Η αμφισβητούμενη έκθεση για την ιθαγένεια στον ελληνικό τομέα κυκλοφόρησε στο κοινό χθες

Η αμφιλεγόμενη έκθεση, γνωστή ως «Έκθεση της Επιτροπής Kalogiru», η οποία διεξήγαγε έρευνα για άτομα που έγιναν πολίτες για επενδύσεις στο ελληνικό μέρος, παρουσιάστηκε χθες στο κοινό.
Δηλώνοντας ότι η έκθεση της τριμελούς επιτροπής υπό την προεδρία της Δήμητρα Καλογείρου παρουσιάστηκε χθες στο κοινό, προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση μεταξύ της κοινωνίας και των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης, και παρά τις χιλιάδες υπηκοότητες που δόθηκαν σε αντάλλαγμα για επένδυση στη Νότια Κύπρο, εξετάστηκαν μόνο 12 αρχεία που σχετίζονται με 42 άτομα.
Σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κρύβοντας τα ονόματα σχετικά με τις προβληματικές καταστάσεις που εντοπίστηκαν στη μαύρη έκθεση προκάλεσε σοβαρή απογοήτευση, η εφημερίδα δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, εκδόθηκαν 6.324 χρυσά διαβατήρια από τον Ιούνιο του 2013 έως το τέλος του 2019, αλλά η κατάσταση σχετικά με μόνο 42 άτομα στην εν λόγω έκθεση Επανέλαβε ότι εξετάστηκε.
Σημειώνοντας ότι παρά τα εκατοντάδες ονόματα που αναφέρθηκαν στα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα τα τελευταία χρόνια, η εφημερίδα δήλωσε ότι η Επιτροπή προέβλεπε ότι μόνο 4 άτομα στερούνται το καθεστώς της «κυπριακής ιθαγένειας» και ότι η επιτροπή διατύπωσε την άποψη ότι η πιθανότητα ανάκλησης της ιθαγένειας πρέπει να εξεταστεί σε 12 περιπτώσεις.
Η εφημερίδα Πολίτης, στο άρθρο της με τίτλο «Η έκθεση του Καλογείρου για τα χρυσά διαβατήρια», επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι σελίδες της έκθεσης ήταν γεμάτες με μαύρο χρώμα και ότι δεν υπήρχαν ονόματα, πληροφορίες και επαρκείς εξηγήσεις στην έκθεση σχετικά με τα άτομα που αναφέρονται στις περιπτώσεις.
Η εφημερίδα δήλωσε ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η έκθεση είναι ελλιπής επειδή ασχολείται μόνο με 12 καταστάσεις και ταυτόχρονα δεν αγγίζει τις πολιτικές ευθύνες.
Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα του ΑΚΕΛ και του DİKO προέβησαν σε δηλώσεις ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την έκθεση, ενώ το κόμμα DISI δήλωσε στη δήλωσή του ότι είναι τώρα ο Γενικός Εισαγγελέας που διερευνά οποιοδήποτε έγκλημα.
Η Αλήθεια, από την άλλη πλευρά, δήλωσε στην έκθεση ότι διαπιστώθηκε ότι 3 άτομα αναζητούνταν για κλοπή και απάτη.

.Source