Η ένταση στον Ορθόδοξο κόσμο δεν σταματά

Αν και ο Φενέρ ​​δεν θεωρείται από άλλους Ορθόδοξους ως ο απόλυτος ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, θεωρείται τιμητικά μπροστά από τους άλλους. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την εκκλησία της πάνω από εκατό εκατομμύρια, είναι η εκκλησία στην οποία ανήκουν τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους Ορθόδοξους ανθρώπους στον κόσμο. Υπήρξαν τριβές μεταξύ του Φενέρ ​​και της Μόσχας στο παρελθόν, και η Μόσχα τόνισε ότι ο Φενέρ ​​σέβεται τον Φενέρ ​​για ιστορικούς λόγους, αλλά ότι ο Φενέρ ​​δεν θα μπορούσε να έχει τις δυνάμεις που είχε ο Πάπας στον καθολικό κόσμο στον Ορθόδοξο κόσμο.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Από τη δεκαετία του 1940, η Σοβιετική Ένωση και η παρούσα υποστήριξη της Ρωσίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο δυτικός κόσμος γενικά υποστηρίζουν τον Φενέρ, μετέτρεψαν αυτή τη σύγκρουση σε μια γεωπολιτική σύγκρουση, πολύ πέρα ​​από μια θρησκευτική σύγκρουση. (1948, το ιδιωτικό αεροπλάνο του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν με την Τουρκία και η τουρκική ιθαγένεια πέρασε από τον πατριάρχη της επέτρεψε να επιλέξει πότε ο Αθηναγόρας, σε μια συνέντευξη, «έφτιαχνα τα πόδια του Δόγματος της θρησκείας του Τρούμαν, λέγοντας,« θα έδειχνε σαφώς). Η σύγκρουση για την Ουκρανία είναι επίσης μέρος του δυτικο-ρωσικού αγώνα σε αυτά τα εδάφη. Η Ουκρανία έχει επίσης μεγάλη εθνική και θρησκευτική σημασία για τους Ρώσους, καθώς θεωρείται ως το πρώτο μέρος όπου οι Ρώσοι εμφανίστηκαν στη σκηνή της ιστορίας και υιοθέτησαν για πρώτη φορά τον Χριστιανισμό.

Αυτή η κρίση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ορθοδοξίας, όπως είπαν οι Ρώσοι Ορθόδοξοι αξιωματούχοι. Από τις 15 εκκλησίες του Ορθόδοξου κόσμου, η εκκλησιαστική οργάνωση του Φενέρ, η οποία είναι επίσημα ανεξάρτητη αλλά εξαρτάται de facto από τον Φενέρ, ιδρύθηκε στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής, εκτός Φενέρ, Αλεξάνδρεια, Ελλάδα και τέλος (Νοέμβριος) Η Ελληνοκυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε, και η Μόσχα έσπασε την επαφή μαζί τους επίσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τον Ορθόδοξο κόσμο δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την απόφαση του Φενέρ.

Η απόφαση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κυπριακής Εκκλησίας να υποστηρίξει τον Φενέρ ​​στο ζήτημα της Ουκρανίας έλαβε χώρα λίγο μετά τις επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε αυτές τις χώρες. Ο Pompeo πραγματοποίησε επίσης τέσσερις συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Epifani, τον επικεφαλής της εκκλησίας που ίδρυσε ο Fener στην Ουκρανία, στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020. Επίσκεψη στο Κίεβο στις αρχές του 2020, ο Πομπέο επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Epiphany, ενώπιον του Προέδρου Volodymyr Zelensky. Στη συνέχεια, όταν επισκέφτηκε τον Ζελένσκι, του είπε ότι το Κίεβο πρέπει να υποστηρίξει αυτήν την εκκλησία.

Ο πρώην πρόεδρος Petro Poroshenko, ο οποίος προσπαθούσε να λάβει υποστήριξη από αντι-ρωσικούς κύκλους, ξεκίνησε την ίδρυση της εκκλησίας που είναι συνδεδεμένη με τον Fener στην Ουκρανία, αλλά ο Zelenski, ο οποίος ήρθε στην προεδρία στις αρχές του 2019, έκοψε την υποστήριξη αυτής της εκκλησίας θεωρώντας την ως έργο του αντιπάλου του, του πρώην προέδρου. Αλλά παράλληλα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Zelensky να προσεγγίσει τη Δύση και τους αντι-ρωσικούς ψηφοφόρους στην Ουκρανία, βλέπουμε ότι πλησιάζει πρόσφατα με τον Fener.

Στην πραγματικότητα, τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο πρωθυπουργός Ντένις Σιγκάλ κάλεσαν τον Φενέρ ​​Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Κίεβο και ο Πατριάρχης Φανάρι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας το 2021. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο στην Τουρκία το Νοέμβριο, μόνο μία πλευρά των συνομιλιών του Βαρθολομαίου, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι γνωστές για τον αγώνα τους ενάντια στη Ρωσία στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και τον Τόρς Μπάιντεν μετά τις εκλογές του Πατριαρχείου, “όλο το οικουμενικό πατριαρχείο και δωρεάν «Εξ ονόματος των πολιτών του κόσμου», επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν την πολιτική τους να χρησιμοποιούν το Fener ως εργαλείο στον αγώνα για επιρροή σε αυτήν τη γεωγραφία.

Source