτής της χώρας που χρειάζονται τώρα 14 χρόνια για να ολοκληρώσουν την υπόθεση, πρέπει να αναδιοργανώσουμε το δικαστικό σώμα, έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να βρει δικαιοσύνη εντός λογικής χρόνος. «Από αυτόν», καταλήγει ο υπουργός.

Source