Η αβεβαιότητα και η πολιτική περιπέτειας φέρνουν τώρα τις συζητήσεις περί προσάρτησης

Ακολουθεί η δήλωση του αναπληρωτή CTP Asım Akansoy.

Ο κ. Tatar Turkey Journalists Association και μια συνέντευξη με την Ένωση Διπλωματικών Ανταποκριτών, δημοσιεύθηκε χθες σε τοπική εφημερίδα.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι αυτό:

Ο κ. Τατάρ λέει ότι όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις θέλουν την Ομοσπονδία, δεν το θέλω. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Όταν ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΓΚ του ΟΗΕ, είπε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί.

Άρα αν θα υπάρξει λύση, θα υπάρξει Ομοσπονδία ή όχι. Το επιβεβαιώνει αυτό.

Λέει ότι οι συνθήκες στις οποίες οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν σοβαρά θα συνεχιστούν.

Αυτό είναι το σημείο.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων στη Βόρεια Κύπρο, η διεξαγωγή συζητήσεων προδοσίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη δημαγωγία. Απαράδεκτος.

Λοιπόν, δεν φαίνεται ότι το μέρος όπου ένας Πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει την ιδέα να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα μας μεταφέρει είναι παρασύρεται και περιπέτεια;

Αυτό το είδος πολιτικής αβεβαιότητας και περιπέτειας φέρνει τώρα συζητήσεις για προσάρτηση. Ακόμη και η ερώτηση ως ερώτηση δεν αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ημερήσια διάταξη;

Πολιτικές προσεγγίσεις που δεν έχουν συγκεκριμένο σχηματισμό και παράγουν αβεβαιότητα, είτε η «συνεργασία», «δύο ξεχωριστά κράτη κάτω από την οροφή της ΕΕ» είτε «δύο ξεχωριστά κράτη», είναι όλα αυτονομιστικά και απειλούν άμεσα την κοινωνική ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων.

Αυτές οι απόψεις μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως μεγάλο χάσιμο χρόνου και πολιτικής θέσης από χθες έως σήμερα. Το μεγάλο λοξότμημα που δημιουργήθηκε από εκείνους που κατέχουν τέτοιες απόψεις, όπως “νέες απόψεις”, “δημιουργικές ιδέες” και “νέα παραδείγματα”, μας έφεραν σήμερα στην πρώτη παρέμβαση και στη συνέχεια στη συζήτηση προσάρτησης. Έχουμε χάσει το Κυπριακό και το κλειστό Varosha …

Είναι πραγματικά καιρός να καθαρίσετε. Διαφορετικά, η δουλειά μας θα είναι πιο δύσκολη.

Ο κ. Τατάρ γνωρίζει πολύ καλά ότι όχι μόνο οι χώρες του κόσμου, αλλά και μια αμοιβαία αποδεκτή λύση υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, παρόλα αυτά, με μια πολιτική που προκαλεί αδιέξοδο, καταστρέφει ολόκληρη τη διαπραγμάτευση και την πολιτική στρατηγική.

Μια κόκκινη γραμμή που οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν θα ήταν μόνο η γραμμή σας, κύριε Τατάρ. Μετά από αυτό το διάστημα, μην επιστρέψετε ή επιστρέψετε στο δρόμο σας!

“Τατάρ, δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήρθε στο ΤΔΒΚ και στο γραφείο της Προεδρίας στο παρελθόν”, ο Μπάιντεν σκέφτεται πιο κοντά στο ελληνικό και ελληνικό δίδυμο. Δεν έχει κατανοήσει πλήρως τα γεγονότα της Κύπρου με την ομάδα του. Όλοι τους (αυτός σημαίνει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) να πουν «θέλουμε μια δικοινοτική ομοσπονδία». Αλλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό. Εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν το εγκρίνει, η συμφωνία δεν θα γίνει. “Εάν προκύψει μετά την αναγνώριση, θα έρθει μετά. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους μας περισσότερη ελπίδα για το μέλλον. Δεν θα δεχθούμε να κυβερνούνται από τους Έλληνες. “

Source