Η Αίγυπτος διερευνά τη συνεργασία φυσικού αερίου με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ στο πλαίσιο του συστήματος EMGF

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα κατευθύνθηκε προς τη Ραμάλα και το Ισραήλ, την Κυριακή, σε μια επίσκεψη που στοχεύει στην υποστήριξη των στόχων και των προσπαθειών του Ανατολικού Μεσογειακού Φόρουμ Αερίου (EMGF), σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.

Ο El-Molla συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Yuval Steinitz, όπου συμφώνησαν να συνδέσουν το πεδίο φυσικού αερίου του Ισραήλ Leviathan με τις εγκαταστάσεις της αιγυπτιακής υγροποιημένου φυσικού αερίου (αιγυπτιακό LNG), μέσω υπεράκτιου αγωγού.

Τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών έως το 2050.

Και οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας για τους Παλαιστινίους μέσω διαφόρων έργων, όπως η ανάπτυξη του θαλάσσιου φυσικού αερίου της Γάζας, η δημιουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Τζενίν και η προμήθεια φυσικού αερίου σε παλαιστινιακές πόλεις.

Οι αξιωματούχοι επαίνεσαν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που συμβάλλει στην υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης. Πρόσθεσαν ότι το EMGF βοηθά επίσης στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός θα πραγματοποιήσει επίσης συζητήσεις με τον Μουχάμαντ Μουσταφά, Ανώτερο Σύμβουλο του Παλαιστίνιου Προέδρου για οικονομικά θέματα.

Τα μέλη του EMGF είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, και έχουν ενωθεί ενάντια στον αμοιβαίο περιφερειακό αντίπαλό τους, την Τουρκία.

Το τελευταίο έχει εγκλωβιστεί σε μια πικρή διαμάχη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην περιοχή. Η Γαλλία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο EMGF, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ζητούν καθεστώς παρατηρητή.

Το φόρουμ στοχεύει στην επίτευξη ενός κοινού οράματος και ενός συστηματικού διαλόγου για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. Αυτό θα στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών να επενδύσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου και να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα και μελλοντική διαθέσιμη υποδομή μέσω γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών μελών.

Στα τέλη του 2020, έξι Υπουργοί Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Αιγύπτων, υπέγραψαν τον Χάρτη EMGF. Η συμφωνία καθιέρωσε μια ζωτική πλατφόρμα που συγκεντρώνει παραγωγούς φυσικού αερίου, καταναλωτές και κράτη διέλευσης για να ενισχύσει μια βιώσιμη περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.

Το 2018, υπογράφηκαν δύο δεκαετές συμφωνίες αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Αίγυπτο μεταξύ της Delek Drilling, της Noble Energy και της αιγυπτιακής εταιρείας Dolphinus Holdings. Οι συμφωνίες αφορούσαν την προμήθεια 64 bcm φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το οποίο αργότερα τροποποιήθηκε στα 85,3 bcm.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο El Molla συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «τεράστια ευκαιρία» για επίτευξη περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το πεδίο φυσικού αερίου Leviathan, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, αναμένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2020. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές από το πεδίο φυσικού αερίου Tamar, επίσης στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, θα ξεκινήσουν στις 30 Ιούνιος 2020.

Η Αίγυπτος στοχεύει να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, μέσω της εκμετάλλευσης των μονάδων ΥΦΑ στο Idku και της Damietta, μέσω της εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ και της Κύπρου και την επανεξαγωγή τους σε άλλες αγορές. Τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ χρειάζονται την Αίγυπτο, καθώς διαθέτει ήδη ολόκληρη την απαραίτητη υποδομήSource