Η ανακάλυψη του Kalogiru στο προσκήνιο… Πώς σχολιάζουν τα μέρη;

Η ανακάλυψη του Kalogiru στο κέντρο της προσοχής. Πώς σχολιάζουν τα μέρη;

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Μετά τη δημοσίευση της τριμελούς ερευνητικής έκθεσης, τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέση για το συμπέρασμα του Kaliriru.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Η έκθεση της τριμελούς επιτροπής

Δείτε λεπτομερώς πώς ερμηνεύουν τα ευρήματα.

ΝΙΚΟ:

Πριν από 13 μήνες, στις 6 Νοεμβρίου 2019, σε μια καταιγίδα αποκαλύψεων και δημοσιεύσεων σχετικά με το σκάνδαλο διαβατηρίων, το οποίο και πάλι έκανε την Κύπρο διεθνώς σταθερή, το Συμβούλιο Υπουργών ανακοίνωσε το διορισμό μιας «Επιτροπής Καλγκίρου».

Ο κύριος όρος της εξουσίας του είναι να ελέγξει εάν έως το 2018 όλες οι περιπτώσεις πολιτογράφησης επενδυτών, δηλαδή περίπου 2.500 αιτούντες, καθώς και συγγενείς, έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς τότε.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, 10 μήνες αργότερα, η Επιτροπή Καλογείρου παρουσίασε την έκθεσή της στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία δημοσιεύθηκε μόνο σήμερα.
Μερικές πρώτες ανακαλύψεις.
1. Αντί για προμήθεια εξετάστε 2500 αρχεία, όπως προβλέπεται από τους όρους της εντολής του, σπούδασε μόνο 12, δηλαδή 0,5% τοις εκατό.
99,5% των περιπτώσεων δεν διερευνήθηκαν,
2. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, Νίκος Κρ. Οι Anastasiadis և Partners πραγματοποίησαν 41 πολιτογραφίες. Η επιτροπή Kalogiru δεν πραγματοποίησε έλεγχο σε κανένα από αυτά.
3. Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι ο γαμπρός του συμμετείχε στο πρόγραμμα στέγασης μέσω μιας οικιστικής εταιρείας ακινήτων.
Η Επιτροπή Kalogiru δεν έχει διερευνήσει καμία περίπτωση έκδοσης στην οποία εμπλέκεται αυτή η εταιρεία.
4. Η Επιτροπή Kalogiru δεν εξέτασε καμία περίπτωση χαρακτηρισμού από το Γραφείο του Προέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού Δικαιοσύνης, του πρώην Υπουργού Άμυνας και του Γραφείου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
5. Σε περίπτωση που εμπλέκεται πρώην Υπουργός Μεταφορών, αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Υπουργός παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, εξετάζοντας το αίτημα του γραφείου του πατέρα του, προκαλώντας ζητήματα ασυμβατότητας.
6. Η Επιτροπή Kalogiru δεν φάνηκε να έχει διερευνήσει κατά πόσον υπήρξε πολιτογράφηση κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως σε σχέση με τη μόνιμη κατοικία, σε αντίθεση με αυτό που βρήκε η Υπηρεσία Ελέγχου στην έκθεση της ημέρας. 24.9.2020 և, κατά συνέπεια, δεν συζήτησε τις πιθανές ευθύνες της κυβέρνησης για τέτοιες περιπτώσεις.
7. Για τον ιδιοκτήτη του σαουδαραβικού αεροπλάνου στο οποίο πέταξε το PD προς τις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Calgiru δεν εξέτασε εάν η έγκριση του (41 41 άλλοι φίλοι և συγγενείς հաստատ) πληρούσε τα ισχύοντα πρότυπα. Ούτε έλεγξε αν η κυβέρνηση έχασε φορολογικά έσοδα.
8: Ειδικότερα, τονίζεται ότι το κεφάλαιο “Ευθύνη” δεν υπάρχει πουθενά στην έκθεση. Αυτά τα λένε όλα.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι το συμπέρασμα της Επιτροπής Καλογείρου δεν πληροί τους όρους της εντολής της, περιέχει τεράστια κενά.
Η έρευνά του είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική.
Αυτό αποδεικνύει ότι ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε ΟΛΑ τα αρχεία είναι να τα υποβάλετε στην Υπηρεσία Ελέγχου, η οποία διαθέτει γνώσεις του προσωπικού για τον τρόπο επιτυχούς ολοκλήρωσης των εργασιών της.
Μόνο τότε θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος σύντομα.
Μόνο τότε θα λάμψει η αλήθεια.

ΕΔΕΚ:

Σε σχέση με το συμπέρασμα του Kalogiru σχετικά με το θέμα της πρόσληψης, επαναλαμβάνουμε την πρόταση της EDEK να διεξαγάγει ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΕΥΝΑ ΟΛΩΝ των πολιτογραφιών από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος έως την ολοκλήρωσή του.

Πού և Όταν αποδειχθεί ότι έχουν σημειωθεί παραβιάσεις, διερευνήστε ποιος είναι υπεύθυνος, όνομα և Εκχώρηση ευθυνών.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών ζητεί την κίνηση ποινικών διαδικασιών σε σχέση με τον εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, καθώς και πειθαρχική δράση εναντίον αξιωματούχων για απόκρυψη πληροφοριών ή αμέλειας κατά την έρευνά τους.

Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι ως Κίνημα περιμένουμε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, το Δικηγορικό Σύλλογο, το SELK και άλλους αρμόδιους φορείς να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα αυτών των διώξεων ή πειθαρχικών ερευνών.

Επιπλέον, συνιστούμε στο Δικηγορικό Σύλλογο և SELK να ερευνήσει τα μέλη του για να δει εάν έχουν ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, ενώ όταν το Συμβούλιο Υπουργών παραβίασε το νόμο, θα έπρεπε να είχαν αναλάβει πολιτικές ευθύνες.

Αυτό που μπορεί να βρεθεί στο συμπέρασμα που προετοιμάστηκε από την τριετή επιτροπή υπό την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2018, “επαναλαμβάνει και πάλι την ανάγκη για μέτρα για την πρόληψη της απόλυτης διαφάνειας, της πολυπλοκότητας και της διαφθοράς.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το κίνημά μας έχει παρουσιάσει επανειλημμένα ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων στο κράτος για την καταπολέμηση επαίσχυντων φαινομένων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν ορισμένες από αυτές τις προτάσεις επρόκειτο να εφαρμοστούν, όπως οι προτάσεις «ακύρωσης» και «αστικής ευθύνης», τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν να επιλυθούν κατά την παιδική τους ηλικία.

Source