Η αίτηση θα εξεταστεί την Τετάρτη

Σύμφωνα με τον Ton de Boer, πρόεδρο της Ολλανδικής Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων (MEB), εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις για να απαντηθούν σχετικά με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η Moderna.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, η EMA θα επανεξετάσει την αίτησή της για έγκριση για τη χρήση του εμβολίου που αναπτύχθηκε κατά του Covid-19 στην Ευρώπη την Τετάρτη.

Η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα Ανθρωπιστικά Φάρμακα (CHMP), η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από 27 χώρες μέλη της ΕΕ, συνεδρίασε τη Δευτέρα για να συζητήσει το αίτημα έγκρισης του εμβολίου Moderna.

Στο παρελθόν ανακοινώθηκε ότι η CHMP θα συναντηθεί την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η συνάντηση ανεστάλη αφού ο κατασκευαστής παρέδωσε τα ζητούμενα έγγραφα στην έδρα του EMA στο Άμστερνταμ την περασμένη Πέμπτη.

Κάνοντας δήλωση μετά τη συνάντηση, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα, ο de Boer, πρόεδρος του Ολλανδικού Συμβουλίου Αξιολόγησης Φαρμάκων, δήλωσε ότι δεν είχε ληφθεί η αναμενόμενη έγκριση για το εμβόλιο Moderna.

«Ένδειξη προσεκτικής διαδικασίας»

Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε, “Περιμέναμε διαφορετικά, αλλά τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν. Αυτή η καθυστέρηση δεν είναι ασυνήθιστη, δείχνει ότι διεξάγεται μια προσεκτική διαδικασία έγκρισης εμβολίου”, είπε.

Σύμφωνα με τον De Boer, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο Moderna, και χωρίς επαρκείς απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, δεν θα είναι δυνατό να ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμπόδια που υπάρχουν στο εμβόλιο Moderna.

Ο De Boer ανέφερε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί στη συνεδρίαση της CHMP την Τετάρτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από την BioNTech, με επικεφαλής τους Pfizer, Özlem Türeci και Uğur Şahin, στις 21 Δεκεμβρίου.

Μπορεί να αποθηκευτεί στους -20 βαθμούς

Το εμβόλιο Moderna, το οποίο αναφέρεται ότι παρέχει 94,5% προστασία έναντι του Covid-19 ως αποτέλεσμα των δοκιμών, χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA παρόμοια με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer-BioNTech.

Ωστόσο, το εμβόλιο Moderna μπορεί να αποθηκευτεί στους -20 βαθμούς, όχι -70 βαθμούς όπως το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 30 ημέρες μετά την απόψυξη. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο μόνο για 5 ημέρες μετά την απόψυξη.

Η Επιτροπή της ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με τη Moderna για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επιλογή της ΕΕ να αγοράσει επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις.

Το εμβόλιο Moderna, εάν εγκριθεί, θα είναι το πιο ακριβό εμβόλιο που αγοράζεται από την ΕΕ. Πληρώνοντας 12 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, η Ευρώπη θα αγοράσει το εμβόλιο Moderna στα 18 ευρώ ανά δόση.

Τα εμβόλια θα χορηγούνται σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 16 ετών και άνω.

Source