Η έμφαση της λύσης των δύο κρατών είναι από τα Τατάρ έως Οκτώβριο. |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Έρσιν Τατάρ και ο Φουάτ Οκτάι τόνισαν τη λύση των δύο κυπριακών κρατών, αναφερόμενες στις σχετικές δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση στα κατεχόμενα εδάφη το πρωί.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία τούρκων υπουργών και τεχνοκρατών, είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο ηγέτη, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικό. Και οι δύο τόνισαν ότι η Τουρκία, ένα ψεύτικο κράτος, ενεργεί αρμονικά.

Πρώτα απ ‘όλα, ο κ. Τατάρ ανέφερε την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είπε ότι οι τεχνικές ομάδες των δύο αντιπροσωπειών θα μελετήσουν ειδικά έργα, έκανε μια ειδική αναφορά στην περιφερειακή οδό της κατεχόμενης Λευκωσίας, η οποία είχε προγραμματιστεί πριν από χρόνια, αλλά είναι ακόμα ημιτελής Πρόσθεσε ότι η πλαστή κρατική υποδομή πρέπει να εκσυγχρονιστεί και τέτοια έργα πρέπει να ολοκληρωθούν.

“Θέλω να εκφράσω με ικανοποίηση ότι εμείς, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, είμαστε σε μια πλήρως αρμονική և 100% ομοφωνία”, δήλωσε ο κ. Τατάρ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες πληροφορίες που είχε σχετικά με τα άτυπα πέντε -Η συνάντηση των μερών ήταν που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Συνέχισε με ικανοποίηση, συνέχισε, σήμερα ακούει τον Τούρκο Πρόεδρο να ανακοινώνει ότι η ομοσπονδία έχει πλέον τελειώσει, և τώρα η μόνη λύση είναι να προχωρήσουμε σε μια λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχία της ισότητας, η οποία θα ζήσει παράλληλα. “Η Τουρκική Δημοκρατία είναι η πατρίδα μας, είναι η εγγυητική χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτόχρονα η μεγαλύτερη, η ισχυρότερη, επομένως, ηγετική χώρα στην περιοχή, και ως εκ τούτου, αυτό που λέει σε αυτό το θέμα είναι πρωταρχικής σημασίας. “Έτσι, σήμερα το πρωί θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για όσα είπε,” προσωπικά, εξ ονόματος του έθνους μου, εξ ονόματος του τουρκικού λαού “, είπε.

Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, πέρασαν πολλές δυσκολίες και έγιναν πρόσφυγες, αλλά το 1974, με την παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία προέκυψε από τα εγγυητικά της δικαιώματα, είπε, οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν ελευθερία, ανεξαρτησία και σήμερα έχουν το «κράτος» τους ” “Με όλες τις ευλογίες του, η πρωτοβουλία για το Βαρόσι – το έργο που θα γίνει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής – της ευημερίας.

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην «νότια Κύπρο», όπως είπε ο κ. Τατάρ, «λυπούμαστε πολύ γιατί χαρακτήρισε την Τουρκία κατοχή», αλλά για τους Τουρκοκύπριους, πρόσθεσε. “Είδα ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι λέγαμε.”

Ο Έρσιν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι εάν έγιναν λάθη στην Κύπρο, τότε η ίδρυση του EOCA, ​​εάν διαπράχθηκαν γενοκτονίες εναντίον των Τουρκοκυπρίων, το πραξικόπημα του 74, την πτώση του Μακάριου, εάν απαιτείται ενότητα με την Ελλάδα, “ήταν οι δράστες, Ελλάδα, μία Ήταν η Ελλάδα που εισέβαλε πραγματικά στην Κυπριακή Δημοκρατία. “

Ο στόχος του, είπε ο Τατάρ, είναι να συνεχίσει την ύπαρξη του «κυπριακού λαού», να επιτύχει την ασφάλειά τους, να σταθεί ψηλά, να συνεχίσει να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο με την Τουρκία.

Φουάτ Οκτάι

“Πρώτα απ ‘όλα,” η εθνική μας αιτία, το Κυπριακό “, η πρωτοβουλία του Βαρόσι και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν στη συνάντηση”, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ εποικοδομητικό.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι είμαστε σε μια κατάσταση ενότητας, ομοφωνίας και πολύ σαφούς αλληλεγγύης με τα βήματα που έχουμε λάβει στο εγγύς μέλλον.” Νιώθει, συνέχισε, περήφανος γι ‘αυτό, γιατί η ψεύτικη κατάσταση και η πατρίδα, όπως είπε, «είμαστε μαζί, είμαστε ένα. Ήμασταν χθες μαζί, είμαστε έτσι σήμερα, θα είμαστε έτσι αύριο. Θέλω να στείλω ξανά αυτό το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. “

Επανέλαβε τη θέση ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της ως μητρική χώρα, εγγυητική χώρα, για να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους στον δίκαιο και νόμιμο αγώνα τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ως Τουρκία, συνέχισε, «είμαστε ενάντια στο αδιέξοδο στην Κύπρο, την αβεβαιότητα, την αδικία, είμαστε υπέρ της βούλησης για λύση. “Η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.”

Ostay, το ψεύτικο κράτος – η Τουρκία, ενεργεί με καλές προθέσεις στο Κυπριακό – αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σήμερα, λέγοντας ότι η διευθέτηση του νησιού πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου, τότε μπορεί να είναι σταθερή. “Λέμε ότι στις διαπραγματεύσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία από το 1968, πρέπει να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, είμαστε αποφασισμένοι και σαφείς σε αυτό. Η ιστορία είναι μάρτυρας. Το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν λειτούργησε. Ο λόγος για αυτό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά անը η Ελλάδα. Επιπλέον, η ελληνοκυπριακή πλευρά προφανώς ποτέ δεν ήθελε να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Δεν ήθελε, δεν θέλει σήμερα, δεν θα θέλει αύριο, βλέπουμε τα σημάδια αυτού. “

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση, συζητείται η πιθανότητα συνάντησης Ερντογάν-Μιτσότακ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ξεπέρασε τα σύνορα» παρακινώντας τον Πρωθυπουργό να έρθει στην Κύπρο με τέτοια δηλώσεις. Ο χρόνος δεν θα δείξει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια. Η Τουρκία, όπως πάντα, πρώτα κάνει ό, τι πρέπει να είναι στο τραπέζι (διαπραγματεύσεις), λέει τι έχει να πει και στη συνέχεια υποστηρίζει ό, τι λέει μέχρι το τέλος. Εάν δεν υπάρχει λύση στο τραπέζι, δεν θα διστάσει να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο όταν υπάρχει λύση. Το έχει κάνει στο παρελθόν, θα το κάνει στο μέλλον. “

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επανέλαβε τη θέση ότι το 2004 οι Τουρκοκύπριοι δήλωσαν ναι στο σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι είπαν ότι όχι, που δεν ήθελε λύση, είχε κρυφή ατζέντα, όπως είπε, και έγινε μέλος της ΕΕ. Εδώ και χρόνια, η ΕΕ μίλησε σαν να ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων, και «σε ιδιωτικές συναντήσεις, είναι πολύ ρεαλιστικό, πόσο κρίμα παίζει ως εκπρόσωπος μπροστά από τις κάμερες». Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια λύση. ” «Ο κ. Μητσοτάκης, η ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε ο κ. “Φαίνονται χαρούμενοι που τα προβλήματα μεταξύ της νότιας Κύπρου και της ΤΔΒΚ θα μετατραπούν σε προβλήματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας”, δήλωσε ο Οκτάι.

“Αφήστε τους να είναι χαρούμενοι. Αν είναι ικανοποιημένοι με τη λύση, ας είναι, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν συμβάλλουν στη λύση με αυτόν τον τρόπο, αντίθετα, συμβάλλουν στο αδιέξοδο. ” Κάλεσε το “tdbk”, όπως το καλούσε το ψεύτικο κράτος, να “σκεφτεί” να έχει μια πιο ουδέτερη και δίκαιη προσέγγιση “.

Βάρος

Όσον αφορά το Βαρόσι, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι βλέπει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί ότι το παράκτιο μέτωπο έχει ανοίξει χωρίς αλλαγή στο status quo, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συμβούλιο, όπως είπε.

“Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε; Κανείς δεν τραυματίστηκε. Ποιος κέρδισε? Οι απλοί πολίτες που πηγαίνουν, βλέπουν, περπατούν, χαίρονται, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να δουν το μέλλον με ελπίδα. Δεν αναφέρομαι απλώς στους πολίτες της ΤΔΒΚ. Και οι Ελληνοκύπριοι θα κερδίσουν. Δυστυχώς όμως, τα τυφλά μάτια δεν έχουν την ευκαιρία να δουν και τα κωφά αυτιά δεν έχουν την ευκαιρία να ακούσουν. “

Αποκάλεσε τον Βάρο «κόρη του μάτι της Κύπρου», το άνοιγμα του οποίου δεν ωφέλησε μόνο τους Τουρκοκύπριους, όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού υπέρ όλων των Κυπρίων αποτρέπονται. από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του. k πλευρά, συνεχίζοντας όπως αξιώνεται.

“Λέμε λύση, διπλωματία, δικαιώματα, δικαιοσύνη. «Λένε χύτευση, μιλάνε για παλιά πράγματα». Το παλιομοδίτικο πράγμα, είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, είναι το «εμπάργκο» ενάντια στο ψεύτικο κράτος, το γεγονός ότι η παρουσία Τουρκοκυπρίων στο νησί το 2071 από το 1571 δεν λαμβάνεται υπόψη. Εάν υπάρχει εισβολή, συνέχισε, είναι στα δικαιώματα των Τ / Κ, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων.

Ανέφερε τη φράση του Ταγίπ Ερντογάν «μπορούμε να το κάνουμε μόνο», προσθέτοντας ότι «δεν φοβόμαστε εκείνους που μιλούν για διάλογο, αλλά τα λιοντάρια στον τύπο». “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε λιοντάρι στο τραπέζι, στο γήπεδο, και αν είναι απαραίτητο, γινόμαστε.”

“Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι στις συνθήκες μιας τέτοιας αβεβαιότητας” το tdbk “θα μείνει μόνο”, είπε ο κ. “Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστές κοινότητες, δύο κράτη, δύο διαφορετικές δημοκρατίες στην Κύπρο”, είπε.

“Οι διαπραγματεύσεις βάσει μιας ομοσπονδίας, η οποία απέχει πολύ από το πνεύμα του χρόνου και της κοινωνίας, δεν θα προσφέρουν τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου. “Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από μια λύση δύο κρατών”, είπε. Πρόεδρος:

Πηγή: KYPE

Source