Η «έκθεση χρυσών διαβατηρίων» συζητείται στο Νότο.6324 «χρυσά διαβατήρια» σε 6 χρόνια

Στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διαμάχη για το “Χρυσό Διαβατήριο”, που φέρεται να δίνεται σε αντάλλαγμα για χρήματα και άδικα, αυξάνεται. Ανακοινώθηκε ότι από τον Ιούνιο του 2013 έως το τέλος του 2019, εκδόθηκαν 6.324 «χρυσά διαβατήρια». Το γεγονός ότι μόνο 42 άτομα μεταφέρθηκαν στην έκθεση έρευνας που στάλθηκε στο Κοινοβούλιο προκάλεσε αντίδραση.

Στο νότο, η αμφιλεγόμενη έκθεση, γνωστή ως “Έκθεση της Επιτροπής Καλογείρου”, η οποία διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την ιθαγένεια για επενδύσεις, τέθηκε στη διάθεση του κοινού.

Σύμφωνα με τον Haravgi, η έκθεση της τριμελούς επιτροπής προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην κοινωνία και την πολιτική.

Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν χιλιάδες υπηκοότητες σε αντάλλαγμα για επένδυση στην Κύπρο, ο Haravgi έγραψε ότι στην έκθεση εξετάστηκαν μόνο 12 αρχεία που σχετίζονται με 42 άτομα και κοινοποίησαν νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι από τον Ιούνιο του 2013 έως το τέλος του 2019, εκδόθηκαν 6.324 χρυσά διαβατήρια, αλλά μόνο 42 άτομα εξετάστηκαν στην εν λόγω έκθεση.

Σημειώνοντας ότι παρά τα εκατοντάδες ονόματα που αναφέρονται στα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή προέβλεψε ότι μόνο 4 άτομα θα στερηθούν το καθεστώς της «κυπριακής ιθαγένειας» και ότι η επιτροπή προέβαλε την άποψη ότι η πιθανότητα ανάκλησης της ιθαγένειας πρέπει να εξεταστεί σε 12 περιπτώσεις.

Η εφημερίδα Πολίτης, στο άρθρο της με τίτλο «Η έκθεση του Καλογείρου για τα χρυσά διαβατήρια περικοπή», επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι σελίδες της έκθεσης ήταν γεμάτες με μαύρο χρώμα και επίσης ότι δεν υπήρχαν ονόματα, πληροφορίες και επαρκείς εξηγήσεις για τα άτομα που αναφέρονται στις περιπτώσεις.

Ο Πολίτης έδειξε επίσης ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η έκθεση ήταν ελλιπής και δεν άγγιξε τις πολιτικές ευθύνες.

Ενώ τα κόμματα του ΑΚΕΛ και του DİKO διατύπωσαν επίσης δηλώσεις ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την έκθεση, το κόμμα DISI δήλωσε στη δήλωσή του ότι είναι τώρα ο Γενικός Εισαγγελέας για τη διερεύνηση τυχόν εγκλήματος. Η Αλίθια, από την άλλη πλευρά, δήλωσε στην έκθεση ότι διαπιστώθηκε ότι 3 άτομα ζητούνταν για κλοπή και απάτη.

.Source