Η Αγγλία εγκρίνει την ευρεία χρήση του εμβολίου Kovid-19 που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

πανό61

Σύμφωνα με τα νέα στο BBC, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ανέφερε ότι ο υποψήφιος εμβόλιο είναι ασφαλής για ευρεία χρήση.

Έτσι, μετά το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, καταγράφηκε το δεύτερο εμβόλιο Kovid-19.

Η MHRA ενέκρινε προηγουμένως την ευρεία χρήση του εμβολίου Biontech / Pfizer στις 2 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο ήταν το πρώτο εμβόλιο Kovid-19 που καταχωρήθηκε από ιδρύματα υγείας στον κόσμο.

Αναπτύχθηκε με μέθοδο φορέα ιού

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Oxford Vaccine Group, και η άδεια παραγωγής του που αγοράστηκε από τη βρετανική-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, αναπτύχθηκε με τη μέθοδο που ονομάζεται «φορέας ιών».

Ο υποψήφιος εμβολίου “AZD1222” περιέχει μια αδύναμη και μη αναπαραγωγική έκδοση ενός αδενοϊού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Ο αδενοϊός, του οποίου το DNA προστίθεται στη σύνθεση της πρωτεΐνης των νυχιών που επιτρέπει στο Kovid-19 να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, στοχεύει στο ένζυμο να εμφανιστεί τεχνητά και το σώμα να γίνει άνοσο στον πραγματικό ιό παράγοντας προστατευτικά αντισώματα εναντίον του.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι κλινικές δοκιμές σταδίου 2 και 3 πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία και την Ινδία. Οι δοκιμές τρίτου σταδίου με 30 χιλιάδες εθελοντές επεκτάθηκαν στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε στις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των τρεχουσών δοκιμών τρίτου σταδίου, το πιθανό εμβόλιο Kovid-19 ήταν 70% αποτελεσματικό εάν χορηγήθηκε σε μία δόση και 90% αποτελεσματικό εάν η δόση του πρώτου μισού ακολουθούσε από πλήρη δόση.

Οι ΗΠΑ είχαν προκαταρκτικές συμφωνίες να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, 100 εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αγοράσουν 400 εκατομμύρια δόσεις.

Source